Zorgverzekering

Meeste keuzevrijheid, scherpste premie

 • Flexibele zorgverzekering
 • Makkelijk declareren
 • 8,6 klanttevredenheid

Zorgverzekering 2024

De OHRA Zorgverzekering is een combinatiepolis. Dat betekent: veel vrijheid! Naar de specialistische kliniek waar je het snelst geholpen wordt bijvoorbeeld. Of kies voor het ziekenhuis bij jou in de buurt. Je krijgt de rekening in de meeste gevallen volledig vergoed. Alleen voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en wijkverpleging betaal je een deel zelf, als je naar een niet gecontracteerde zorgverlener gaat.

Gedurende het jaar overstappen van zorgverzekering?

Soms hoef je niet te wachten tot 1 januari en kun je gedurende het jaar overstappen naar de zorgverzekering van OHRA. Bijvoorbeeld als je een nieuwe baan hebt en je wilt overstappen van collectieve zorgverzekeraar. Maar ook als je 18 jaar wordt of gaat scheiden is het mogelijk om gedurende het jaar een andere zorgverzekering te kiezen.

Onze basis zorgverzekering voor € 145,60

Een goede basisverzekering met volledige keuze van ziekenhuizen en zelfstandige klinieken voor € 145,60. En onze aanvullende verzekering al vanaf € 6,88. Alleen personen van 18 jaar en ouder betalen deze premie. Kinderen zijn gratis meeverzekerd op de meest uitgebreide aanvullende verzekering.

Basisverzekering

€ 145,60 per maand

 • 100% keuzevrijheid voor ziekenhuis, huisarts en fysio
 • We vergoeden de rekening in de meeste gevallen volledig
 • Declareer eenvoudig via de OHRA App
80% kiest hiervoor

Aanvullende verzekering

Vanaf € 6,88 per maand

 • Tandongevallendekking tot € 20.000,- per ongeval
 • Spoedzorg buitenland volledig vergoed
 • Altijd geaccepteerd

Tandartsverzekering

Vanaf € 12,50 per maand

 • Geen medische selectie
 • Kies voor 75% of 100% vergoeding
 • Kies altijd je eigen tandarts

Snel weten wat je zorgverzekering vergoedt?

Wil je weten welke zorg wij vergoeden vanuit de zorgverzekering of onze aanvullende verzekeringen? Er een eigen risico of eigen bijdrage geldt? Of waar je terecht kunt en of je vooraf toestemming nodig hebt? Maak dan gebruik van onze vergoedingenwijzer. Je weet dan meteen waar je aan toe bent! 

Jouw leven, jouw zorg

Spoedzorg buitenland

Met een OHRA Aanvullende verzekering krijg je 100% spoedeisende medische zorg in het buitenland. Zo kun je met een gerust hart op vakantie.

Zorgverlener zoeken

Je hebt zorg, een hulpmiddel of apotheek nodig. Waar kun je dan het beste terecht? Vul je gegevens in de OHRA Zorgvinder in en zie het direct.

Meegroeiservice

Verandert er iets in je leven, dan wil je dat je zorgverzekering met je meebeweegt. Met de OHRA Meegroeiservice pas je eens per jaar je aanvullende verzekering aan.

Collectieve zorgverzekering

OHRA heeft met veel werkgevers, brancheverenigingen en ledenorganisaties afspraken gemaakt. Grote kans dat ook jij profiteert van collectief voordeel op onze zorgverzekering! Kijk snel of dit ook voor jou geldt.

Onze voordelen bij de zorgverzekering

Klantvoordelen

Bij de OHRA Zorgverzekering krijg je korting op bijvoorbeeld hulpmiddelen. Maar ook op brillen, lenzen en reisvaccinaties. Of denk aan korting op een diabetescursus of allergiezorg. OHRA Klantvoordelen heet dat. Wel zo prettig! Bekijk ze allemaal.

Download de OHRA App

Met de OHRA App regel je gemakkelijk en snel alles voor je verzekeringen. Of je nu je persoonlijke gegevens wilt wijzigen of kosten wilt declareren bij je zorgverzekering. En heb je meerdere OHRA producten? Dan kun je alles in één app vinden. Makkelijk toch?

Niet ziek, toch beter

Heb je een collectieve zorgverzekering? Dan profiteer je ook van je zorgverzekering als je niet ziek bent. Met het pakket OHRA Gezond bijvoorbeeld. Boordevol extra’s gericht op jouw vitaliteit. Zo haal jij het beste uit jezelf! Kijk snel wat het inhoudt.

Online gezondheidsdiensten bij je zorgverzekering

Bij elke OHRA Zorgverzekering krijg je toegang tot online gezondheidsdiensten. Denk aan bijvoorbeeld Online GGZ of Vraag de dokter. Ben je collectief verzekerd? Dan heb je met het standaard pakket OHRA Gezond ook toegang tot online geldplannen van Nibud.

Veelgestelde vragen over onze zorgverzekering

 • Kan ik ziektekosten ook van de belasting aftrekken?

  Soms krijg je niet alle zorgkosten vergoed. In bepaalde gevallen kun je deze zorgkosten van de belasting aftrekken. We geven je graag tips!

 • Wat zijn de vergoedingen die ik krijg bij een OHRA Zorgverzekering (bijv. voor fysiotherapie of orthodontie)?

  In onze vergoedingenwijzer zie je precies op welke vergoedingen je recht hebt met jouw OHRA Zorgverzekering. Je vindt er ook vergoedingen van onze aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen. Bijvoorbeeld de vergoeding voor fysiotherapie of orthodontie. Je leest er welke mogelijke voorwaarden van toepassing zijn. Of er een eigen risico of eigen bijdrage geldt, bij welke zorgverleners je terecht kunt en of je vooraf toestemming van ons nodig hebt.

  Handig! Check de stand van je maximale vergoedingen

  In Mijn OHRA Zorgverzekering kun je de stand van je maximale vergoedingen bekijken. Zo zie je dus ook direct welke vergoedingen je de rest van het jaar nog hebt.

 • Ik ga op vakantie. Ben ik goed verzekerd?

  Lekker ontspannen op vakantie kun je pas echt als je weet dat je goed verzekerd bent. Je vergoeding voor spoedeisende medische kosten is afhankelijk van de dekking die je hebt gekozen. De basisverzekering vergoedt namelijk niet alles. Of niet volledig. Onze aanvullende verzekeringen wel.

  Lees ook de ins en outs over de vergoeding van spoedeisende zorg tijdens je vakantie.

  En check dan gelijk even of een medisch paspoort voor jou handig is. En of je misschien medicijnen meeneemt op vakantie die toevallig onder de Opiumwet vallen in het land van bestemming. Goed om even in te duiken voor je op vakantie gaat!

  Tip!

  Ben je niet voldoende verzekerd? Dan biedt een reisverzekering met dekking voor geneeskundige kosten uitkomst.

  Tip!

  Heb je vaccinaties nodig? De basisverzekering biedt helaas geen vergoeding voor vaccinaties. Maar gelukkig krijg je via veel van onze aanvullende verzekeringen wel een (gedeeltelijke) vergoeding. Wil je nog goedkoper uit zijn? Via de klantvoordelen van OHRA krijg je korting op je vaccinaties.

 • Geldt er een wachttijd voor orthodontie?

  Er kan vanaf 1 januari 2024 wel een wachttijd van 12 maanden gelden om gebruik te maken van de dekking voor orthodontie. Deze wachttijd is alleen voor kinderen jonger dan 18 jaar en bij 1 van de volgende Aanvullende verzekeringen:

  De wachttijd geldt:

  • wanneer je een nieuwe verzekerde bent
  • of wanneer je bij OHRA in 2023 alléén een Basisverzekering had en per 1 januari 2024 ervoor koos om 1 van de hierboven genoemde Aanvullende verzekeringen af te sluiten
  • of wanneer je bij OHRA in 2023 een Aanvullende verzekering had zonder vergoeding voor orthodontie en je koos per 1 januari 2024 voor 1 van de hierboven genoemde Aanvullende verzekeringen
  • of wanneer je bij OHRA in 2024 een Aanvullende verzekering hebt zonder een vergoeding voor orthodontie en gebruik maakt van de Meegroeiservice. Als je dan 1 van de hierboven genoemde Aanvullende verzekering kiest dan gaat de wachttijd van 12 maanden in op de wijzigingsdatum

  De wachttijd geldt niet:

  • wanneer je in 2023 een Aanvullende verzekering had met een vergoeding voor orthodontie en deze per 1 januari 2024 hebt gewijzigd naar 1 van de hierboven genoemde Aanvullende verzekeringen
  • of wanneer je in 2023 een Aanvullende verzekering had met een vergoeding voor orthodontie, je in 2024 gebruik maakt van de Meegroeiservice en je kiest dan voor 1 van de hierboven genoemde Aanvullende verzekeringen
  • of wanneer je in 2023 al 1 van de hierboven genoemde Aanvullende verzekeringen had, je deze ook nog in 2024 hebt en je schrijft in 2024 een kind bij op de polis. Dan geldt voor dat kind geen wachttijd
 • Mag ik zelf mijn zorgverlener kiezen? Contract of geen contract?

  Met de OHRA Zorgverzekering heb je een combinatiepolis. Dit betekent dat je zelf je fysio, ziekenhuis of specialistische kliniek kiest en de rekening in de meeste gevallen vergoed wordt. Die zekerheid heb je. Er zijn 2 uitzonderingen:

  • Maak je gebruik van een niet gecontracteerde zorgverlener binnen geestelijke gezondheidszorg (GGZ)? Dan betalen wij 75% van de rekening  waarbij wij rekening houden met het maximum tarief. De rest betaal je zelf
  • Maak je gebruik van een niet gecontracteerde zorgverlener binnen wijkverpleging (thuiszorg)? Dan betalen wij 75% van de rekening betaald waarbij wij rekening houden met het maximum tarief. De rest betaal je zelf

  Zoek je een zorgverlener bij jou in de buurt?  Check dan onze Zorgvinder. Hier zie je ook direct of wij een contract hebben met een zorgverlener.

  Bij OHRA gaat keuzevrijheid nog een stap verder

  Bij OHRA draait keuzevrijheid niet alleen om het kiezen van je zorgverlener. Wij gaan nog een stap verder. Kijk hoeveel keuzevrijheid je hebt met de zorgverzekering van OHRA.

 • Hoe werkt de Fysio Meeneemservice?

  De Fysio Meeneemservice kun je alleen afsluiten per 1 januari in combinatie met de aanvullende verzekering OHRA Compact, OHRA Sterk, OHRA Aanvullend, OHRA Extra Aanvullend of OHRA Uitgebreid.

  Met de Fysio Meeneemservice neem je maximaal 9 ongebruikte fysiotherapie of oefentherapie Cesar/Mensendieck behandelingen (bij de OHRA Compact zijn dat er maximaal 6) mee naar het volgende jaar. Je betaalt voor de Fysio Meeneemservice maximaal € 1,50 extra per maand.

  Heb je per 1 januari 2024 de Fysio Meeneemservice afgesloten en gebruik je in 2024 niet al je behandelingen? 

  Je houdt er bijvoorbeeld 4 over. Dan neem je die 4 ongebruikte behandelingen mee naar 2025. Je kunt de behandelingen alleen meenemen als je in 2025 bij OHRA een aanvullende verzekering met een dekking voor fysiotherapie hebt. De meegenomen fysiotherapie behandelingen blijven 1 jaar geldig.

  Meer weten? Lees dan alle spelregels.

 • Wat is de EHIC-pas en hoe vraag ik deze aan?

  Met de European Health Insurance Card (EHIC) krijg je noodzakelijke medische zorg als je in het buitenland verblijft. Met deze pas weten je zorgverleners namelijk direct dat je bij OHRA verzekerd bent. Vaak hoef je de kosten dan ook niet eerst zelf voor te schieten. Dat is wel zo prettig.

  OHRA-verzekerden kunnen de EHIC-pas gratis aanvragen in Mijn OHRA Zorgverzekering. De EHIC-pas is persoonlijk. Je moet de EHIC-pas dus voor iedere verzekerde aanvragen, ook voor kinderen onder de 18 jaar. En check dan gelijk even of een medisch paspoort voor jou handig is. Of dat  je misschien medicijnen meeneemt op vakantie die toevallig onder de Opiumwet vallen in het land van bestemming. Goed om even in te duiken voor je op vakantie gaat!

 • Mijn kind wordt 18 jaar. Hoe zit dat met de zorgverzekering?

  Tot je 18e jaar ben je voor medische zorg verzekerd op de polis van je ouders of verzorger(s). Vanaf de dag dat je 18 wordt moet je zelf iets gaan regelen voor je zorgverzekering. Ook als je nog thuiswonend bent. We leggen je graag uit hoe het precies zit.

 • Hoe declareer ik een rekening?

  Een rekening van een zorgverlener kun je op 3 manieren declareren. Je bepaalt zelf hoe je dat doet:

  • Online via Mijn OHRA Zorgverzekering
  • Mobiel met de OHRA App
  • Schriftelijk via het papieren declaratieformulier

  Let op

  Laat de rekeningen niet te lang liggen. Volgens de wet moet je ze binnen 36 maanden na de datum van de behandeling of levering van een hulpmiddel insturen. Als deze termijn voorbij is, heb je geen recht meer op vergoeding. En dat zou jammer zijn.

 • Ik zie OHRA Gezond/Balans/Energiek op mijn polis. Wat houdt dat in?

  Bij OHRA profiteer je ook van je zorgverzekering als je niet ziek bent. Met pakketdiensten waarmee je op een leuke en makkelijke manier aan je vitaliteit werkt. Voor een goede balans tussen energie, motivatie en veerkracht. Handig als je over het algemeen oké in je vel zit en bepaalde punten op een simpele manier toch nog wilt verbeteren. Of als je echt meters wilt maken met jouw vitaliteit. Afhankelijk van hoe jij bij OHRA verzekerd bent, profiteer je van het gratis pakket OHRA Gezond, OHRA Energiek of OHRA Balans.

 • Kan ik tussentijds mijn zorgverzekering wijzigen of overstappen?

  Je mag elk jaar je zorgverzekering wijzigen of overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Je wijzigingen gaan dan in vanaf 1 januari van het volgende jaar. Maar soms mag je je zorgverzekering ook tussentijds wijzigen of mag je wisselen van zorgverzekering. Namelijk als:

  • je een nieuwe baan hebt
  • je wordt 18 jaar
  • je wordt militair
  • je gaat scheiden
  • je zorgverzekeraar past tussentijds de premie of voorwaarden aan

  Wil je hier meer over weten? Lees dan verder.

  Verandert er iets in je leven? Misschien ga je wel samenwonen of krijg je binnenkort een kindje. Met de OHRA Meegroeiservice pas je heel gemakkelijk 1 keer per jaar je aanvullende verzekering aan. 

 • Hoe weet ik welke zorgkosten ik allemaal gemaakt heb?

  In Mijn OHRA Zorgverzekering zie je in één oogopslag alle gedeclareerde zorgkosten. De zorgkosten die jij zelf hebt gedeclareerd, maar ook die jouw zorgverleners hebben ingediend.

  Maar je ziet meer! Zo zie je in Mijn OHRA Zorgverzekering óók de stand van je eigen risico en de stand van je maximale vergoedingen. Da's pas makkelijk.

  Zie je een rekening in Mijn OHRA Zorgverzekering die volgens jou niet klopt? Dan kun je dit direct bij ons melden. Lees meer hoe je dit kunt doen.

 • Geldt er een eigen risico?

  Ja voor de basisverzekering geldt een verplicht eigen risico voor verzekerden van 18 jaar en ouder. Lees meer over hoe het werkt en voor welke kosten dit geldt. 

Staat je vraag er niet bij?

Dan helpt onze virtuele assistent je graag verder. Of kijk op onze overzichtspagina met onderwerpen over de zorgverzekering, om eenvoudig te vinden wat je zoekt.

Bekijk ons overzicht

Meest gelezen zorgblogs

Bekijk meer blogs met handige tips voor jou en je zorgverzekering.

7x feiten en fabels over zonnen

Verbrand je nou wel of niet achter het glas? En kun je met een hoge beschermingsfactor langer in de zon? 7 feiten en fabels op een rij.

Medische zorg in het buitenland

Een reis naar het buitenland. Maar wat als je ziek wordt. Welke kosten krijg je dan vergoed en ben je goed verzekerd?

Je kind ziek op vakantie: dit wil je weten

Het kan gebeuren: je kind wordt ziek op vakantie. Voorkomen gaat niet, voorbereiden wel! Daarom: een checklist.

Verschillende (eHealth) diensten

Verdacht plekje op je huid? Check 't met de SkinVision app. Of wat denk je van Online GGZ? En zo hebben we nog meer diensten.

Medicijnafval, wat is het?

Medicijnen die overblijven en afval worden: medicijnafval. Wist je dat, als je de resten weggooit, deze in het oppervlaktewater komen? Wat kun je doen?