Bliksemschade. Hoe zit het met je huis en je woonverzekering?

Onweer is een indrukwekkend natuurverschijnsel. Maar niet ongevaarlijk. Ook niet voor je huis en inboedel. Wordt je huis getroffen door bliksem, dan kan er onder andere brand ontstaan. Ook je apparatuur kan flink beschadigd raken. Wat je het beste thuis (niet) kunt doen bij onweer en wat je woonverzekering bij schade voor je kan betekenen, zetten wij voor je op een rijtje.

Blikseminslag en inductie

Blikseminslag kan voor grote schade zorgen aan je woning en je spullen. Dat kan door directe blikseminslag en door indirecte blikseminslag. Bij directe blikseminslag worden je woning of spullen direct getroffen door de bliksem. Hierdoor kan bijvoorbeeld brand ontstaan. Soms lijkt er niets aan de hand, maar er kunnen wel onderdelen van je woning losgeraakt zijn door de klap. Denk aan ontzette schoorstenen en losse dakpannen. Check dus na het onweer of alles nog in orde is.

Schade door inductie

Ook indirecte blikseminslag kan grote schade veroorzaken. De bliksem slaat dan in de omgeving van je woning in. Bijvoorbeeld in een boom, een ander gebouw of direct in de grond. De bliksemstroom zal in alle gevallen via de grond weg een weg zoeken. Hier ontstaat grote spanning die kan worden doorgegeven aan leidingen of een elektriciteitsnetwerk die daar in de grond ligt. Deze kunnen die spanning vervolgens doorgeven aan bijvoorbeeld jouw apparaten, elektra, gas en telefoons, die hierdoor beschadigd kunnen raken. Dit wordt 'inductie' genoemd. Om inductieschade te voorkomen trek je bij onweer dus het beste alle stekkers uit de stopcontacten.

Wanneer is je huis gevoelig voor blikseminslag?

Hoogte

Bliksem zoekt altijd de kortste weg naar de aarde. Is je huis het hoogste punt in de omgeving, dan heeft het een grotere kans op blikseminslag. Hoge bomen rondom je huis lijken dan mooie bliksemafleiders. Maar als deze worden getroffen, kunnen ze de bliksemstroom (via ondergrondse leidingen of kabels) alsnog je huis in leiden.

Hogere gebouwen hebben vaak bliksembeveiliging en een 'beveiligd gebied'. Woon je in een huis dat binnen een straal van 20 meter van zo'n gebouw staat? Dan is de kans op een rechtstreekse blikseminslag in je huis heel klein.

Metalen onderdelen

Metalen delen in je huis die tot buiten het huis uitsteken, kunnen bliksem naar binnen leiden. Een metalen schoorsteenpijp bijvoorbeeld. Deze kunnen de bliksem via de metalen pijp je huis in leiden, tot aan de metalen kachel. Zo'n kachel is meestal niet geaard. Zo kan de bliksemontlading bijvoorbeeld via elektrische bedrading of andere geleidende delen in je huis een weg zoeken en schade veroorzaken.

Rieten dak

Een huis met een rieten dak is niet gevoeliger voor blikseminslag. Wel is het risico op brand na een inslag veel groter.

De veiligste plekken in huis

Heeft je woning geen bliksembeveiliging? Zorg dan dat je tijdens een onweersbui uit de buurt blijft van:

Ruiten:

deze kunnen springen door de klap en energie van een inslag in je buurt.

Stromend water:

ga niet onder de douche of in bad. Laat ook de afwas even staan tot na de onweersbui.

Metalen kachels

met een metalen pijp die tot buiten je huis uitsteekt.

Zorg verder dus dat je de stekkers van elektrische apparaten uit het stopcontact trekt. Zo kunnen ze niet beschadigen door bliksemstroom die je huis via kabels binnen kan komen.

Ook je mobiel gebruiken tijdens onweer wordt afgeraden. Een mobiele telefoon trekt bliksem niet aan, maar geleidt de elektrische lading wel door het metaal wat er in zit. Word je geraakt door de bliksem, dan zijn je verwondingen veel ernstiger dan wanneer je geen mobiel gebruikte.

Wat kan de woonverzekering voor je doen bij blikseminslag?

Heb je een inboedel- of opstalverzekering? Dan wordt schade door directe blikseminslag in de meeste gevallen vergoed. Bij OHRA vergoeden wij ook schade door inductie door bliksem. Inductieschade wordt lang niet door elke verzekeraar vergoed. Let daar dus op als je een inboedel- of opstalverzekering afsluit.

Bliksemschade aan glas (zoals in ramen en glas in deuren) wordt door OHRA en veel andere verzekeraars niet vergoed. Je kunt dit wel verzekeren via de extra dekking Glas.

Schade aan je spullen door directe blikseminslag

Met de OHRA Inboedelverzekering zijn de spullen in je woning verzekerd voor schade door directe blikseminslag én inductie als gevolg van bliksem. Verder is verzekerd:

- Schade door directe blikseminslag aan je spullen tijdens een verbouwing of aanbouw.

- Schade door directe blikseminslag aan je (sier)bestrating en de beplanting van je tuin. Schade aan andere soorten inboedel in de tuin, zoals bijvoorbeeld een fiets in de tuin, vergoeden we niet.

Schade aan je woning door directe blikseminslag

Heb je een opstalverzekering van OHRA? Dan zijn je woning en bijgebouwen verzekerd voor schade door directe blikseminslag én inductie als gevolg van bliksem. Verder is verzekerd:

  • Schade door blikseminslag tijdens een verbouwing of aanbouw, zolang je woning of een gedeelte daarvan nog niet volledig glas-, wind-, en waterdicht is en/of niet is voorzien van sloten/afsluitingen, verwarming, watervoorziening, sanitair en een keuken die u kunt gebruiken.
  • Schade door directe blikseminslag aan je tuin of beplanting.

Tot slot

Wil je een inboedelverzekering of opstalverzekering afsluiten? Let dan op of inductieschade door blikseminslag wordt vergoed. Dit wordt lang niet door elke verzekeraar vergoed. OHRA vergoedt dit wel.

Bliksemschade aan glas (zoals in ramen en glas in deuren) wordt door OHRA en veel andere verzekeraars niet vergoed. Je kunt dit wel verzekeren via de extra dekking Glas.

Zijn je spullen beschadigd door directe blikseminslag of inductie door blikseminslag? Gooi ze dan niet direct weg. Het kan zijn dat een schade-expert van je verzekeraar hier nog naar wil kijken om de oorzaak van de schade vast te stellen en/of een inschatting te kunnen maken van het schadebedrag.

Ga je op vakantie? Trek dan uit voorzorg de stekkers van je elektrische apparaten uit het stopcontact. Er kan dan geen inductieschade door blikseminslag ontstaan.

Ook interessant voor jou

Stormschade voorkomen

10 handige tips.

Waterschade aan je smartphone of tablet

Wat je wel en niet moet doen.

Inbraak voorkomen?

Check deze 10 slimme tips.