Hoe voorkom ik stormschade? 10 handige tips

In Nederland spreken we van een storm als er sprake is van windkracht 9 op de windschaal van Beaufort. Maar hoe bereid je je nou goed voor op een storm? En hoe voorkom je stormschade?

10 handige tips om stormschade te voorkomen

1. Houd ramen en deuren goed dicht

Houd je ramen en deuren tijdens een storm goed dicht. Zo voorkom je stormschade door het openwaaien van een raam of deur, maar ook water overlast door het naar binnen regenen. Naast dat het vervelend is, is het naar binnen regenen ook niet verzekerd via je woonverzekeringen.

2. Ruim je tuin op

Heb je een schuur of garage? Ruim losse spullen in je tuin zoals tuinmeubelen, parasols, plantenbakken en eventuele trampoline of speelgoed op. Zo is de kans kleiner dat jouw spullen door de tuin waaien en beschadigen. Heb je niet genoeg ruimte om alles op te ruimen? Dan is alles goed vastzetten of verzwaren ook een manier om schade te voorkomen.

3. Parkeer je auto veilig en ga liever niet de weg op

Je auto en caravan staan overdekt vaak het veiligst. Heb je een carport, garage of parkeergarage in de buurt? Zet je auto daar dan neer. Lukt dat niet? Probeer dan niet te dicht bij een boom te parkeren of bij een woning met dakpannen. Zo beperk je de kans op schade door vallende takken, bomen of dakpannen.

Ga ook liever niet met je auto de weg op tijdens een storm. Is dit toch echt nodig? Houd dan voldoende afstand met andere weggebruikers, verminder je snelheid, passeer vrachtwagens zo rustig mogelijk en houd twee handen aan het stuur. Zorg ook dat je telefoon is opgeladen, zo kun je hulp inschakelen als dat nodig is. 

Tijdens een storm kun je beter niet met een caravan gaan rijden. Is er storm voorspeld en ga je toch rijden? Dan is schade aan je caravan niet verzekerd.

4. Maak je dakgoot en afvoerpijpen schoon

Natte bladeren in dakgoten of afvoerpijpen zorgen voor meer gewicht. Hierdoor is de kans groter dat een dakgoot of afvoerpijp losraakt tijdens een storm. Bladeren kunnen ook de afvoer van je dakgoot verstoppen. Gaat het tijdens de storm ook regenen? Dan is de kans groot dat je dakgoot overstroomt. Dit kan flinke waterschade veroorzaken. Door het op tijd schoonmaken van je dakgoot voorkom je dit soort stormschade. Is de storm voorbij? Check dan ook even je dakgoot.

5. Controleer je zonnepanelen

Heb je zonnepanelen op je dak? Kijk dan tijdens het controleren van je dak meteen even of ook je zonnepanelen goed vast zitten. Het losraken van zonnepanelen kan voor gevaarlijke situaties zorgen.

6. Haal losse takken uit bomen

Een omgewaaide boom tegen je huis, je moet er niet aan denken. Dit voorkomen is vaak lastig. Maar wist je dat losse takken ook behoorlijk wat schade kunnen aanrichten? Zie je losse takken in een boom? Haal deze dan weg en voorkom stormschade.

7. Check je zonnescherm of rolluik

Door harde windstoten kan een zonnescherm of rolluik losraken. Dit kun je voorkomen door te controleren of je zonnescherm of rolluik nog goed vastzit. Het beste kun je zonneschermen tijdens een storm omhoog doen. Je rolluiken kun je juist weer beter omlaag laten om ook ruitschade te voorkomen.

8. Controleer of je schutting nog stevig staat

Check voor een storm of je schutting nog goed vast staat. Schuttingschade is één van de meest voorkomende schades bij storm. Het omwaaien van een schutting kan vervelende schades veroorzaken. Zo kan een omgewaaide schutting bijvoorbeeld je net aangelegde vijver beschadigen.

9. Controleer je dak

Door een storm kan er lekkage ontstaan via je dak. Zorg daarom dat dakpannen recht liggen en goed vastzitten. Ook na een storm is het verstandig om je dak te controleren. Juist door de harde windstoten kunnen de dakpannen los of scheef zijn gaan liggen.

10. Bekijk de waarschuwingen van het KNMI

Jaarlijks vallen er meerdere gewonden tijdens een storm. Het KNMI informeert en waarschuwt als er weersituaties zijn met een risico. Wil je weten wat je kunt verwachten? Volg en bekijk dan de actuele waarschuwingen over het weer.

Tijdens de storm: Wat wel en niet doen 

  • Blijf altijd binnen. Ben je toch buiten, zoek dan zo snel mogelijk een veilige plek. Schuil niet onder bomen of dichtbij huizen vanwege vallende takken en dakpannen.
  • Ben je nog onderweg met de auto? Blijf dan de verkeersinformatie goed in de gaten houden en zoek zo snel mogelijk een veilige en overdekte plaats. Houd tijdens het rijden beide handen stevig aan het stuur en wees extra voorzichtig bij het inhalen van vrachtwagens. 
  • Volg het KNMI weerbericht voor de laatste verwachtingen en waarschuwingen over de storm.
  • Doe tijdens de storm geen (nood)reparaties aan je woning en probeer takken of bomen die op je huis of auto zijn gevallen niet zelf te verwijderen. Bel hiervoor altijd de hulpdiensten.
  • Blijf ook direct na de storm voorzichtig. Er kunnen nog steeds takken afbreken of dakpannen vallen.

Stormschade en je huis

De meeste opstalverzekeringen vergoeden stormschade aan je huis en bijbehorende gebouwen, zoals je garage of tuinhuis. Daaronder valt ook waterschade en schade door lekkage. Er gelden wel altijd bepaalde voorwaarden. Let bijvoorbeeld op de volgende zaken:

  • Er moet sprake zijn van een bepaalde minimale windkracht
  • Vaak betaal je een extra eigen risico bij stormschade
  • Ben je je woning of delen daarvan aan het verbouwen? Check dan of je gewoon verzekerd bent bij schade
  • Sommige verzekeraars vergoeden ook de kosten die je maakt om schade te beperken of om directe dreiging van schade te voorkomen.
  • Glasschade is soms alleen verzekerd via een aanvullende glasverzekering

Stormschade en je auto

Ga simpelweg nooit tijdens een storm de weg op. Rukwinden, omvallende bomen en slecht zicht maken elke autorit een gevaarlijke onderneming. Blijf dus thuis en parkeer je auto zoveel mogelijk uit de buurt van bomen. 

Heb je toch schade aan je auto door storm? Dan is dit meestal alleen met een beperkt casco of allrisk autoverzekering verzekerd.

Toch stormschade?

Met de OHRA Woonverzekeringen ben je verzekerd tegen stormschade. Dit geldt ook voor je auto of motor vanaf een WA Plus autoverzekering. Je meldt de schade eenvoudig via Mijn OHRA. We nemen je schademelding zo snel mogelijk in behandeling. Dit kan bij drukte langer duren.

Ook interessant voor jou

Dekking voor drones

De regels en je verzekering.

11 tips om energie te besparen

We geven je graag slimme én veilige tips om gas, elektriciteit en euro's te besparen.

Kind op kamers

Zo zit het met de verzekeringen.