Annuleringsverzekering

Voor als je vakantieplannen naar de haaien gaan

 • We vergoeden je totale reissom bij annulering
 • Je sluit 'm los af van je reisverzekering
 • Scherpe premie: 4% van de reissom

Wat is een annuleringsverzekering?

Soms moet je een vakantie eerder stoppen dan gepland. Bijvoorbeeld omdat je oma onverwachts overlijdt. Of je kunt helemaal niet op vakantie, omdat je zelf heel ziek wordt. Dan is het goed dat je een annuleringsverzekering van OHRA hebt.

Kies je reis- en annuleringsverzekering

Gebeurt er iets op vakantie? Met een reisverzekering krijg je dan hulp. Maar stel je moet onverwacht je reis afbreken of helemaal annuleren? Dan heb je naast je reisverzekering een annuleringsverzekering nodig. Je kiest zelf welke het beste bij je past: een doorlopende of een tijdelijke (kortlopende) annuleringsverzekering.

47% kiest hiervoor

Doorlopende annuleringsverzekering

Ga je vaak weg en wil je je voor al die reizen verzekeren? Kies dan bij de doorlopende reisverzekering de extra dekking Annulering. Je bent dan elke vakantie voor € 1.500,- verzekerd. Hoe vaak je ook gaat.

Kortlopende annuleringsverzekering

Sluit je liever een annuleringsverzekering af voor 1 vakantie? Kies dan voor onze kortlopende annuleringsverzekering. Die sluit je af voor 1 vakantie. Let wel op: doe dat binnen 14 dagen na het boeken van je reis.

Wat verzekert een annuleringsverzekering?

In veel situaties heb je recht op een vergoeding. Maar wat is er nu wel of niet verzekerd?

Wel verzekerd

 • Jij of je reisgenoot wordt onverwacht ernstig ziek
 • Je gaat scheiden en wist dit niet toen je boekte
 • Je vliegtuig heeft meer dan 8 uur vertraging
 • Je mag een noodzakelijke inenting voor je reis niet hebben om medische redenen
 • Je hond, kat of paard overlijdt of raakt levensbedreigend ziek of gewond binnen 14 dagen voor vertrek

Niet verzekerd

 • Je was al ziek toen je boekte
 • Je lag al in scheiding toen je boekte
 • Natuurgeweld (denk aan een aswolk na een vulkaanuitbarsting)
 • Een terroristische aanslag

Waarom heb je een annuleringsverzekering nodig?

Kun je onverwacht niet op reis of moet je je reis plotseling afbreken? Met een annuleringsverzekering en een geldige reden, ontvang je een vergoeding voor de gemaakte kosten. In de polisvoorwaarden zie je precies wat wel en niet wordt vergoed. 

Ga je vaker op reis en wil je annulering voor al je reizen verzekeren? Sluit dan de extra dekking Annulering af bij je doorlopende reisverzekering. Je bent dan voor iedere reis verzekerd tot € 1.500,-. Is je reissom hoger? Dan verzeker je dit extra bedrag met een kortlopende annuleringsverzekering. Je kiest de kortlopende annuleringsverzekering ook als je 1 specifieke reis wilt verzekeren. Belangrijk: sluit je annuleringsverzekering af binnen 14 dagen na boeking. 

Bereken je premie Meer informatie

Nog meer zekerheid voor je vakanties?

Elke reis vraagt om zijn eigen reisverzekering. Bij OHRA kies je zelf welke reisverzekering het beste bij jou past. Zo heb je de keuze tussen een kortlopende of een doorlopende reisverzekering. Wil je liever meer zekerheid? Dan heb je de mogelijkheid om je reisverzekering uit te breiden met deze aanvullende dekkingen. Kijk wat bij jouw vakantie past.

Tips annuleringsverzekering

Bekijk meer blogs met handige tips voor jou en je volgende reis.

Een doorlopende annuleringsverzekering.

Dat kan ook!

Waarom een doorlopende reis- en annuleringsverzekering?

5 redenen.

Onverwacht terug naar Nederland?

Dit kun je verwachten van je annuleringsverzekering.

Veelgestelde vragen annuleringsverzekering

 • Waarvoor sluit je een annuleringsverzekering af?

  Boekte je een reis en kan deze niet doorgaan, bijvoorbeeld omdat je plotseling ernstig ziek wordt? Of moet je je reis eerder afbreken? Een annuleringsverzekering vergoedt dan de financiële schade die je hierdoor oploopt. Denk aan het aantal reisdagen dat je mist. Of een deel van de reissom die je niet terugkrijgt bij annulering.

 • Wat is de vergoeding bij annuleren?

  Heb je een OHRA Doorlopende Reisverzekering met extra dekking Annulering, dan krijg je (een deel van) je reissom terug als je een geldige reden hebt. De maximale reissom is € 1.500,- per persoon, per reis. Het maakt niet uit hoe vaak je op vakantie gaat. En je bent bij al je reizen verzekerd voor annulering. Is je reis duurder dan € 1.500,-? Dan kun je apart een kortlopende annuleringsverzekering afsluiten tot het bedrag dat je wilt verzekeren.

  Kies je ervoor om 1 specifieke vakantie te verzekeren kies dan ook voor de kortlopende annuleringsverzekering. Deze sluit je los af of samen met je kortlopende reisverzekering. De premie is 4% van de totale reis- en/of huursom. Je kunt deze annuleringsverzekering tot uiterlijk 2 weken na het boeken van je reis afsluiten. Heb je je reis al langer dan 2 weken geleden geboekt? Dan is het niet meer mogelijk die reis te verzekeren voor de kosten van annulering.

 • Wat als de reissom hoger is dan de maximale vergoeding van mijn doorlopende annuleringsverzekering?

  De extra dekking Annulering bij een doorlopende reisverzekering heeft maximaal een dekking van € 1.500,- per persoon, per reis. Valt de reissom van een vakantie hoger uit dan € 1.500,- per persoon? Sluit dan apart een kortlopende annuleringsverzekering af voor het bedrag boven de € 1.500,-. 

 • Wanneer mag ik kosteloos annuleren?

  Kun jij je reis of boeking nog voor de vertrekdatum annuleren? In veel gevallen is het mogelijk dit kosteloos te doen bij je reisorganisatie of boekingskantoor. Soms ontvang je een percentage van de betaalde reissom. Hoe dichter voor de vertrekdatum hoe minder je terugkrijgt van je totale reissom. 

  De annuleringsverzekering vergoedt dan de (resterende) kosten van:

  • annulering van je reis (tot en met de dag van vertrek of de ingangsdatum van de huur)
  • vertraging bij vertrek of aankomst
  • eerder terugkeren van je vakantiebestemming
 • Negatief reisadvies, wat kan ik doen?

  Helaas komt het voor. Er gebeurt iets in een land of regio, zoals een aanslag of een natuurramp, met een negatief reisadvies als gevolg. Vaak zorgt zo’n situatie voor veel vragen en onrust. Hoe ontstaat een negatief reisadvies? En wat kun je eigenlijk doen als jouw reisbestemming een negatief reisadvies krijgt? Lees meer in onze blog.

 • Hoe wijzig ik mijn OHRA kortlopende reis- of annuleringsverzekering?

  Wijzigingen in een kortlopende reis- of annuleringsverzekering geef je door via onze klantenservice, telefoonnummer +31 (0)26 400 40 40. Je kunt dit niet in Mijn OHRA doen.

 • Moet ik een annuleringsverzekering afsluiten?

  Een annuleringsverzekering is niet verplicht maar wel verstandig. Zo voorkom je dat je voor je vakantie of een deel daarvan moet betalen terwijl je niet kunt gaan of eerder naar huis moet.

 • Kan ik ook een eenmalige annuleringsverzekering afsluiten?

  Dat kan zeker. Een kortlopende annuleringsverzekering sluit je af voor de volledige reissom voor 1 reis. Ook is het mogelijk om naast je doorlopende annuleringsverzekering, die een bedrag tot € 1.500,- euro per verzekerde per reis dekt, het verschil in kosten te verzekeren. Een voorbeeld: je hebt een vakantie geboekt voor € 3.500,- per persoon. Moet je onverhoopt annuleren, dan dekt je doorlopende annuleringsverzekering het bedrag van € 1.500,-. Voor het verschil van € 2.000,- sluit je dan een eenmalige annuleringsverzekering af. 

 • Ik heb een doorlopende annuleringsverzekering. Is dat voldoende?

  Dit is voldoende als je vakantie niet meer kost dan € 1.500,- per persoon. Is het bedrag hoger en wil je de volledige reissom verzekeren? Dan sluit je voor het verschil een eenmalige annuleringsverzekering af.

 • Wat kost een annuleringsverzekering?

  De kosten voor een annuleringsverzekering hangen af van je situatie. Zo spelen bijvoorbeeld je gezinssituatie en de reisduur een rol. En bij een kortlopende annuleringsverzekering ook de hoogte van de reissom. Je kunt eenvoudig berekenen wat een doorlopende annuleringsverzekering (als extra dekking binnen de doorlopende reisverzekering) of een kortlopende annuleringsverzekering voor je kost.

 • Wanneer krijg ik een vergoeding als ik mijn vakantie annuleer?

  Of je een vergoeding krijgt en hoeveel is afhankelijk van:

  • of je een annuleringsverzekering hebt
  • of je een geldige annuleringsreden hebt
  • welk bedrag er binnen je verzekering gedekt is

  Je bent verzekerd vanaf de ingangsdatum van je verzekering tot en met het moment dat je reis is beëindigd. Dit is het moment dat je weer thuis aankomt. Dit is ook het geval als je de reis eerder beëindigt.

 • Hoe snel na boeking moet ik een annuleringsverzekering afsluiten?

  Een annuleringsverzekering moet je binnen 14 dagen afsluiten nadat je de reis of accommodatie boekt. Heb je al een doorlopende annuleringsverzekering? Dan ben je standaard tot € 1.500,- verzekerd. Het hele jaar door. Heb je nog niet de extra dekking Annulering bij je doorlopende reisverzekering? Voeg deze dan binnen 14 dagen na het boeken van je reis of accommodatie toe aan je doorlopende reisverzekering.

 • Wat zijn geldige redenen voor annulering?

  Moet je onverwachts de reis- of huurovereenkomst annuleren? Dan moet de reden hiervoor onverwachts zijn. Je kon dit niet van tevoren weten. Je krijgt dan een vergoeding als:

  • een naast familielid overlijdt
  • een familielid een ernstige acute ziekte krijgt of een ongeval met ernstig letsel. En dit gebeurt bij familie in de eerste graad (zoals je ouders en kinderen) of in de tweede graad (opa en oma, kleinkinderen en broers en zussen)
  • je ongewenst werkeloos wordt door een onverwachte gehele of gedeeltelijke sluiting van het bedrijf waar je werkt

  Verder krijg je een vergoeding bij:

  • een echtscheiding van de verzekerde en/of
  • het ontbinden van een samenlevingscontract

  In beide gevallen is dit dan vastgesteld bij de notaris. De juridische procedure is al in gang gezet op het moment van annuleren.

  Is je vlucht geannuleerd? Neem dan contact op met de luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie. Als je een annuleringsverzekering hebt, biedt deze in dit geval namelijk geen dekking.

  Lees ook de volledige voorwaarden.

 • Oekraïne. Hoe zit het met mijn reis- en annuleringsverzekering?

  Wat wij wel en niet vergoeden vanuit de reisverzekering en annuleringsverzekering als het gaat om de oorlog in Oekraïne, vind je terug in de veelgestelde vragen 'Je verzekering en de oorlog in Oekraïne'.