Eigen risico. Hoe werkt het?

Leuk is anders. Maar voor iedereen vanaf 18 jaar geldt een verplicht eigen risico voor de basisverzekering. In 2024 blijft het verplicht eigen risico € 385,-. Dit bedrag betaal je dus eerst zélf voordat je een vergoeding vanuit je basisverzekering krijgt. Dat geldt voor alle zorgverzekeraars. De overheid heeft dat zo bepaald. Maar: OHRA biedt je zeker keus en flexibiliteit als het om het eigen risico gaat. Denk aan gespreid betalen of een vrijwillig eigen risico. We vertellen je er graag wat meer over.

Wat is het verplicht eigen risico?

Het verplicht eigen risico voor 2024 bedraagt € 385,- per jaar voor iedereen van 18 jaar of ouder. Het geldt alléén voor vergoedingen vanuit de basisverzekering. Voor vergoedingen vanuit de aanvullende verzekering of de tandartsverzekering betaal je dus géén eigen risico.

Wat valt onder het eigen risico?

Voor de meeste zorg vanuit de basisverzekering geldt het eigen risico. Maar: sommige zorg is uitgezonderd van het eigen risico. Zoals een bezoek aan de huisarts, kraamzorg of zorg voor kinderen tot 18 jaar.

Goed om te weten

Bezoek je de huisarts? Dan betaal je geen eigen risico voor het consult. Schrijft je huisarts een bloedonderzoek, medicijnen of een bezoek aan het ziekenhuis voor? Dan geldt voor die zorg wél het eigen risico.

Een rekenvoorbeeld

Heb je een griepje en bezoek je hiervoor de huisarts? Dan betaal je voor dit consult géén eigen risico. Ga je voor datzelfde griepje naar de spoedeisende hulp in het ziekenhuis? Dan geldt het eigen risico wel: je betaalt maximaal € 385,-. Een aardig verschil!

Wanneer betaal je het eigen risico?

Moet je het eigen risico betalen? Dan hangt het van je persoonlijke situatie af op welk moment je het eigen risico betaalt. Denk bijvoorbeeld aan de volgende situaties:

Wil je precies weten voor welke vormen van zorg uit de basisverzekering je het eigen risico betaalt? Check dan onze Pakketvergelijker (pdf) of bekijk de Vergoedingenwijzer.

Maak je altijd wel (een groot deel van) je verplichte eigen risico op? Betaal dan in termijnen. Handig!

Verschil eigen risico en eigen bijdrage

Het is allebei wettelijk verplicht, maar het verplicht eigen risico is toch heel iets anders dan de verplichte eigen bijdrage. Beide wordt door de overheid jaarlijks vastgesteld. En in sommige gevallen betaal je ook beide. We leggen je graag uit hoe het zit.

Kies je eigen vrijwillig risico

Jij kiest wat het beste bij jouw persoonlijke situatie past. Als je bijna nooit iets hebt, is het een optie om je verplichte eigen risico van € 385,- vrijwillig te verhogen. Krijg je nog korting ook. Je kiest zelf het bedrag waarmee je je eigen risico verhoogt.