Vitaler worden, ziekte voorkomen of sneller op de been? Je zorgverzekering helpt!
Want naast alle extra diensten die je bij je OHRA Zorgverzekering krijgt, kan ook je zorgverzekering zélf een steuntje in de rug bieden. Voor als je bijvoorbeeld je levensstijl wilt verbeteren, wilt voorkomen dat je ziek wordt of juist sneller op de been wilt zijn als je ziek bent. Je OHRA Zorgverzekering biedt uitkomst. Met vergoedingen vanuit je basisverzekering of je eventuele aanvullende verzekering. We zetten de belangrijkste vergoedingen voor jouw gezondheid en vitaliteit voor je op een rij.
Vitaler worden en je levensstijl veranderen
Wil je vitaler worden? Omdat je bijvoorbeeld (veel) te zwaar bent, rookt, (teveel) drinkt of last hebt van overgangsklachten? Wij zetten de belangrijkste vergoedingen voor je op een rij.
Vergoedingen vanuit je OHRA basisverzekering
Je basisverzekering biedt een aantal vergoedingen waar jij mogelijk een beroep op kunt doen. En: soms betaal je geen eigen risico.
-
De Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) – bij gezondheidsrisico’s door overgewicht
Heb je (kans op) gezondheidsrisico’s door overgewicht? Dan kan de huisarts je doorverwijzen voor de zogenaamde GLI: de Gecombineerde Leefstijl Interventie. Speciaal gericht op het tegengaan van overgewicht, door onder begeleiding minder (en gezonder) te eten en meer te bewegen. Inclusief psychologische ondersteuning om te werken aan een echte gedragsverandering. Je betaalt geen eigen risico. Ook betaal je geen eigen bijdrage.
Heeft je kind coaching nodig om meer te bewegen en gezonder te eten? Per 1 januari 2024 wordt de GLI ook vergoed voor kinderen die te maken hebben met overgewicht of obesitas.
-
Diëtetiek met medische indicatie (via je arts)
Heb je een bepaalde aandoening waarvoor je advies nodig hebt van een diëtist. Bijvoorbeeld een speciaal dieet of aangepaste voeding? Dan heb je vanuit je OHRA Basisverzekering recht op een vergoeding voor zogenaamde ‘diëtetiek met medische indicatie’. Een medische indicatie betekent dat je huisarts of medisch specialist aangeeft dat je deze zorg nodig hebt: je zorgverlener kan je meer vertellen over deze zogenaamde medische indicatie.
Meer over de vergoeding van diëtetiek met medische indicatie.
-
Stoppen met roken
Rook je en zou je daar eigenlijk graag mee willen stoppen? Dan biedt je OHRA Basisverzekering meerdere vormen van begeleiding. Denk bijvoorbeeld aan een stoppen-met-roken-coach, persoonlijke (telefonische) begeleiding of groepstrainingen. Zo kies jij die vorm van begeleiding die jij het prettigst vindt en die het best bij jouw persoonlijke situatie past. In bepaalde gevallen krijg je ook een vergoeding voor nicotinemiddelen en geneesmiddelen. Kies je voor een door OHRA geselecteerde zorgverlener? Dan betaal je geen eigen risico. Ook betaal je geen eigen bijdrage.
-
Verslavingszorg
Ben je afhankelijk van bijvoorbeeld drugs, medicijnen of alcohol? Dan biedt je OHRA Basisverzekering een vergoeding voor verslavingszorg. Deze behandeling kan op 2 manieren gegeven worden:
- ‘klinisch’: je wordt tijdens (een deel van) je behandeling opgenomen in een kliniek
- ‘ambulant’: je wordt alleen overdag of tijdens een dagdeel behandeld
Vergoedingen vanuit je eventuele aanvullende verzekering
Heb je een aanvullende verzekering? Dan krijg je in sommige gevallen aanvullende vergoedingen als je aan je levensstijl wilt werken. We zetten de belangrijkste voor je op een rij.
-
Obesitas behandeling (bij een Body Mass Index van 40 of meer)
Is jouw BMI (Body Mass Index) 40 of meer? Dan is sprake van zogenaamde morbide obesitas. In dit geval biedt een aantal aanvullende verzekeringen een vergoeding voor deelname aan een obesitas behandelingsprogramma. Dit is gericht op het veranderen van je gedrag, zonder chirurgische ingreep. Het gaat om een dagbehandeling, er is dus geen sprake van opname in een zorginstelling. Mogelijk krijg je een vergoeding vanuit je eventuele aanvullende verzekering. Je betaalt geen eigen risico.
-
Voedingsadvies zonder medische noodzaak (je arts vindt deze behandeling niet noodzakelijk)
Heb jij geen aandoening waarvoor je advies nodig hebt van een diëtist? Maar wil je wél graag gebruik maken van het advies van een gewichtsconsulent of diëtist omdat je wilt afvallen of op gewicht wilt blijven? Mogelijk krijg je een vergoeding vanuit je eventuele aanvullende verzekering. Je betaalt geen eigen risico.
Meer over de vergoeding van voedingsadvies zonder medische noodzaak.
-
Vrouwenconsult: overgang, premenstrueel syndroom en kankerpreventie
Consult voor vrouwen gaat bijvoorbeeld om opvliegers of stemmingswisselingen tijdens de overgang, vragen over de menstruatie of borstkanker. Mogelijk krijg je een vergoeding vanuit je eventuele aanvullende verzekering. Je betaalt geen eigen risico.
Voorkomen dat je ziek wordt
Hoe goed je zorgverzekering ook is, je wordt tóch liever niet ziek! Wij zetten de belangrijkste vergoedingen voor je op een rij. Vanuit je basisverzekering en eventuele aanvullende verzekering heb je recht op een aantal vergoedingen die kunnen helpen voorkomen dat je ziek(er) wordt.
Vergoeding vanuit de basisverzekering
-
Valpreventie
Ben je 65 jaar of ouder, heb je lichamelijke of psychische problemen en heb je een hoog risico om te vallen? Dan kan een cursus valpreventie uitkomst bieden. Per 1 januari 2024 vergoedt de basisverzekering eenmaal per jaar een vergoeding voor een cursus valpreventie.
Meer over de vergoeding van valpreventie.
Vergoedingen vanuit je eventuele aanvullende verzekering
Heb je een aanvullende verzekering? Dan krijg je in sommige gevallen aanvullende vergoedingen.
-
Griepvaccinatie
Als je tot een risicogroep behoort, kun je jaarlijks een gratis griepprik bij je huisarts halen. Het gaat dan om 65-plussers en kinderen en volwassenen met bepaalde ziektes. Je krijgt dan een oproep van je huisarts. Deze griepprik wordt betaald door de overheid, je betaalt hier niets voor.
Behoor je niet tot de risicogroepen?
Dan krijg je de griepprik niet gratis. Maar omdat wij ons goed kunnen voorstellen dat jij je liever niet laat vellen door de griep, biedt een aantal van onze aanvullende verzekeringen een vergoeding. Je betaalt geen eigen risico.
-
Vaccinaties buitenland (en korting als je niet aanvullend verzekerd bent)
Ga je op vakantie naar een land waar je bepaalde ziektes kunt oplopen, dan is het verstandig om van tevoren maatregelen te nemen om jezelf te beschermen. Dat kan met vaccinaties en/of medicijnen. Voorbeelden zijn pillen tegen malaria of een inenting tegen gele koorts. Mogelijk krijg je een vergoeding vanuit je eventuele aanvullende verzekering. Je betaalt geen eigen risico.
Krijg je geen (volledige) vergoeding vanuit een aanvullende verzekeringen. Dan bieden de OHRA Klantvoordelen uitkomst: je krijgt korting op je vaccinaties.
-
Zorg voor een ander - mantelzorg
Zorg jij voor een naaste? Dan is de kans groot dat je veel ballen in de lucht moet houden: zorg, gezing, werk. Dit kan leiden tot spanning en stress. Om dat te voorkomen biedt een aantal aanvullende verzekeringen vergoedingen om jou als mantelzorger te ontlasten. Denk bijvoorbeeld aan vervangende mantelzorg of een mantelzorgcursus. Mogelijk krijg je een vergoeding vanuit je eventuele aanvullende verzekering. Je betaalt geen eigen risico.
Meer over vergoedingen voor mantelzorg
Tip! De OHRA Zorg Assistent
Ken je de OHRA Zorg Assistent al? Als je zorgt voor een ander is het vaak lastig om je weg te vinden in het doolhof van wetten, regels en instanties. De OHRA Zorg Assistent wijst je de weg. Zo weet je op welke zorg je recht hebt, waar en hoe je het regelt en wat het kost. Voor alle mantelzorgers, of je nu voor zorg bij OHRA verzekerd bent of niet. Zorg.Gevonden.Geregeld.
Goed om te weten: soms betaalt de overheid
In bepaalde gevallen betaalt de overheid om te voorkomen dat je ziek wordt:
Sneller op de been – Omgaan met je ziekte of aandoening
Als je ziek bent, is het fijn als je mogelijkheden hebt om wat sneller weer op de been te zijn. Of, als je aandoening of ziekte chronisch is, hier goed mee te leren omgaan. In dit geval kun je (mogelijk) een beroep doen op de volgende vergoedingen.
Vergoedingen vanuit je OHRA basisverzekering
Je OHRA basisverzekering biedt een aantal vergoedingen waar jij mogelijk een beroep op kunt doen.
-
Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ)
Als je huisarts je verwijst naar een psycholoog, dan is het vaak mogelijk om te kiezen voor een online behandeling. Denk bijvoorbeeld aan ADHD, een trauma, dwang, angst, ADD of een depressie. Het voordeel van Online GGZ is dat je sneller aan de beurt bent, waarbij het door beeldbellen (uiteraard via een beveiligd platform) ook heel persoonlijk is. En: je krijgt het gewoon vergoed vanuit je basisverzekering bij OHRA. Natuurlijk kun je voor basis GGZ en gespecialiseerde GGZ ook kiezen voor een behandeling op locatie.
-
Wachtlijstbemiddeling
Als je een behandeling nodig hebt, krijg je mogelijk te maken met lange(re) wachttijden. We begrijpen dat je dan toch graag eerder geholpen wordt. In dat geval kunnen wij voor jou bemiddelen. Hierbij staan jouw wensen altijd centraal: we houden rekening met wat jij een redelijke wachttijd vindt, hoeveel je maximaal wilt reizen voor een behandeling elders. Je betaalt geen eigen risico.
-
Specialistische kliniek (Zelfstandig behandelcentrum-ZBC) – kies zelf je zorgverlener
Heb je zorg nodig? Dan kan een medisch specialist met een eigen praktijk (een specialistische kliniek) uitkomst bieden. Dit wordt ook wel een Zelfstandig behandelcentrum of ZBC genoemd. Deze zijn vaak gespecialiseerd in een bepaalde aandoening, zoals bijvoorbeeld staar of knieaandoeningen. Vaak kun je hier op korte termijn terecht voor je behandeling.
En omdat je met de OHRA Zorgverzekering zelf je zorgverlener kiest, zoals je fysio, ziekenhuis of specialistische kliniek, kun je vaak bij deze zorgverleners terecht.
-
Niet-spoedeisende (geplande) zorg in het buitenland
Niet-spoedeisende zorg (geplande zorg) is zorg die je vooraf kunt plannen: je weet dat je de zorg nodig gaat hebben. Het is dus geen spoedhulp die je nu direct nodig hebt. Voor geplande zorg kun je in bepaalde gevallen ook terecht in het buitenland, zoals België of Duitsland. Zo kun je sneller aan de beurt zijn dan in Nederland, waardoor je eerder op de been bent.
-
Lichttherapie bij ernstige psoriasis, vitiligo of eczeem of vanuit een GGZ behandeling
Heb je last van ernstige psoriasis, vitiligo of eczeem? Dan krijg je vanuit je OHRA Basisverzekering een vergoeding voor lichttherapie als je behandeld wordt in het ziekenhuis, of als je thuis behandeld wordt met apparatuur uit het ziekenhuis. Heb je lichttherapie nodig als onderdeel van een behandeling voor Gespecialiseerde Geestelijke Gezondheidszorg? Dan krijg je ook een vergoeding vanuit de OHRA Basisverzekering. Je hebt in dit geval wel een verwijzing nodig.
Je krijgt geen vergoeding vanuit de OHRA Basisverzekering als je zelf een lamp aanschaft om thuis te gebruiken of als het gaat om lichttherapie tegen een winterdepressie. Bekijk in dit geval je vergoeding vanuit je eventuele aanvullende verzekering.
-
Voetzorg bij diabetes
Heb je door je diabetes last van zogenaamde ‘diabetische voeten’ door bijvoorbeeld stoornissen in je bloedvaten en zenuwen? Dan krijg je een vergoeding voor voetzorg vanuit je OHRA Basisverzekering. Je betaalt geen eigen risico.
-
Second opinion
Twijfel je over een behandeling of diagnose die door je zorgverlener wordt voorgesteld? Dan kun je extra advies aanvragen bij een andere arts of medisch deskundige dan degene bij wie je onder behandeling bent. Een zogenaamde second opinion. Hiermee word je zo goed mogelijk geïnformeerd over alle mogelijkheden en kun je een goede beslissing nemen.
-
Voorlopige herstelzorg na corona
Heb je het coronavirus gehad en heb je nog steeds last van ernstige klachten? Dan krijg je vanuit je basisverzekering herstelzorg voorlopig vergoed. Denk hierbij bijvoorbeeld aan fysiotherapie of ergotherapie. De vergoeding geldt tot uiterlijk 1 januari 2025.
Vergoedingen vanuit je eventuele aanvullende verzekering
Heb je een aanvullende verzekering? Dan krijg je in sommige gevallen aanvullende vergoedingen.
-
Voetzorg bij ernstige bloedvatproblemen in de benen of reumatoïde artritis
Heb je op voorschrift van je arts voetzorg bij ernstige bloedvatproblemen in de benen of reumatoïde artritis nodig? Dan krijg je mogelijk een vergoeding vanuit je eventuele aanvullende verzekering. Je betaalt geen eigen risico.
-
Voetbehandeling op voorschrift arts – Géén diabetes, ernstige bloedvatproblemen in de benen of reumatoïde artritis
Heb je geen diabetes, ernstige bloedvatproblemen in je benen of reumatoïde artritis? Maar vindt je arts dat je wel een voetbehandeling nodig hebt? Dan gaat het om een zogenaamde ‘algemene voetbehandeling’. Je krijgt mogelijk een vergoeding vanuit je eventuele aanvullende verzekering. Je betaalt geen eigen risico.
Meer over algemene voetbehandeling.
Is sprake van een voetbehandeling vanwege diabetes, ernstige bloedvatproblemen in je benen of reumatoïde artritis? Bekijk dan je mogelijke vergoeding voor voetzorg vanuit de OHRA Basisverzekering.
-
Steunzolen
Heb je steunzolen nodig om bijvoorbeeld je looppatroon te verbeteren of rugklachten te verminderen? Dan krijg je mogelijk vanuit je aanvullende verzekering een vergoeding. Je betaalt geen eigen risico.
-
Lichttherapie tegen een winterdepressie
Geeft je psychiater of psychotherapeut aan dat je lichttherapie nodig hebt in verband met winterdepressie? En wil je de lichtapparatuur kopen of huren? Dan krijg je mogelijk een vergoeding vanuit je eventuele aanvullende verzekering. Je betaalt geen eigen risico.
-
Herstellingsoord – Zorghotel-Herstelhotel-Zotel-Sanatorium
Soms heb je tijd nodig om rustig tijdelijk te herstellen van een lichamelijke aandoening. Dan kun je mogelijk terecht in een herstellingsoord. Ook wel zorghotel, zotel, herstelhotel of sanatorium genoemd. Je maakt gebruik van een hotelfaciliteit waar je na een behandeling rustig kunt herstellen en waar je (op afroep) verpleegkundige zorg en begeleiding krijgt. Mogelijk krijg je een vergoeding vanuit je eventuele aanvullende verzekering. Je betaalt geen eigen risico.
Meer over de vergoeding voor herstellingsoorden en zorghotels.
-
Lidmaatschap patiëntenvereniging
Heb je een bepaalde (chronische) aandoening? Dan kan het fijn zijn om lid te worden van een patiëntenvereniging. Deze komt op voor jouw belangen en die van je familie. Ook kun je er terecht voor allerlei informatie over jouw aandoening. Sommige aanvullende verzekeringen bieden een vergoeding voor lidmaatschap van een patiëntenvereniging. Je betaalt geen eigen risico.
Meer over de vergoeding van lidmaatschap van een patiëntenvereniging.
-
Therapeutisch kinderkamp
Heb je een kind met een aandoening of ziekte? Op een therapeutisch kinderkamp ontmoeten zieke kinderen leeftijdsgenootjes met dezelfde ziekte of aandoening. Zo leren ze hiermee omgaan. Mogelijk krijg je een vergoeding vanuit je eventuele aanvullende verzekering. Je betaalt geen eigen risico.
Bekijk alle vergoedingen
In de OHRA Vergoedingenwijzer vind je alle vergoedingen van de OHRA Zorgverzekering: van zowel onze basisverzekering, onze aanvullende verzekeringen en onze tandartsverzekeringen. Zoek eenvoudig op alfabet de zorg die voor jou belangrijk is, en bekijk je vergoeding. Je ziet precies op welke vergoedingen je recht hebt, of je al dan niet een eigen risico of eigen bijdrage betaalt en waar je terecht kunt.
OHRA Klantvoordelen
Heb je geen aanvullende verzekering of krijg je geen (volledige) vergoeding? Bekijk dan eens de onze Klantvoordelen. Via onze samenwerkende partners krijg jij korting op behandelingen, producten of hulpmiddelen.
Naar de OHRA KlantvoordelenAlle ins en outs over onze zorgverzekering
Vragen over onze zorgverzekering? Wil je iets weten over een specifiek onderwerp of meer weten over alle mogelijkheden? Bekijk dan onze OHRA Zorg Wegwijzer. Daar vind je alle onderwerpen overzichtelijk op een rij en vind je snel het antwoord op je vragen. Zelfs op vragen waarvan je niet eens wist dat je ze had!
De OHRA Zorg Wegwijzer