Energie besparen? 11 handige tips voor energiebesparende maatregelen.

Nu de gasprijzen zijn gestegen en de dagen korter en kouder worden, gaat de energierekening flink omhoog. Wil je gas en energie besparen? We geven je graag slimme én veilige tips om gas, elektriciteit en euro's te besparen. 

Gas besparen? Dan moet je hier op letten

De gasprijzen stijgen flink. Besparen op gas is dus geen overbodige luxe. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Minder gas gebruiken kan vooral door kritisch te kijken naar je gebruik van de verwarming en douche. Of door slimmer te koken. We geven je 11 handige tips om energie te besparen.  

Voorkom tocht 

Kijk of kieren bij deuren en ramen tochten en breng tochtstrips aan waar het nodig is. Deze haal je al voor een paar euro bij de bouwmarkt en kun je gemakkelijk zelf aanbrengen. Hierdoor komt er minder koude lucht binnen en hoeft de verwarming minder hard te werken. Zo bespaar je gas. 

Ontlucht de verwarming

Komen er borrelende geluiden uit de verwarming? Of blijft de verwarming in een kamer deels of helemaal koud? Dan zitten er waarschijnlijk luchtbellen in. Hierdoor kan het warme water niet goed meer stromen en warmte afgeven. Gelukkig kun je gemakkelijk zelf je verwarming ontluchten. Hier heb je alleen een doekje en een ontluchtingssleuteltje voor nodig. Op YouTube vind je veel video's die laten zien hoe je dit kunt doen.

Ventileer je woning

Zet ook in de winter af en toe wat ramen en deuren open voordat je de verwarming aanzet. Als lucht te lang blijft hangen wordt het vochtig. Dat is niet alleen slecht voor je gezondheid, maar ook voor je energieverbruik. Vochtige lucht warmt minder snel op dan vochtige lucht. Zo moet je verwarming harder werken, wat zorgt voor een hoger verbruik. 

Zet je verwarming eerder laag

Vaak zetten we de verwarming pas omlaag als we de deur uit gaan of naar bed gaan. Maar je woning koelt maar langzaam af. Zet je thermostaat dus gerust een uurtje eerder lager en bespaar zo energie(kosten). Bij moderne thermostaten kun je dit zelfs automatisch instellen. Nog makkelijker. 

Verwarm alleen de ruimtes die je gebruikt 

Zijn er ruimtes die je niet gebruikt? Draai dan de verwarming dicht en houd de deuren naar die ruimtes dicht. Door de verwarming dicht te draaien wordt de ruimte niet onnodig verwarmd. En door de deuren dicht te houden stroomt warmte niet weg van de plekken waar je het wél wilt hebben.

Je kunt er ook voor kiezen om de ruimtes die je wél gebruikt, te verwarmen met een elektrisch kacheltje. Zeker als je een energiezuinig model kiest, is dit al snel goedkoper dan verwarmen met gas. Zorg er in elk geval voor dat je bij een alternatieve manier een veilige optie kiest. Daarmee voorkom je onveilig situaties, zoals een woningbrand

Wees slim met gordijnen

Zelfs als het buiten koud is, kan de zon nog voor aardig wat warmte zorgen. Doe de gordijnen op zonnige dagen dus lekker ver open en laat de zon binnen. Zodra de zon onder is, kun je de gordijnen juist beter weer dicht doen. Zo houd je de warmte beter binnen. Je kunt ook tijdelijk dikke gordijnen voor buitendeuren hangen in de winter.

Geef je radiator de ruimte

Gordijnen die over je verwarming hangen of een bank die er voor staat, zorgen ervoor dat de warmte niet goed de ruimte in kan. Laat je radiatoren dus vrij en zet je bank een stukje er vanaf.

Kook zuiniger

Ook tijdens het koken kun je energie besparen. Gebruik tijdens het koken het juiste formaat pan. Kies voor een kleine pan als je maar weinig eten maakt en gebruik de juiste pit. Een kleine pan zet je op een kleine pit. Vergeet ook niet de deksel op de pan te doen. Zo gaat er minder warmte verloren. Zet de afzuigkap niet op een hogere stand dan nodig en zet hem op tijd uit. Een hogere stand zorgt voor een hoger energieverbruik. Heb je de oven gebruikt? Zet dan direct de klep open. De achtergebleven warmte verwarmt het huis, waardoor de verwarming minder hard hoeft te werken. 

Gebruik een waterbesparende douchekop

Water verwarmen kost veel energie. Als je energie wilt besparen, kun je beter niet te vaak in bad gaan en niet te lang douchen. En wist je dat er waterbesparende douchekoppen bestaan? De douchekop laat minder water door. Hierdoor verspil je minder (verwarmd) water. Door de speciale techniek merk je hier niets van tijdens het douchen. 

Bespaar met radiatorfolie

Een verwarming wordt zowel aan de voorkant als achterkant warm. Aan de achterkant warmt de verwarming de muur op. Dit trekt in de muur en raak je zo kwijt. Zonde! Radiatorfolie helpt hierbij. De folie zorgt ervoor dat de warmte in de woning blijft. Het is makkelijk aan te brengen en onzichtbaar weg te werken. Te koop bij de meeste bouwmarkten.

Sluit de openhaard af

Heb je een openhaard? Sluit dan het rookkanaal af wanneer je deze niet gebruikt. Zo kan er geen warmte door naar buiten ontsnappen.

Met de bovengenoemde tips zit jij er deze winter warmpjes bij en heb je minder zorgen over de energierekening. Helemaal zorgeloos wonen? Denk dan ook eens aan een opstalverzekering of inboedelverzekering voor je spullen.

Ook interessant voor jou

Stormschade voorkomen

10 handige tips.

Waterschade aan je smartphone of tablet

Wat je wel en niet moet doen.

Inbraak voorkomen?

Check deze 10 slimme tips.