Is je woning klaar voor de winter? 8 simpele energiebesparende tips.

De wintermaanden komen eraan. De dagen worden korter en kouder. De thermostaat gaat omhoog, net als de energierekening. Gelukkig kun je met een paar slimme aanpassingen en handelingen toch energie en euro's besparen. Wij zetten ze voor je op een rij.

Voorkom tocht

Kijk of kieren bij deuren en ramen tochten en breng tochtstrips aan waar het nodig is. Deze haal je al voor een paar euro bij de bouwmarkt en kun je gemakkelijk zelf aanbrengen.

Ontlucht de verwarming

Komen er borrelende geluiden uit de verwarming? Dan zitten er waarschijnlijk luchtbellen in. Hierdoor kan het warme water niet goed meer stromen en warmte afgeven. Gelukkig kun je gemakkelijk zelf je verwarming ontluchten. Hier heb je alleen een doekje en een ontluchtingssleuteltje voor nodig. Op internet vind je veel video's hoe je dit kunt doen.

Ventileer je woning

Het klinkt misschien gek, maar zet ook in de winter af en toe even wat ramen en deuren open. Lucht die te lang blijft hangen wordt namelijk vochtig. Dat is niet alleen slecht voor je gezondheid, maar vochtige lucht laat zich ook minder snel verwarmen.

Zet je verwarming eerder laag

Vaak zetten we de verwarming pas omlaag als we de deur uit gaan of naar bed gaan. Maar je woning koelt maar langzaam af. Zet je thermostaat dus gerust een uurtje eerder lager en bespaar zo energie(kosten).

Houd deuren dicht

Zijn er ruimtes die je niet gebruikt? Houd dan de deuren naar die ruimtes dicht. Zo stroomt warmte niet weg en hoef je minder hard te stoken op de plekken waar je het wél wilt hebben.

Wees slim met gordijnen

Zelfs als het buiten koud is, kan de zon nog voor aardig wat warmte zorgen. Gooi de gordijnen op zonnige dagen dus lekker open en laat de zon binnen. Zodra de zon onder is, kun je de gordijnen juist beter weer dicht doen. Zo houd je de warmte beter binnen. Je kunt ook tijdelijk dikke gordijnen voor buitendeuren hangen in de winter.

Geef je radiator de ruimte

Gordijnen die over je verwarming hangen of een bank die er voor staat, zorgen ervoor dat de warmte niet goed de ruimte in kan. Laat je radiatoren dus vrij en zet je bank een stukje er vanaf.

Sluit de openhaard af

Heb je een openhaard? Sluit dan het rookkanaal af wanneer je deze niet gebruikt. Zo kan er geen warmte door naar buiten ontsnappen.

Met de bovengenoemde tips zit jij er deze winter warmpjes bij en heb je minder zorgen over de energierekening. Helemaal zorgeloos wonen? Denk dan ook eens aan een opstalverzekering of inboedelverzekering voor je spullen.