Dekking voor drones

Het gebruik van drones neemt een vlucht. Je hebt ze in allerlei soorten en maten en voor elke portemonnee vind je wel een geschikte drone. Misschien heb je er zelf al één of wil je er één aanschaffen. Weet jij dan wat de regels zijn voor het vliegen met een drone? En wat als je drone crasht en schade aanricht?

Een gebroken propeller of gestolen?

Als beginnend vlieger zal het je vast gebeuren; de landing gaat niet zo soepel of je stuurt net te laat de bocht in. Bam, propellers kapot. Gebeurt je dit buiten op een plek waar je mag vliegen, dan is de schade aan je drone verzekerd met een extra dekking van je inboedelverzekering. In je huis is de schade aan je drone meestal meeverzekerd met een All-Risk inboedelverzekering. Dat geldt trouwens ook als je mooie drone wordt gestolen bij een inbraak.

Je drone veroorzaakt schade

Dat je drone zelf kapot gaat bij een slechte manoeuvre is al niet leuk. Maar schade toebrengen aan anderen of aan de spullen van een ander is helemaal vervelend. Hoe zit het dan met aansprakelijkheid en het vergoeden van de schade? Verzekeraars maken verschil tussen beroepsmatig en recreatief gebruik. Vlieg je voor de fun met je drone en verdien je er geen geld mee? Of heb je er één cadeau gegeven aan je zoon? Dan valt dat onder recreatief gebruik. Dit is verzekerd met de aansprakelijkheidsverzekering. Je doet er goed aan om deze dekking te checken bij je verzekeraar. Want niet elke verzekeraar heeft deze dekking.

Voor vliegen met drones voor beroepsmatig gebruik gelden strengere regels en moet een aparte drone verzekering worden afgesloten.

Vlieg veilig

Net zoals er verkeersregels zijn voor je auto, zijn er regels voor een drone. Je neemt met je drone namelijk deel aan het luchtverkeer. Zorg daarom dat je goed op de hoogte bent van de regeling modelvliegen. Enkele belangrijke regels zijn:

  • Vlieg niet binnen de bebouwde kom
  • Vlieg alleen overdag bij daglicht
  • Vlieg nooit hoger dan 120 meter
  • Geef altijd voorrang aan ander vliegverkeer
  • Vlieg nooit boven bebouwing, wegen en mensen
  • Vlieg nooit in no fly zones zoals rondom vliegvelden
     

Meer weten over de do’s en don’ts van dronevliegen? Kijk dan ook eens op de website van Veilig Vliegen. Op de website vind je ook een kaart met No Fly Zones.

Heb jij een drone of wil je er één aanschaffen?

Zorg dan dat je goed op de hoogte bent van de wetten en regels. De regering scherpt de regels regelmatig aan door de toenemende populariteit van drones. Het is verleidelijk om je drone bij aankoop meteen in je tuin uit te proberen. Doe dat niet! Kies zeker voor de eerste vluchten een rustig gebied zonder verkeer en bebouwing uit. En leer hoe je je drone gecontroleerd kunt laten vliegen.