Opstalverzekering

Wonen. Zonder. Gedoe.

 • Garantie tegen onderverzekering
 • Wij vergoeden de kosten voor vervangende woonruimte
 • Kies zelf een hoger eigen risico voor een lagere premie

Wat is een opstalverzekering?

Je koopwoning is een kostbaar bezit. Toch kun je te maken krijgen met bijvoorbeeld brand, wateroverlast of inbraak. Dat kan voor flinke schade en hoge kosten zorgen. Met de opstalverzekering (ook ‘woonhuisverzekering’ genoemd) verzeker je je woning en alles wat daar aan vast zit, tegen dit soort schades. Dus ook je schoorsteen, tuinhuis of bijgebouw. Kies uit onze Basisdekking of All-Risk dekking en vul deze eventueel aan met de extra dekking Glas.

Kies de dekking voor je opstalverzekering

Bij het afsluiten van onze opstalverzekering kun je kiezen uit onze basisdekking of de All-Risk dekking. De basisdekking kun je nog verder aanvullen met de extra dekking Glas.

Meest gekozen

Basisdekking

Een brandje in de keuken, een boom die op het dak valt of de schuur die instort door een omgevallen boom. Geen probleem. Met de basisdekking is je woning goed verzekerd voor de meest voorkomende schade. 

All-Risk dekking

Je laat per ongeluk iets zwaars op je plavuizen vallen of vergeet je badkamerkraan uit te zetten. Ook voor schades die je per ongeluk zelf aan je woning veroorzaakt, ben je verzekerd met de All-Risk dekking. Schade door plotselinge en onverwachte gebeurtenissen van buitenaf en ruitschade is meeverzekerd.  

Extra dekking Glas

Heb je voor de Basisdekking gekozen? Dan kun je deze uitbreiden met onze extra dekking Glas. Hiermee verzeker je schade aan ruiten, glazen deuren en glazen koepels. Ook als ze van kunststof zijn. Kies je voor de All-Risk dekking, dan is de extra dekking Glas standaard al meeverzekerd.

Wat dekt de opstalverzekering?

Welke schade valt onder de opstalverzekering en welke niet? Hieronder een paar voorbeelden. Bij ‘Wat is verzekerd’ vind je meer informatie over de dekking van de opstalverzekering.

Wel verzekerd

 • Kosten om schade op te ruimen
 • Kosten om schade te voorkomen of te beperken
 • Hotelkosten als je huis onbewoonbaar is geworden
 • Schade aan zonnepanelen en productieverlies bij schade

Niet verzekerd

 • Constructie- of bouwfouten
 • Onvoldoende onderhoud
 • Neerslag die je woning binnenkomt via openstaande ramen of deuren
 • Natuurgeweld, zoals een overstroming of aardbeving

De opstalverzekering zonder gedoe

Wat voor schade je ook hebt, bij OHRA zorgen we ervoor dat alles snel en goed geregeld wordt voor je. Zo kun je snel weer van je woning genieten.

Kies zelf hoeveel eigen risico je betaalt

Het fijne van zelf je eigen risico bepalen, is dat je invloed hebt op de hoogte van je premie. Hoe hoger je eigen risico, hoe lager je premie. 

Makkelijk en snel schade melden

Schade meld je met de OHRA App. Lekker snel en makkelijk, want daar houden wij van. 

Direct Schade Herstel service

Onze Direct Schade Herstel service beoordeelt je schade direct voor je. Kunnen bepaalde spullen gerepareerd worden, dan zorgen wij daarvoor. Snel en zonder gedoe.

Voorkom schade aan je huis

Een opstalverzekering geeft je zekerheid wanneer je schade aan je woning hebt. Maar liever voorkom je schade natuurlijk. Lees er hier meer over.

Zijn jouw zonnepanelen goed geïnstalleerd?

Zijn je zonnepanelen niet goed geïnstalleerd, dan kan het al misgaan bij een minder harde storm. Naast schade aan je panelen en dak, veroorzaakt dat gevaarlijke situaties. Ook kan een verkeerde installatie brand veroorzaken. Schade die ontstaat door een slechte installatie van je zonnepanelen wordt bovendien niet vergoed.

Ramen binnen 24 uur gerepareerd

Heb je een extra dekking Glas en je ruit gaat kapot, dan helpen we je binnen 24 uur. Onze service Direct Schade Herstel verzorgt alle reparaties. De ruit wordt goed en snel hersteld, natuurlijk op een moment dat het je uitkomt. 

Heb je een opstalverzekering met All-Risk dekking? Dan is de dekking Glas standaard meeverzekerd.

Handige tips voor je huis

Bekijk meer blogs met handige tips voor jou en je woning.

Onweer en bliksem

Wat je het beste wel en niet kunt doen

Waterschade in en aan je huis voorkomen?

Een handige checklist.

Kind op kamers

Zo zit het met de verzekeringen.

Net verhuisd?

5 tips om je snel thuis te voelen.

Verbouwen?

5 voorbereidingstips voor een geoliede verbouwing.

Veelgestelde vragen opstalverzekering

 • Wat is een opstal- of woonhuisverzekering?

  Dat is een verzekering waarmee je schade verzekert aan je woning. Schade door onder andere brand, storm, water of inbraak. Maar met een opstalverzekering verzeker je meer dan alleen je huis. Alle zaken die aan je huis vastzitten vallen hier ook onder, zoals je aangebouwde garage, serre, schuttingen of zonnepanelen. Ben je woningeigenaar en heb je een hypotheek voor je woning? Dan verplicht de hypotheekverstrekker je vaak dat je een woonhuisverzekering afsluit. Schade aan je spullen verzeker je met een inboedelverzekering.

 • Is woonhuisverzekering hetzelfde als opstalverzekering?

  Ja, woonhuisverzekering is een andere naam voor de opstalverzekering. Hiermee verzeker je je huis en alles wat vastzit aan je huis, zoals bijvoorbeeld je aangebouwde serre, zonnepanelen of keuken tegen schade door onder andere storm, brand en inbraak.

 • Wat kost een opstal- of woonhuisverzekering?

  De kosten hangen af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld in welke plaats je woont, welk soort woning je wilt verzekeren (tussenwoning of vrijstaande woning), maar ook de herbouwwaarde van je woning. De herbouwwaarde is het bedrag dat nodig is om je huis op dezelfde plek opnieuw te bouwen. Al deze factoren hebben een bepaalde premie en gezamenlijk bepalen deze factoren de kosten van de opstal- of woonhuisverzekering.

 • Wat valt onder de opstalverzekering?

  Deze verzekering dekt schade aan je huis en zaken die vastzitten in en aan je huis. bijvoorbeeld je aangebouwde garage, serre, schuttingen of zonnepanelen vallen onder de opstalverzekering. Maar ook je centrale verwarming, keuken en badkamer of je vastgelijmde pvc vloer. Een veel gebruikte regel is dat als je in je woning iets verwijderd er schade zou ontstaan, dit object onder de opstalverzekering valt. Aandachtspuntje is de fundering. Voor je fundering geldt dat je deze soms extra moet meeverzekeren. Bij OHRA is je fundering gewoon standaard meeverzekerd, wel zo makkelijk.

 • Is een opstalverzekering verplicht?

  De opstal- of woonhuisverzekering is niet wettelijk verplicht, maar vaak eist de hypotheekverstrekker dat je deze verzekering afsluit. Je huis geldt namelijk als onderpand voor de hypotheek. Stel je huis raakt enorm beschadigd door een brand? Dan is je huis en dus het onderpand van de hypotheekverstrekker niet zoveel meer waard. Maar ook als de hypotheekverstrekker je niet verplicht een opstalverzekering af te sluiten is het verstandig er over na te denken. Je woning heeft een grote waarde en brand- of waterschade kan flink in de papieren lopen.

 • Wat is het eigen risico van de opstalverzekering?

  Bij OHRA kies je zelf de hoogte van het eigen risico: 

  • € 0,-
  • € 250,-
  • € 500,-
  • € 1.000,-

  Kies je een eigen risico, dan betaal je het bedrag van het eigen risico zelf bij schade. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de premie van je woonhuisverzekering.

  Altijd een eigen risico bij extreem weer

  Bij schade door storm, indirecte neerslag of een stortbui is je eigen risico altijd minstens € 250,- per gebeurtenis. Dus ook al kies je voor € 0,- eigen risico, dan heb je bij storm, indirecte neerslag of een stortbui toch een eigen risico van € 250,-. Kies je voor € 250,-, € 500,- of € 1.000,- eigen risico? Dan is het eigen risico bij schade door storm, indirecte neerslag of een stortbui ook € 250,-, € 500,- of € 1.000,-.

 • Zijn mijn zonnepanelen ook meeverzekerd?

  Ja. Met onze woonhuisverzekering zijn zonnepanelen standaard meeverzekerd. Lees hoe het precies zit bij schade aan je zonnepanelen.

 • Hoe wordt de herbouwwaarde van mijn woning berekend?

  De herbouwwaarde van je woning wordt berekend op basis van feitelijke en individuele woninggegevens. Naast oppervlakte worden er vele andere woninggegevens meegenomen, zoals bouwjaar, inhoud, woningtype en regio. Met deze gegevens kan voor bijna alle woningen in Nederland een objectieve en betrouwbare herbouwwaarde worden berekend. Deze methode wordt door veel verzekeraars en hypotheekverstrekkers gebruikt.

 • Kan ik onderverzekerd zijn?

  Bij onze opstalverzekering heb je waardegarantie. Dit bekent dat wij altijd het hele schadebedrag vergoeden bij een verzekerde schade. Zo ben je nooit onderverzekerd. Dat is zorgeloos genieten van je woning.

 • Kan ik een opstalverzekering voor een VvE aanvragen bij OHRA?

  Nee, onze opstalverzekering is alleen voor particulieren. Wij hebben geen opstalverzekering voor woningen die onderdeel zijn van een Vereniging van Eigenaren (VvE).

 • Staat je vraag er niet bij?

  Kijk dan bij onze veelgestelde vragen. Of klik op de button 'Stel je vraag' bovenaan de pagina. Onze virtuele assistent helpt je graag verder.

 • Ik heb een vraag over waterschade aan mijn woning en tuin door regenval en/of overstroming?

  Meer informatie over de dekking van je woonverzekering bij waterschade door hevige regenval of/en een overstroming, vind je in onze veelgestelde vragen over dit onderwerp.