Hoe voorkom ik stormschade? 10 handige tips

In Nederland spreken we van een storm als er sprake is van windkracht 9 op de windschaal van Beaufort. Hoe bereid je je nou goed voor op een storm? En hoe voorkom je stormschade? Wij geven je 10 handige tips zodat je weet hoe je stormschade voorkomt.

1. Houd ramen en deuren goed dicht

Houd je ramen en deuren tijdens een storm goed dicht. Zo voorkom je stormschade door het openwaaien van een raam of deur, maar ook water overlast door het naar binnen regenen. Het naar binnen regenen is trouwens niet verzekerd via je woonverzekeringen.

2. Ruim je tuin op

Heb je een schuur of garage? Ruim losse spullen in je tuin zoals tuinmeubelen, parasols, plantenbakken en eventuele trampoline of speelgoed op. Zo is de kans kleiner dat jouw spullen door de tuin waaien en beschadigen. Heb je niet genoeg ruimte om alles op te ruimen? Dan is alles goed vastzetten of verzwaren ook een manier om schade te voorkomen.

3. Controleer je dak

Door een storm kan er lekkage ontstaan via je dak. Zorg daarom dat dakpannen recht liggen en goed vastzitten. Ook na een storm is het verstandig om je dak te controleren. Juist door de harde windstoten kunnen de dakpannen los of scheef zijn gaan liggen.

4. Maak je dakgoot en afvoerpijpen schoon

Natte bladeren in dakgoten of afvoerpijpen zorgen voor meer gewicht. Hierdoor is de kans dat een dakgoot of afvoerpijp losraakt tijdens een storm groter. Door het op tijd schoonmaken van je dakgoot voorkom je dit soort stormschade. Is de storm voorbij? Kijk dan of er geen sprake van een verstopping in de dakgoot of afvoerpijp is. Zo voorkom je ook lekkage.

5. Controleer je zonnepanelen

Heb je zonnepanelen op je dak? Kijk dan tijdens het controleren van je dak meteen even of ook je zonnepanelen goed vast zitten. Het losraken van zonnepanelen kan voor gevaarlijke situaties zorgen.

6. Haal losse takken uit bomen

Een omgewaaide boom tegen je huis, je moet er niet aan denken. Dit voorkomen is vaak lastig. Maar wist je dat ook takken behoorlijk wat schade kunnen aanrichten? Zie je losse takken in een boom? Haal deze dan weg en voorkom stormschade.

7. Check je zonnescherm of rolluik

Door harde windstoten kan een zonnescherm of rolluik losraken. Dit kun je voorkomen door te controleren of je zonnescherm of rolluik nog goed vastzit. Het beste kun je zonneschermen tijdens een storm omhoog doen. Je rolluiken kun je juist weer beter omlaag laten om ook ruitschade te voorkomen.

8. Staat je schutting nog stevig?

Het is belangrijk om dit voor een storm even te checken. Het omwaaien van een schutting kan vervelende schades veroorzaken. Zo kan een omgewaaide schutting bijvoorbeeld je net aangelegde vijver beschadigen.

9. Wat doe je met je auto en caravan?

Heb je een carport of garage? Je auto en caravan staan overdekt vaak wel veilig. Lukt dat niet? Probeer dan niet te dicht bij een boom te parkeren of bij een woning met dakpannen. Zo beperk je de kans op schade door vallende takken of dakpannen. Belangrijk om te weten is dat je beter niet kunt rijden met je caravan tijdens een storm. Is er storm voorspeld en ga je toch rijden? Dan is schade aan je caravan niet verzekerd.

10. Bekijk de waarschuwingen van het KNMI

Jaarlijks vallen er meerdere gewonden tijdens een storm. Het KNMI informeert en waarschuwt als er weersituaties zijn met een risico. Wil je weten wat je kunt verwachten? Volg en bekijk dan de actuele waarschuwingen over het weer.

Stormschade en je huis

De meeste opstalverzekeringen vergoeden stormschade aan je huis en bijbehorende gebouwen, zoals je garage of tuinhuis. Daaronder valt ook waterschade en schade door lekkage. Er gelden wel altijd bepaalde voorwaarden. Let bijvoorbeeld op de volgende zaken:

  • Er moet sprake zijn van een bepaalde minimale windkracht
  • Vaak betaal je een extra eigen risico bij stormschade
  • Ben je je woning of delen daarvan aan het verbouwen? Check dan of je bij schade daaraan gewoon verzekerd bent
  • Sommige verzekeraars vergoeden ook de kosten die je maakt om schade te beperken of om directe dreiging van schade te voorkomen.
  • Glasschade is soms alleen verzekerd via een aanvullende glasverzekering

Stormschade en je auto

Ga simpelweg nooit tijdens een storm de weg op. Rukwinden, omvallende bomen en slecht zicht maken elke autorit een gevaarlijke onderneming. Blijf dus thuis en parkeer je auto zoveel mogelijk uit de buurt van bomen. 

Heb je toch schade aan je auto door storm? Dan is dit meestal alleen met een beperkt casco of allrisk autoverzekering verzekerd.

Toch stormschade?

Met de OHRA Woonverzekeringen ben je verzekerd tegen stormschade. Dit geldt ook voor je auto of motor vanaf een WA Plus autoverzekering. Je meldt de schade eenvoudig via Mijn OHRA. We nemen je schademelding zo snel mogelijk in behandeling. Dit kan bij drukte tot maximaal 2 werkdagen duren.

 

Ook interessant voor jou

Dekking voor drones

De regels en je verzekering.

Energie besparen?

11 handige tips voor energiebesparende maatregelen.

Kind op kamers

Zo zit het met de verzekeringen.