10 tips om een woningbrand te voorkomen

Dat je brandende kaarsen of een haardvuurtje niet onbeheerd moet laten, weten we allemaal. Maar wist je dat het opladen van elektronische apparaten steeds vaker de oorzaak van brand in huis is? Zeker nu we veel meer thuiswerken. Maar er zijn nog meer veel voorkomende oorzaken. Met meer dan 2000 woningbranden per jaar in Nederland, geven we je graag 10 tips om te voorkomen dat er bij jou brand in huis ontstaat.

1. Houd je fornuis in de gaten

Keukenbrand is de meest voorkomende vorm van woningbrand in Nederland. Meestal ontstaat deze door een vergeten pan op het fornuis. Een simpel kookwekkertje kan al heel wat ellende voorkomen. Een rookmelder is in de keuken niet handig, maar er zijn wel 'kookalarmen' te koop. Deze waarschuwen je bij te hoge temperaturen, nog voor er brand in huis kan ontstaan. 

Door keukenapparaten zoals magnetrons, ovens en frituurapparaten kan ook woningbrand ontstaan. Je kunt dit vaak voorkomen door ze goed schoon te houden. Denk ook aan je afzuigkap.

2. Houd elektrische apparaten schoon en stofvrij ...

Elektrische apparaten worden vaak warm. Vooral apparaten die een ventilator gebruiken om oververhitting te voorkomen kunnen brand in huis veroorzaken. Bijvoorbeeld magnetrons, föhns, elektrische ovens, computers en elektrische kacheltjes. Stof en vuil kan door de warmte in brand vliegen. 

... vooral je wasdroger

Vooral wasdrogers veroorzaken regelmatig woningbrand. Dat komt door de combinatie van hete lucht en pluisjes die door de hitte in brand kunnen vliegen. Maak daarom de filters van je wasdroger regelmatig schoon. Ga nooit slapen of van huis als de droger aanstaat, en zorg voor een rookmelder in de buurt van de droger.

3. Laad elektronische apparaten veilig op

Het verkeerd opladen van elektronische apparaten is steeds vaker de oorzaak van een woningbrand. Dit voorkom je door je apparaten veilig op te laden. Als je je telefoon naast je bed oplaadt, zorg er dan voor dat je telefoon niet onder een kussen of dekbed ligt. De hitte kan brand veroorzaken. Daarnaast is het belangrijk om de originele opladers van de fabrikant te gebruiken. Is je apparaat opgeladen? Haal hem dan altijd van de lader af en haal de lader uit het stopcontact.  

4. Check het rookkanaal van je open haard

Door je schoorsteen minimaal 1 keer per jaar te laten controleren en vegen, voorkom je dat je romantische haardvuurtje eindigt in een schoorsteenbrand.

Wist je dat ook slecht of verkeerd hout een schoorsteenbrand kan veroorzaken? Bijvoorbeeld spaanplaat, triplex of dennen- en grenenhout waar veel hars in zit of behandeld hout. Gebruik daarom onbehandeld loofhout dat minstens 1,5 jaar gedroogd is. 

5. Zet elektrische apparaten niet op stand-by

Bijna iedere televisie of computer heeft een stand-by stand. Lekker makkelijk. Maar de apparaten blijven in stand-by modus warm. Ze kunnen soms oververhit raken en brand in je woning veroorzaken. Zet ze dus zoveel mogelijk uit als je ze niet gebruikt. Scheelt ook weer energie. 

6. Voorkom erger met een brandblusser en rookmelders

Gebruik een brandblusser om te voorkomen dat een kleine woningbrand een grote wordt. Een sproeischuimblusser is geschikt voor de meeste kleine branden in huis. Kies het liefst voor een inhoud van 6 liter/kilo.

Rookmelderverplichting 2022

Volgens het Verbond van Verzekeraars vinden er gemiddeld meer dan 60.000 woningbranden per jaar plaats. In 2021 vielen er zelfs 31 dodelijke slachtoffers. Het is dus niet gek dat vanaf 1 juli 2022 rookmelders verplicht zijn in elk huis op iedere bewoonde verdieping. Rookmelders kunnen levens redden. Lees alles over de rookmelderverplichting, welke rookmelders er zijn en hoe je ze hoe op de juiste manier installeert.

7. Pas op met stekkerdozen en verlengsnoeren

Stekkerdozen zijn handig, maar teveel apparaten aansluiten op 1 stekkerdoos kan gevaarlijk zijn. Hierdoor kan kortsluiting of brand in huis ontstaan. Sluit ook nooit een stekkerdoos aan op een andere stekkerdoos.

Gebruik je een haspel, rol dan altijd het snoer goed uit. Opgerold kan deze te heet worden en brand veroorzaken. Apparaten die veel elektriciteit verbruiken moet je sowieso nooit op een verlengsnoer aansluiten. Bijvoorbeeld kacheltjes, elektrische kookplaten of frituurpannen.

8. Houd binnendeuren 's nachts dicht

Niet het vuur, maar de giftige stoffen die bij een brand vrijkomen, zorgen voor de meeste slachtoffers. Door je slaapkamerdeur 's nachts dicht te houden, is er minder kans dat je hierdoor in je slaap wordt overvallen.

9. Bedenk een vluchtplan

Gemiddeld heb je 3 minuten de tijd om je woning veilig te verlaten als er brand uitbreekt. Neem dus een keer de tijd om te bepalen hoe jij je woning het veiligste kunt verlaten in geval van brand in huis. Bedenk daarbij dat je van boven naar beneden vlucht en dat je naar de straatkant vlucht zodat hulpverleners je kunnen zien.

10. Alternatief verwarmen? Kies voor veilige opties

Door de hoge energieprijzen zijn veel mensen op zoek naar alternatieve manieren om hun woning te verwarmen. Helaas zijn niet alle opties even veilig. Een woningbrand of koolmoxidevergiftiging ligt dan al snel op de loer. Lees je daarom goed en kies een veilig, energiezuinig product. 

En tot slot: Verzeker je huis en inboedel tegen woningbrand!

Hoe voorzichtig je ook bent, een brandschade is soms niet te voorkomen. Veel mensen verzekeren zich daarom goed tegen brand in huis. Met een inboedelverzekering zijn je losse spullen in en rondom het huis verzekerd. Met een opstalverzekering wordt schade aan je woning vergoed. Deze verzekeringen bieden natuurlijk niet alleen dekking bij brand in en om het huis, maar ook bij veel andere schade-oorzaken.

Ook interessant voor jou