Woonverzekering

Wonen. Zonder. Gedoe.

 • Goed verzekerd bij brand, inbraak, storm of woonschade
 • Je bent nooit onderverzekerd
 • Ruim 800.000 klanten zijn verzekerd bij ons

Wat is een woonverzekering?

Je eigen huis en je spullen, daar ben je zuinig op. Toch kan er altijd iets gebeuren, hoe voorzichtig je ook bent. Denk bijvoorbeeld aan waterschade, brand of inbraak. Dan wil je alles zo snel mogelijk opgelost hebben. Onze woonverzekeringen helpen je daarbij. Zo verzeker je je koopwoning en bijgebouwen met onze opstalverzekering (ook wel ‘woonhuisverzekering’). En met onze inboedelverzekering zijn ook je spullen in en rondom je woning verzekerd. Schade die je onbedoeld bij anderen (zoals je buren) veroorzaakt, verzeker je met onze aansprakelijkheidsverzekering. Met de woonverzekeringen van OHRA wordt schade snel en goed opgelost. Zo kun jij snel weer verder.

Dit zijn onze woonverzekeringen

Opstalverzekering

Met de opstalverzekering verzeker je je koopwoning voor schade door brand, inbraak, storm of water. Ook de schade aan bijgebouwen of tuinhuis is verzekerd.

Inboedelverzekering

Met de inboedelverzekering verzeker je de spullen in of rondom je woning voor schade en diefstal. Voor extra zekerheid kun je deze met aanvullende dekkingen uitbreiden.

Aansprakelijkheidsverzekering

Onbedoelde schade aan anderen of hun spullen verzeker je met onze aansprakelijkheidsverzekering. En je gezinsleden of huisdier zijn meeverzekerd.

Extra dekking voor je woonverzekering

Wil je extra zekerheid? Dan kun je sommige woonverzekeringen uitbreiden met een extra dekking of verzekering. Zo kun je je opstalverzekering en inboedelverzekering uitbreiden met een dekking voor glas. Bij de inboedelverzekering van OHRA kun je ook nog de extra dekking Buiten het huis afsluiten. 

Lees meer over onze extra dekkingen 

Handige tips voor je huis

Bekijk meer blogs met handige tips voor jou en je woning.

Onweer en bliksem

Wat je het beste wel en niet kunt doen

Waterschade in en aan je huis voorkomen?

Een handige checklist.

Kind op kamers

Zo zit het met de verzekeringen.

Net verhuisd?

5 tips om je snel thuis te voelen.

Verbouwen?

5 voorbereidingstips voor een geoliede verbouwing.

Veelgestelde vragen woonverzekeringen

 • Is waterschade aan mijn woning en tuin door regenval en/of overstroming gedekt?

  Meer informatie over de dekking van je woonverzekering bij waterschade door hevige regenval of/en een overstroming, vind je in onze veelgestelde vragen over dit onderwerp.

 • Wat is het verschil tussen een inboedel- en opstalverzekering?

  Met een opstalverzekering verzeker je je koophuis en alles wat daaraan vast zit. Dus ook het dak, je schuur en je schoorsteen bijvoorbeeld. Een opstalverzekering sluit je af als je een koopwoning hebt en dekt schade door bijvoorbeeld brand, water of inbraak.

  Het verschil tussen een opstal- en inboedelverzekering is dat je met een inboedelverzekering alles wat los in en rondom je huis staat verzekert. Dus je kasten en televisie, maar ook je kleding en laptop. Tuinmeubelen vallen er ook onder. Een inboedelverzekering kun je zowel voor een huurwoning als een koopwoning afsluiten en dekt schade door diefstal, brand, storm of water.

 • Welke verzekeringen heb ik nodig voor een koophuis?

  Heb je een koophuis, dan is een opstalverzekering verstandig. Hiermee verzeker je de woning tegen schade door onder andere brand, storm of inbraak. Vaak stelt de hypotheekverstrekker je verplicht om een opstalverzekering af te sluiten.

  Met de inboedelverzekering verzeker je jouw spullen in je huis. Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar wel handig, want bij schade lopen de kosten al snel op. Beide verzekeringen afsluiten is wel zo handig, want dan heb je je woonverzekeringen onder 1 dak. Ook de Consumentenbond bevestigt dat je beide verzekeringen het beste bij dezelfde verzekeraar kunt nemen. Zo voorkom je discussie tijdens schade. Dat is wonen zonder gedoe.

  De aansprakelijkheidsverzekering valt ook onder de woonverzekeringen. Je bent dan verzekerd voor schade die je bij anderen veroorzaakt.

   

 • Welke verzekeringen heb ik nodig voor een huurhuis?

  Wanneer je een huurwoning hebt, is deze eigendom van de verhuurder. De verhuurder zorgt dan ook voor de opstalverzekering voor als er schade ontstaat aan het pand zelf. De hoef je als huurder dus niet af te sluiten.

  Wel is het handig om een inboedelverzekering af te sluiten. Hiermee verzeker je alle losse spullen in en rondom je huis tegen schade of diefstal. Deze verzekering is niet verplicht, maar zeker handig als je zuinig bent op je spullen.

  Ook de aansprakelijkheidsverzekering kan handig zijn als je een huurwoning hebt. Veroorzaak je dan onbedoeld schade aan de woning of de gehuurde spullen in het huis, dan is deze gedekt.

  Krijg je onenigheid met je verhuurder, de gemeente of je buren? Dan kun je met een rechtsbijstandverzekering rekenen op juridisch advies of zelfs een advocaat.

 • Heb ik een eigen risico bij de woonverzekeringen?

  • Voor de opstalverzekering kies je zelf de hoogte van het eigen risico. De keuzemogelijkheden zijn € 0,-, € 250,- of € 500,-.  Kies je een eigen risico, dan betaal je het bedrag van het eigen risico zelf bij schade. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de premie van je opstalverzekering.
  • Bij de inboedelverzekering heb je standaard een eigen risico van € 150,-. Maak je gebruik van onze Direct Schade Herstel service? Dan betaal je de helft van het eigen risico: € 75,-. Let op: bij stormschade aan huurdersbelang (bijvoorbeeld schuttingen of schuren) heb je een eigen risico van € 250,- per gebeurtenis
  • Voor de aansprakelijkheidsverzekering geldt dat je geen eigen risico hebt
 • Wat krijg ik vergoed als ik schade heb?

  Voor onze opstal- en inboedelverzekering geldt garantie tegen onderverzekering. Dat betekent dat wij altijd het hele schadebedrag betalen. Zo kun je je woning en spullen gelukkig weer repareren of vervangen. Soms staan er maximale vergoedingen in de polisvoorwaarden, dan vergoeden wij tot aan dat maximum. Dit is bijvoorbeeld zo bij sieraden.

  Standaard zijn sieraden tot € 6.000,- verzekerd. Wat je voor je beschadigde of gestolen spullen uitgekeerd krijgt, hangt af van de dagwaarde van die spullen. En de dagwaarde is weer afhankelijk van het afschrijvingspercentage. Bekijk in de afschrijvingslijst de richtlijnen die wij gebruiken om de waarde van je spullen te bepalen.

 • Ik vang tijdelijk vluchtelingen uit Oekraïne op in mijn woning. Zijn zij meeverzekerd op mijn Inboedel- en Aansprakelijkheidsverzekering?

  Ja, zij zijn meeverzekerd op je Inboedel- en Aansprakelijkheidsverzekering.

 • Staat je vraag er niet bij?

  Kijk dan bij onze veelgestelde vragen. Of klik op de button 'Stel je vraag' bovenaan de pagina. Onze virtuele assistent helpt je graag verder.