Help! Mijn kind gaat op kamers!

De vakantie zit erop. Het was heerlijk vertoeven in Spanje. Thuis sta je de koffers uit te pakken, maar een deur verder staat je zoon zijn koffer in te pakken. Hij gaat studeren en zegt adios tegen het ouderlijk huis: hij gaat op kamers. Leuk en spannend voor hem, maar dat is het ook voor jou als ouder. Er moet veel worden gekocht en geregeld. Voor de leuke inrichting heb je de woonboulevard en de ons wel bekende Zweedse meubelgigant waarbij je alles met een sleuteltje in elkaar draait.

Op het vlak van verzekeringen en financiën verandert er ook veel. Hoe zit dat met de zorgverzekering nu hij een ander adres krijgt? Wat als er iets kapot gaat in zijn kamer, kun je deze schade dan verhalen op de ouders’ verzekering? Vragen die wij graag beantwoorden.

Goed verzekerd is het halve werk

Wat betreft de zorgverzekering hoef je niets te regelen. Je zoon kan gewoon zijn polis houden zoals die nu is. Tussentijds overstappen is niet nodig. Dat kan alleen in situaties waarbij bijvoorbeeld je nieuwe werkgever een collectieve verzekering aanbiedt of als je in militaire dienst gaat.

Wanneer jij je als gezin verzekerd hebt voor rechtsbijstand, aansprakelijkheid en reis, dan is je zoon hier ook voor verzekerd. Je hoeft dus geen extra verzekering hiervoor af te sluiten. Wel is het aan te raden om een eigen inboedelverzekering af te sluiten. Niks is verplicht, maar breekt er brand uit of er wordt iets gestolen? Dan is hij met een inboedelverzekering goed verzekerd! Geeft als ouder een geruststellend gevoel.

De financiën op orde

Uit diverse onderzoeken blijkt dat ouders zich druk maken over de financiële situatie van kinderen als ze het nest verlaten. Je wilt ze loslaten op deze leeftijd, maar je weet dat een beetje ouderlijke sturing op zijn tijd geen kwaad kan. Ze gaan maar wat graag drie of meer avonden de kroeg in voor een feestje. Dit leidt tot grotere uitgaven naast de vaste lasten als huur, studiekosten en levensonderhoud. Om ervoor te zorgen dat ze geld in plaats van een stukje maand overhouden, zijn er een aantal tips voor een helder overzicht om de studententijd voordelig door te komen.

Het is handig om rekeningen binnen het studentenhuis te delen en om regelmatig samen te eten. Dat scheelt een hoop in de uitgaven aan boodschappen. De inhoud van studieboeken verandert vaak niet extreem veel. Het is dan voordeliger om boeken tweedehands aan te schaffen of te lenen van een ouderejaars.

Ook interessant voor jou

Stormschade voorkomen

10 handige tips.

Waterschade aan je smartphone of tablet

Wat je wel en niet moet doen.

Inbraak voorkomen?

Check deze 10 slimme tips.