OHRA Basisverzekering

In de basisverzekering zit de belangrijkste zorg, zoals huisarts, medicijnen, ziekenhuis, medisch specialist, verloskunde, hulpmiddelen, orthopedische schoenen en ambulancevervoer. De OHRA Zorgverzekering is een combinatiepolis. Dit betekent dat je zelf kiest naar welke zorgverlener je gaat. Contract of geen contract. Wij vergoeden de rekening in de meeste gevallen volledig. Jouw leven, jouw zorg.

 • Je kiest zelf je zorgverlener. Zoals je arts, fysio of ziekenhuis
 • We vergoeden de rekening in de meeste gevallen volledig
 • Makkelijk declareren

Basisverzekering combinatiepolis

OHRA heeft als basisverzekering een combinatiepolis. Dit betekent dat je altijd 100% keuzevrijheid hebt bij bijvoorbeeld ziekenhuizen, huisartsen, fysiotherapeuten, specialistische zorg, verloskundige zorg en specialistische klinieken. In de meeste gevallen betalen wij de rekening volledig. Ook als wij geen contract met de zorgverlener hebben.

Er zijn een paar uitzonderingen. Ga je naar een zorgverlener zonder contract binnen de GGZ of wijkverpleging (thuiszorg)? Dan vergoeden wij 75% van de rekening, waarbij we rekening houden met het maximumtarief (pdf).

Handige informatie over de OHRA Basisverzekering

Eigen risico en eigen bijdrage

De basisverzekering kent een eigen risico en verschillende eigen bijdrages. Maar wat is vrijwillig eigen risico? Wat is verplicht eigen risico? En wat is de eigen bijdrage? Wij leggen het je haarfijn uit. In begrijpelijke taal.

Zorgtoeslag

Onze premie is gunstig. Misschien heb je recht op een bijdrage in de kosten van jouw basis zorgverzekering. Dit heet de zorgtoeslag. De overheid heeft hiervoor regels opgesteld. Via de Belastingdienst check je hoe het werkt en of je het kunt aanvragen!

Documenten

We geven je graag inzicht in de verschillende voorwaarden en vergoedingen van onze zorgverzekering. Ook als je bijvoorbeeld in het buitenland woont. En we zetten de documenten die je nodig kunt hebben met een OHRA Zorgverzekering overzichtelijk op een rij. Zowel in het Engels als Nederlands.

Extra verzekeren naast de basis zorgverzekering?

Met een aanvullende verzekering verzeker je veelvoorkomende zorgkosten die de basisverzekering niet of niet volledig dekt. Wij hebben voor iedereen een passende aanvullende verzekering, want iedereen heeft andere wensen. En: kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd. Dat is wel zo fijn! Wil je je collectief verzekeren dan kan de prijs afwijken.

80% kiest hiervoor

Aanvullende verzekering

Vanaf € 6,88 per maand

 • Jong of oud? Gewoon dezelfde premie
 • Spoedzorg buitenland volledig vergoed
 • Altijd geaccepteerd
 • Tandongevallendekking tot € 20.000,- per ongeval

Tandartsverzekering

Vanaf € 12,50 per maand

 • Altijd geaccepteerd         
 • Kies voor 75% of 100% vergoeding
 • Tandongevallendekking tot € 20.000,- per ongeval

Standaard bij je basisverzekering: OHRA Energiek

Check je gezondheid met de Persoonlijke Gezondheidscheck. Inclusief vingerprik voor suiker en cholesterol. Of ga voor een preventief onderzoek, gezondheidscursussen of sportmedisch advies.

Onze online diensten voor iedereen met een basisverzekering

SkinVision app

Zie je een verdacht plekje op de huid? Controleer dit dan gelijk met de SkinVision app. Zo weet je meteen waar je aan toe bent.

Online geestelijke gezondheidszorg (GGZ)

Sneller geholpen met een online behandeling. In je eigen, vertrouwde omgeving met Online GGZ. Vergoed vanuit de basisverzekering.

Vraag de dokter app

Heb je een medische vraag? Met de app Vraag de dokter chat je direct én gratis met een verpleegkundige, wanneer het jou uitkomt.

Verzekeringskaart Basisverzekering

Op de zorgverzekeringskaart lees je wat OHRA Basisverzekering voor jou betekent. De kaart is een overzicht van de belangrijkste elementen van deze verzekering en daarom niet volledig.

Wil je de details weten van de OHRA Basisverzekering?

Bekijk dan de voorwaarden en het vergoedingenoverzicht.

Veelgestelde vragen over onze basisverzekering

 • Kan ik ziektekosten ook van de belasting aftrekken?

  Soms krijg je niet alle zorgkosten vergoed. In bepaalde gevallen kun je deze zorgkosten van de belasting aftrekken. We geven je graag tips!

 • Wat zijn de vergoedingen die ik krijg bij een OHRA Zorgverzekering?

  In onze vergoedingenwijzer zie je precies op welke vergoedingen je recht hebt met jouw OHRA Zorgverzekering. Je vindt er ook vergoedingen van onze aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen. Bijvoorbeeld de vergoeding voor fysiotherapie of orthodontie. Je leest er welke mogelijke voorwaarden van toepassing zijn. Of er een eigen risico of eigen bijdrage geldt, bij welke zorgverleners je terecht kunt en of je vooraf toestemming van ons nodig hebt.

  Handig! Check de stand van je maximale vergoedingen

  In Mijn OHRA Zorgverzekering kun je de stand van je maximale vergoedingen bekijken. Zo zie je dus ook direct welke vergoedingen je de rest van het jaar nog hebt.

 • Mag ik zélf kiezen naar welke zorgverlener ik ga?

  Met de OHRA Zorgverzekering heb je een combinatiepolis. Dit betekent dat je zelf je fysio, ziekenhuis of specialistische kliniek kiest en de rekening in de meeste gevallen vergoed wordt.  Er zijn 2 uitzonderingen:

  • Maak je gebruik van een niet gecontracteerde zorgverlener binnen geestelijke gezondheidszorg (GGZ)? Dan wordt 75% van de rekening betaald, waarbij wij rekening houden met het maximum tarief. De rest betaal je zelf.
  • Maak je gebruik van een niet gecontracteerde zorgverlener binnen wijkverpleging (thuiszorg)? Dan wordt 75% van de rekening betaald, waarbij wij rekening houden met het maximum tarief. De rest betaal je zelf

  Zoek je een zorgverlener bij jou in de buurt?  Check dan onze Zorgvinder. Hier zie je ook direct of wij een contract hebben met een zorgverlener.

  Bij OHRA gaat keuzevrijheid nog een stap verder

  Bij OHRA draait keuzevrijheid niet alleen om het kiezen van je zorgverlener. Het betekent meer. Weten wat het voor jou betekent? Bekijk hoeveel keuzevrijheid je hebt met de zorgverzekering van OHRA.

 • Het lukt me (even) niet om de premie te betalen. Kunnen jullie me helpen?

  Soms kan het voorkomen dat je deze kosten (even) niet kunt betalen. Dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk contact met ons opneemt, zodat we eventueel een betalingsregeling kunnen treffen. Met een betalingsregeling kun je grotere financiële problemen voorkomen.

 • Hoe declareer ik een rekening?

  Een rekening van een zorgverlener kun je op 3 manieren declareren. Je bepaalt zelf hoe je dat doet:

  • Online via Mijn OHRA Zorgverzekering
  • Mobiel met de OHRA App
  • Schriftelijk via het papieren declaratieformulier

  Let op

  Laat je rekeningen niet te lang liggen! Volgens de wet moet je ze binnen 36 maanden na de datum van de behandeling of levering van een hulpmiddel insturen. Als deze termijn voorbij is, heb je geen recht meer op vergoeding. En dat zou jammer zijn.

 • Ik word 18 jaar. Hoe zit dat met de zorgverzekering?

  Tot je 18e jaar ben je voor medische zorg verzekerd op de polis van je ouders of verzorger(s). Vanaf de dag dat je 18 wordt moet je zelf iets gaan regelen voor je zorgverzekering. Ook als je nog thuiswonend bent. We leggen je graag uit hoe het precies zit.

 • Wat is de EHIC-pas en hoe vraag ik deze aan?

  Met de European Health Insurance Card (EHIC) krijg je noodzakelijke medische zorg als je in het buitenland verblijft. Met deze pas weten je zorgverleners namelijk direct dat je bij OHRA verzekerd bent. Vaak hoef je de kosten dan ook niet eerst zelf voor te schieten. Dat is wel zo prettig.

  OHRA-verzekerden kunnen de EHIC-pas gratis aanvragen in Mijn OHRA Zorgverzekering. De EHIC-pas is persoonlijk. Je moet de EHIC-pas dus voor iedere verzekerde aanvragen, ook voor kinderen onder de 18 jaar. En check dan gelijk even of een medisch paspoort voor jou handig is. Of dat  je misschien medicijnen meeneemt op vakantie die toevallig onder de Opiumwet vallen in het land van bestemming. Goed om even in te duiken voor je op vakantie gaat!

 • Waarom geeft de apotheker mij een ander medicijn mee?

  Omdat de wetgever de zorgkosten wil beperken, moet iedere zorgverzekeraar een zogenaamd voorkeursbeleid voor medicijnen voeren. Ook wij. Kort gezegd houdt dat in dat wij voor een aantal medicijnen met dezelfde samenstelling, alleen het goedkoopste medicijn vergoeden: het voorkeursmedicijn. Soms zijn uitzonderingen mogelijk. Meer weten? Lees dan even verder.

  Goed om te weten

  Jouw apotheek geeft jou het juiste medicijn. Op het recept dat je van je arts krijgt, staat altijd de werkzame stof van het medicijn. Niet de merknaam. Jouw apotheek zorgt er vervolgens voor dat je het juiste geneesmiddel krijgt. De apotheker controleert ook of het gebruik voor jou veilig is. Het kan voorkomen dat je niet goed op een medicijn reageert. Bijvoorbeeld omdat je een allergie hebt voor een hulpstof. Dit gebeurt gelukkig bijna nooit. Ook niet bij voorkeursmedicijnen. Ook controleert jouw apotheek altijd in jouw persoonlijk dossier of jij het middel veilig kunt gebruiken.

 • Ik zie OHRA Gezond/Balans/Energiek op mijn polis. Wat houdt dat in?

  Bij OHRA profiteer je ook van je zorgverzekering als je niet ziek bent. Met pakketdiensten waarmee je op een leuke en makkelijke manier aan je vitaliteit werkt. Voor een goede balans tussen energie, motivatie en veerkracht. Handig als je over het algemeen oké in je vel zit en bepaalde punten op een simpele manier toch nog wilt verbeteren. Of als je echt meters wilt maken met jouw vitaliteit. Afhankelijk van hoe jij bij OHRA verzekerd bent, profiteer je van het gratis pakket OHRA Gezond, OHRA Energiek of OHRA Balans.

 • Ik ben mantelzorger. Ik weet vaak niet op welke ondersteuning en vergoedingen ik recht heb. Kan OHRA mij helpen?

  Wij begrijpen dat het verlenen van mantelzorg lichamelijk en geestelijk zwaar kan zijn. Hoe mooi het tegelijkertijd ook is dat je dit kunt doen. Je hebt te maken met allerhande wet- en regelgeving. Taaie kost waar je maar moeilijk uitkomt. Maar je wilt natuurlijk wel zeker weten dat jij en degene die je verzorgt, de zorg en ondersteuning krijgt waar je recht op hebt.

  OHRA helpt je hierbij:

  Je kiest eenvoudig de vormen van zorg waar behoefte aan is. Wij vertellen je waar je recht op hebt, bij welke (overheids)instantie je terecht kunt om de zorg aan te vragen, wat je daar precies voor moet doen en wat het kost 
  Zodat jij niet bezig bent met administratieve zaken, maar met de mooie dingen van mantelzorg. Zoals een wandeling in het bos. Of een kopje koffie in de stad.

  Zo lever je de beste zorg aan je naaste én aan jezelf.

 • Wat moet ik weten over de basisverzekering?

  De basisverzekering is verplicht en dekt de standaardzorg van bijvoorbeeld huisarts, ziekenhuis of apotheek. Voor de meeste zorg in het basispakket geldt een eigen risico. Er kunnen ook nog eigen bijdragen gelden. Je betaalt premie aan je zorgverzekeraar en een bijdrage Zorgverzekeringswet. Soms kun je zorgtoeslag krijgen. Lees meer over hoe de basisverzekering precies in elkaar steekt.

 • Waarom moet ik een basisverzekering afsluiten?

  Woon of werk je in Nederland? Dan moet je een basisverzekering afsluiten. Ook kinderen moeten een basisverzekering afsluiten. Er geldt een wettelijke acceptatieplicht, maar een zorgverzekeraar kan in bepaalde situaties de aanvraag voor een zorgverzekering afwijzen. Lees meer over de rechten en plichten die je hebt.

 • Kan ik korting krijgen op de premie van de basisverzekering?

  Jazeker, je kunt minder premie betalen als je kiest het verplichte eigen risico vrijwillig te verhoen of een andere betalingstermijn. Maar we hebben ook tips om te besparen op je zorgverzekering.

Staat je vraag er niet bij?

Dan helpt onze virtuele assistent je graag verder. Of kijk op onze overzichtspagina met onderwerpen over de zorgverzekering, om eenvoudig te vinden wat je zoekt.

Bekijk ons overzicht

Meest gelezen zorgblogs

Bekijk meer blogs met handige tips voor jou en je zorgverzekering.

7x feiten en fabels over zonnen

Verbrand je nou wel of niet achter het glas? En kun je met een hoge beschermingsfactor langer in de zon? 7 feiten en fabels op een rij.

Medische zorg in het buitenland

Een reis naar het buitenland. Maar wat als je ziek wordt. Welke kosten krijg je dan vergoed en ben je goed verzekerd?

Je kind ziek op vakantie: dit wil je weten

Het kan gebeuren: je kind wordt ziek op vakantie. Voorkomen gaat niet, voorbereiden wel! Daarom: een checklist.

Verschillende (eHealth) diensten

Verdacht plekje op je huid? Check 't met de SkinVision app. Of wat denk je van Online GGZ? En zo hebben we nog meer diensten.

Medicijnafval, wat is het?

Medicijnen die overblijven en afval worden: medicijnafval. Wist je dat, als je de resten weggooit, deze in het oppervlaktewater komen? Wat kun je doen?