Op vakantie? 9 tips om inbraak te voorkomen.

Terwijl jij geniet van je welverdiende zomervakantie, breekt ook voor het inbrekersgilde een toptijd aan. Het aantal woninginbraken stijgt in de zomermaanden flink. Wij geven je daarom graag een paar handige tips om inbraak bij jou thuis te voorkomen. De echte inkoppers (deuren op slot, ramen dicht, geen sleutels onder de deurmat etc.) slaan we even over.

1. Automatische verlichting

Met een schakelklok kun je zelf instellen wanneer je lampen aan en uit gaan. Stel ze in op verschillende tijden. Zorg dat je er ook op de bovenverdieping één hebt. Voor minder dan € 10,- heb je er al eentje.

Installeer bewegingsmelders rondom je huis. Boeven werken namelijk niet graag in de volle schijnwerpers. Je koopt ze al voor minder dan € 20,- bij de bouwmarkt.

2. Zet je containers of ladder weg of vast

Inbrekers gebruiken vaak je container of ladder om binnen te komen. Zet je ladder en vuilcontainers daarom buiten bereik. Of zet ze vast met een slot.

3. Geef je huis een bewoonde indruk

Je hoeft niet meer op te ruimen voordat je op vakantie gaat. Laat juist wat mokken en een krant op tafel liggen. Heb je kinderen, laat dan wat speelgoed op de grond slingeren. Zo ziet het eruit alsof er nog iemand in huis is. En het scheelt je ook nog eens tijd.

4. Beter een goede buur

Laat je buren weten dat je op vakantie gaat. Vraag ze of ze af en toe de gordijnen open en dicht doen. En of ze de post achter de voordeur weghalen.

Het is sowieso handig om een WhatsApp-groep met alle buren te starten. Je kunt dan verdachte omstandigheden aan elkaar doorgeven, ook aan de wijkagent.

5. Houd sleutels buiten bereik

Hang je sleutels nooit direct bij de voor- of achterdeur. Wordt er een raampje ingetikt, dan is iemand zó binnen. In het geval van autosleutels, ben je ook je auto kwijt.

6. Wacht met posten op social media

Op vakantie of avondje weg? Deel het pas via social media als je weer thuis bent. Laat ook niet via je voicemail weten dat je weg bent.

7. Extra slot op kniehoogte

Eén van de veelgebruikte inbraakmethodes is het opentrappen van je deur. Met een extra slot op kniehoogte verstevig je de deur.

8. Geef geen clues weg

Houd waardevolle spullen zoveel mogelijk uit het zicht. Nieuwe TV of Sonos systeem gekocht? Zorg dan dat je de dozen niet op de stoep zet bij het huisvuil of bij de papiercontainer.

9. Alarmsysteem

Een echt goede manier om inbrekers uit je huis te weren is natuurlijk een alarmsysteem. De meeste alarmsystemen van de bouwmarkt zijn door een inbreker helaas vaak snel ontmanteld. Ga dus voor een kwaliteitsproduct. Helaas zijn deze vaak wel kostbaar.

Wees op je hoede voor herhaalinbraak

Is er bij je ingebroken? Wees dan ook daarna op je hoede. Onderzoek van het Verbond van Verzekeraars wijst uit dat inbrekers in 1 op de 12 gevallen nog een keer bij je terug komen. De gemiddelde tijd tussen twee inbraken op hetzelfde adres is iets meer dan 1 jaar. Een verklaring hiervoor kan zijn dat de inbreker weet hoe het huis er uit ziet en wat er te halen is.

Natuurlijk is het fijn dat je met een inboedelverzekering of opstalverzekering in geval van een inbraak een vergoeding krijgt voor de schade aan je huis of gestolen spullen. Maar je voelt je natuurlijk veel liever gewoon veilig in je huis. Neem de beveiliging van je huis dus altijd serieus.