Opstalverzekering

Wonen. Zonder. Gedoe.

Bereken je premie Regel het meteen
 • Je bent nooit onderverzekerd
 • Zonnepanelen standaard meeverzekerd
 • Je kunt altijd rekenen op direct schadeherstel

Wat is een opstalverzekering?

Brand. Storm. Je huis kan op allerlei manieren beschadigd raken. Vreselijk. Aan de emotionele kant kunnen wij niet veel doen. Maar we kunnen wel de schade vergoeden en we helpen je graag bij de afhandeling. Met deze woonhuisverzekering geniet je zo snel mogelijk weer van je woning.

Opstalverzekering afsluiten

Met deze woonhuisverzekering heb je de keuze uit de dekking Basis en All-Risk. Hier lees je wat is verzekerd. Kies je voor de dekking Basis, dan kun je deze uitbreiden met de extra dekking Glas voor je ramen.

Basisdekking

Met de basisdekking is je woning goed verzekerd voor de meest voorkomende schade. 

Een brandje in de keuken, een boom die op het dak valt of de schuur die instort door een omgevallen boom. Allemaal geen probleem.

All-Risk dekking

Veroorzaak je per ongeluk zelf schade aan je huis? Of 1 van je gezinsleden? Je laat bijvoorbeeld een zwaar beeld op je vloer vallen. Met een All-Risk dekking krijg je dan een vergoeding. 

Ook schade door andere plotselinge en onverwachte gebeurtenissen van buitenaf dekken we. Zelfs gebroken ruiten.

Extra dekking Glas

Onze extra dekking Glas verzekert je voor schade aan ruiten, glazen deuren en glazen koepels. Ook als ze van kunststof zijn. 

Deze dekking kun je alleen afsluiten in combinatie met onze inboedel- of opstalverzekering. Kies je voor een All-Risk dekking? Dan is glas standaard meeverzekerd. 

Wat vergoedt de opstalverzekering?

Wat is er standaard verzekerd? En wanneer krijg je geen vergoeding? Hieronder een paar voorbeelden.

Wel verzekerd

 • Kosten om schade te voorkomen of te beperken
 • Kosten om schade op te ruimen
 • Hotelkosten als je huis onbewoonbaar is geworden
 • Herstelkosten van de tuin bij brand

Niet verzekerd

 • Constructie- of bouwfouten
 • Onvoldoende onderhoud
 • Neerslag die je woning binnenkomt via openstaande ramen of deuren
 • Natuurgeweld, zoals een overstroming of aardbeving

Wat is een opstal- of woonhuisverzekering?

Helaas kun je deze video niet bekijken...

Als je onze video’s wilt bekijken, hebben we je toestemming nodig voor het plaatsen van cookies voor de onderdelen:

 • Delen en bekijken
Oké, wijzig mijn cookie instellingen

Deze verzekering dekt schade aan je woning. Dat geldt ook voor schade aan je garage, schutting, zonnepanelen en tuin. Hoe dat precies zit leggen we je graag uit in deze video.

 • Je bent nooit onderverzekerd
 • Zonnepanelen standaard meeverzekerd
 • Je kunt rekenen op de Direct Schade Herstel Hulp

Schade aan je huis voorkomen?

Zonnepanelen goed geïnstalleerd?

Zonnepanelen waaien niet zomaar van je dak, daar is echte stormkracht voor nodig. Zijn ze niet goed bevestigd, dan kan het al misgaan bij een minder harde storm. Vreselijk, want naast schade aan je panelen en dak veroorzaakt het gevaarlijke situaties. 

Een verkeerde installatie kan ook brand veroorzaken. Schakel daarom liever een erkend installateur in met het Keurmerk Zonnekeur.

Ramen binnen 24 uur gerepareerd

Heb je een extra dekking Glas en je ruit gaat kapot, dan helpen we je binnen 24 uur. Onze service Direct Schade Herstel verzorgt alle reparaties. De ruit wordt goed en snel hersteld, natuurlijk op een moment dat het je uitkomt. 

Heb je een opstalverzekering met All-Risk dekking? Dan zit daar de dekking Glas al in.

Veelgestelde vragen woonhuisverzekering

 • Wat is een opstal- of woonhuisverzekering?

  Dat is een verzekering waarmee je schade verzekert aan je woning. Schade door onder andere brand, storm, water of inbraak. Maar met een opstalverzekering verzeker je meer dan alleen je huis. Alle zaken die aan je huis vastzitten vallen hier ook onder, zoals je aangebouwde garage, serre, schuttingen of zonnepanelen. Ben je woningeigenaar en heb je een hypotheek voor je woning? Dan verplicht de hypotheekverstrekker je vaak dat je een woonhuisverzekering afsluit. Schade aan je spullen verzeker je met een inboedelverzekering.

 • Is woonhuisverzekering hetzelfde als opstalverzekering?

  Ja, woonhuisverzekering is een andere naam voor de opstalverzekering. Hiermee verzeker je je huis en alles wat vastzit aan je huis, zoals bijvoorbeeld je aangebouwde serre, zonnepanelen of keuken tegen schade door onder andere storm, brand en inbraak.

 • Wat kost een opstal- of woonhuisverzekering?

  De kosten hangen af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld in welke plaats je woont, welk soort woning je wilt verzekeren (tussenwoning of vrijstaande woning), maar ook de herbouwwaarde van je woning. De herbouwwaarde is het bedrag dat nodig is om je huis op dezelfde plek opnieuw te bouwen. Al deze factoren hebben een bepaalde premie en gezamenlijk bepalen deze factoren de kosten van de opstal- of woonhuisverzekering.

 • Wat valt onder de opstalverzekering?

  Deze verzekering dekt schade aan je huis en zaken die vastzitten in en aan je huis. bijvoorbeeld je aangebouwde garage, serre, schuttingen of zonnepanelen vallen onder de opstalverzekering. Maar ook je centrale verwarming, keuken en badkamer of je vastgelijmde pvc vloer. Een veel gebruikte regel is dat als je in je woning iets verwijderd er schade zou ontstaan, dit object onder de opstalverzekering valt. Aandachtspuntje is de fundering. Voor je fundering geldt dat je deze soms extra moet meeverzekeren. Bij OHRA is je fundering gewoon standaard meeverzekerd, wel zo makkelijk.

 • Is een woonhuisverzekering verplicht?

  De opstal- of woonhuisverzekering is niet wettelijk verplicht, maar vaak eist de hypotheekverstrekker dat je deze verzekering afsluit. Je huis geldt namelijk als onderpand voor de hypotheek. Stel je huis raakt enorm beschadigd door een brand? Dan is je huis en dus het onderpand van de hypotheekverstrekker niet zoveel meer waard. Maar ook als de hypotheekverstrekker je niet verplicht een opstalverzekering af te sluiten is het verstandig er over na te denken. Je woning heeft een grote waarde en brand- of waterschade kan flink in de papieren lopen.

 • Wat is het eigen risico?

  Bij OHRA kies je zelf de hoogte van het eigen risico: 

  • € 0,-
  • € 250,-
  • € 500,-

  Kies je een eigen risico, dan betaal je het bedrag van het eigen risico zelf bij schade. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de premie van je woonhuisverzekering.

  Altijd een eigen risico bij stormschade

  Kies je voor € 0,- eigen risico? Dan heb je alleen bij stormschade een eigen risico van € 225,- Kies je voor € 250,- of € 500,- eigen risico? Dan is het eigen risico bij stormschade ook € 250,- of € 500,-.

  Maak je gebruik van onze Direct Schade Herstel service? Dan betaal je maar de helft van het eigen risico.

 • Kan ik onderverzekerd zijn?

  Bij onze opstalverzekering heb je waardegarantie. Dit bekent dat wij altijd het hele schadebedrag vergoeden bij een verzekerde schade. Zo ben je nooit onderverzekerd. Dat is zorgeloos genieten van je woning.

 • Zijn mijn zonnepanelen ook meeverzekerd?

  Ja. Met onze woonhuisverzekering zijn zonnepanelen standaard meeverzekerd. Lees hoe het precies zit bij schade aan je zonnepanelen.

 • Staat je vraag er niet bij?

  Kijk dan bij onze veelgestelde vragen. Of klik op de button 'Stel je vraag' bovenaan de pagina. Onze virtuele assistent helpt je graag verder.

Handige tips voor je huis

Bekijk meer blogartikelen met handige tips voor jou en je woning.

Stormschade

Hoe voorkom ik stormschade?

Zonnepanelen beschadigd

Zonnepanelen kapot door hagelstenen?

Verbouwing voorbereiden

5 voorbereidingstips voor een geoliede verbouwing.

Schone zonnepanelen

Schone zonnepanelen? Hoger rendement.