Inbraak voorkomen tijdens je vakantie. Check deze 10 slimme tips!

Terwijl jij geniet van je welverdiende vakantie, kan je woning zomaar een doelwit worden van het inbrekersgilde. Wij geven je daarom graag 10 handige tips om woninginbraak tijdens je vakantie te voorkomen. De echte inkoppers (deuren op slot, ramen dicht, geen sleutels onder de deurmat etc.) slaan we even over. Zo kom je weer veilig thuis in eigen huis.

1. Automatische verlichting

Met een schakelklok kun je zelf instellen wanneer je lampen aan en uit gaan. Stel ze in op verschillende tijden. Zorg dat je er ook op de bovenverdieping één hebt. Voor minder dan € 10,- heb je er al eentje.

Installeer bewegingsmelders rondom je huis. Boeven werken namelijk niet graag in de volle schijnwerpers. Je koopt ze al voor minder dan € 20,- bij de bouwmarkt.

2. Zet je containers of ladder weg of vast

Inbrekers gebruiken vaak je container of ladder om binnen te komen. Zet je ladder en vuilcontainers daarom buiten bereik. Of zet ze vast met een slot. Zo maak je woninginbraak tijdens je vakantie al een stuk minder makkelijk.

3. Geef je huis een bewoonde indruk

Goed nieuws: je hoeft niet meer op te ruimen voordat je op vakantie gaat. Laat juist wat mokken en een krant op tafel liggen. Heb je kinderen, laat dan wat speelgoed op de grond slingeren. Zo ziet het eruit alsof er nog iemand in huis is en breng je inbrekers op het verkeerde spoor. En het scheelt je ook nog eens tijd.

4. Beter een goede buur

Laat je buren weten dat je op vakantie gaat. Vraag ze of ze af en toe de gordijnen open en dicht doen. En of ze de post achter de voordeur weghalen.

Het is sowieso handig om een WhatsApp-groep met alle buren te starten. Je kunt dan verdachte omstandigheden aan elkaar doorgeven, ook aan de wijkagent. Dit soort WhatsApp-Alert-groepen met buurtgenoten blijken in de praktijk erg effectief tegen woninginbraken.  

5. Houd sleutels buiten bereik

Een wel hele simpele tip om inbraak tijdens je vakantie te voorkomen, en die toch veel mensen vergeten; hang je sleutels nooit direct bij de voor- of achterdeur. Wordt er een raampje ingetikt, dan is iemand zó binnen. In het geval van autosleutels, ben je ook je auto kwijt. 

6. Wacht met posten op social media

Op vakantie of avondje weg? Deel het pas via social media als je weer thuis bent. Laat ook niet via je voicemail weten dat je weg bent.

7. Extra slot op kniehoogte

Eén van de veelgebruikte inbraakmethodes is het opentrappen van je deur. Met een extra slot op kniehoogte verstevig je de deur.

8. Geef geen clues weg

Houd waardevolle spullen zoveel mogelijk uit het zicht. Nieuwe TV of Sonos systeem gekocht? Zorg dan dat je de dozen niet op de stoep zet bij het huisvuil of bij de papiercontainer.

9. Alarmsysteem

Een echt goede manier om inbrekers uit je huis te weren is natuurlijk een alarmsysteem. De meeste alarmsystemen van de bouwmarkt zijn door een inbreker helaas vaak snel ontmanteld. Ga dus voor een kwaliteitsproduct. Helaas zijn deze vaak wel kostbaar. 

10. Leg al je kostbare spullen vast

De politie heeft een handige app waarmee je je sieraden en andere kostbare spullen kunt beschrijven en vastleggen. Handig voor de opsporing van je dierbare spullen en een goed bewijs voor je verzekering.

Wees op je hoede voor herhaalinbraak

Is er bij je ingebroken? Wees dan ook daarna op je hoede. Onderzoek van het Verbond van Verzekeraars wijst uit dat inbrekers in 1 op de 12 gevallen nog een keer bij je terug komen. De gemiddelde tijd tussen twee inbraken op hetzelfde adres is iets meer dan 1 jaar. Een verklaring hiervoor kan zijn dat de inbreker weet hoe het huis er uit ziet en wat er te halen is.

In ons blog Ingebroken? Volg deze 6 stappen lees je precies wat je het beste kunt doen als er toch bij jou ingebroken is. 

Zekerheid met een goede woonverzekering

Natuurlijk kun je zelf een hoop doen om woninginbraak te voorkomen. Maar met een woonverzekering ga je met een nóg  geruster gevoel op reis. Met een inboedelverzekering wordt diefstal van je spullen vergoed en met een opstalverzekering wordt ook de schade aan je huis door de woninginbraak vergoed. 

Check voor vertrek de beveiliging van je huis en je verzekeringen dus nog even goed. Zo worden je vakantie én je thuiskomst nog fijner.