18 jaar en je eigen zorgverzekering

Eindelijk. Je bent bijna 18. Dat betekent dat je meer mag. Maar het betekent ook dat je een aantal dingen zelf moet gaan regelen. Zoals je zorgverzekering. Tot je 18e jaar ben je voor medische zorg verzekerd op de polis van je ouders of verzorger(s). Vanaf de dag dat je 18 wordt moet je zelf iets gaan regelen voor je zorgverzekering. Ook als je nog thuiswonend bent. Hoe je dit eenvoudig regelt, leggen we je graag uit.

 • Welke mogelijkheden heb je als 18-jarige voor je eigen zorgverzekering?

  Je doet niets.

  Je blijft verzekerd op de polis van je ouders of verzorger(s), voor dezelfde zorg als waarvoor je nu verzekerd bent. De premie wordt bij hen afgeschreven en jullie maken eventueel onderling afspraken over het betalen van de premie.

  Je blijft op de huidige polis maar past de verzekering aan.

  Je kiest een andere aanvullende verzekering en/of tandartsverzekering of een ander eigen risicobedrag. De premie schrijven wij af bij je ouder(s) of verzorger(s) en jullie maken eventueel onderling afspraken over het betalen van de premie. Je regelt het gemakkelijk in Mijn OHRA Zorgverzekering.

  Je sluit zelf een OHRA Zorgverzekering af.

  Je krijgt een nieuwe polis en gaat zelf premie betalen. Je neemt bijvoorbeeld alleen een basisverzekering. Maar misschien is een aanvullende verzekering of tandartsverzekering ook wel handig. In alle gevallen profiteer je van de aantrekkelijke voordelen van OHRA, zoals keuzevrijheid. We halen je dan af van de zorgverzekering van je ouder(s) of verzorger(s). Je kunt je verzekering bij OHRA direct online aanvragen. Je kan dit ook regelen in Mijn OHRA Zorgverzekering. Kies dan voor de collectieve verzekering OHRA Online Gemak.

  Zolang je studeert of thuis woont, kun je op de polis van je ouder(s) of verzorger(s) verzekerd blijven.

  Je stapt over naar een andere zorgverzekeraar en gaat zelf premie betalen.

  Stap over binnen 30 dagen na je verjaardag. Je nieuwe zorgverzekeraar zegt jouw huidige zorgverzekering op. Je nieuwe zorgerzekering gaat dan in op de 1e dag van de maand ná je verjaardag.

  Opzeggen na 30 dagen nadat je 18 bent geworden is niet mogelijk. Je kunt dan pas weer overstappen per 1 januari.

 • Wat kost een zorgverzekering?

  De premie voor een zorgverzekering hangt af van de verzekering die je kiest. Je berekent jouw premie hier. Goed om te weten: vanaf het moment dat je je eigen zorgverzekering afsluit, ben je zelf verantwoordelijk voor het betalen van je premie, het eigen risico en de eigen bijdrage. Gelukkig bieden wij je de mogelijkheid om te besparen op je premie of een betaling te spreiden.

 • Zorgtoeslag voor jongeren

  Misschien heb je recht op zorgtoeslag. Daarmee kun je een deel van de premie betalen. De zorgtoeslag is een bijdrage van de overheid om de zorgverzekering betaalbaar te houden. Om recht op zorgtoeslag te hebben, moet je in ieder geval een Nederlandse zorgverzekering hebben. Ook mag je niet te veel verdienen. De Belastingdienst bepaalt of je hier recht op hebt. Kijk op www.toeslagen.nl voor meer informatie.

 • Welke zorgverzekering kies je?

  De verzekering die je kiest moet passen bij je eigen situatie. Of je nu 18 jaar bent of ouder. Kijk goed naar de vergoedingen die je denkt nodig te hebben.

OHRA Zorgverzekering

Onze basisverzekering is de OHRA Zorgverzekering. Dit is een combinatiepolis en kies je zelf je zorgverlener. Bijvoorbeeld je arts, fysio of ziekenhuis. We betalen de rekening in de meeste gevallen volledig. Er zijn 2 uitzonderingen. Maak je gebruik van een niet gecontracteerde zorgverlener binnen geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en wijkverpleging (thuiszorg)? Dan wordt 75% van de rekening betaald, waarbij rekening wordt gehouden met het maximum tarief. De rest betaal je zelf. En goed om te weten: kies je voor een gecontracteerde zorgverlener? Dan dienen zij de rekeningen rechtstreeks bij ons in. Hoef jij ze niet voor te schieten. Je kunt de OHRA Zorgverzekering direct online aanvragen.

Je ziet dat jongeren over het algemeen minder zorg nodig hebben dan ouderen. En daarom kiezen voor een minder uitgebreide zorgverzekering.

Kies voor het OHRA Studenten Collectief

Speciaal voor jonge mensen die nog naar school gaan of studeren heeft OHRA het Studenten Collectief. Dit is de gewone OHRA Zorgverzekering, maar dan met extra voordeel. Hiermee krijg je 8% korting op de meeste aanvullende- en tandartsverzekeringen. Ook kun je gebruik maken van de module OHRA Gezond. Hiermee krijg je onder andere toegang tot online mindfulness én leer je inzicht krijgen in je financiën. Je kunt het Studenten Collectief direct afsluiten.

Toch een meer uitgebreide zorgverzekering?

De meest gekozen aanvullende en/of tandartsverzekeringen door jongeren zijn:

Aanvullende verzekering

OHRA Aanvullend, je verzekert je voor veelvoorkomende zorgkosten die de basisverzekering niet of niet volledig dekt. Denk aan fysiotherapie, spoedeisende zorg in het buitenland, alternatieve behandelingen en alternatieve geneesmiddelen.

Tandartsverzekering

OHRA TandenGaaf 250 je kiest dan voor 100% vergoeding van tandartsbehandelingen. Tot maximaal € 250,- per jaar.

Maar let op

Een beugel wordt niet door de basisverzekering of de tandartsverzekering vergoed. Daarvoor moet je een aanvullende verzekering afsluiten.

 • En het eigen risico?

  Vanaf het moment dat je 18 jaar wordt, heb je ook te maken met het eigen risico. Maar in het jaar dat je 18 jaar wordt, geldt nog niet het hele bedrag aan eigen risico.

  Wij berekenen het eigen risico naar rato vanaf je 18e verjaardag. Dit doen wij door het jaarlijkse eigen risicobedrag te delen door 365 dagen en dat te vermenigvuldigen met het aantal dagen dat je in dat jaar 18 jaar bent. De uitkomst ronden we af op hele euro's. Dat bedrag is het eigen risico dat geldt in het jaar dat je 18 bent geworden. 

  Als jij of jouw zorgverlener zorgkosten declareert waarvoor het eigen risico geldt, dan verrekenen wij alleen de kosten met het eigen risico vanaf de 1e dag van de maand volgend op je 18e verjaardag.

 • Online Gemak bij OHRA

  Bij OHRA regel je alles eenvoudig zelf online. Mijn OHRA Zorgverzekering is je eigen online polismap. Hier kun je handig en overzichtelijk je zorgverzekering inzien. Zoals de stand van je eigen risico en de status van je declaraties.

  En ook declaraties dien je makkelijk in. Direct online via de OHRA App. Geen kopietjes en postzegels meer!

 • Hoe regel ik een eigen zorgverzekering?

  Je kunt je verzekering bij OHRA direct online aanvragen. Je kunt dit ook regelen in Mijn OHRA Zorgverzekering. Kies dan voor de collectieve verzekering OHRA Online Gemak. Maar doe het wel op tijd. Het liefst vóór je verjaardag. Regel het in elk geval binnen 30 dagen na je verjaardag. Dan zorgen wij dat de verzekering op tijd ingaat: op de 1e dag van de maand ná je verjaardag.

OHRA Budgetassistent

Vanaf de 18e verjaardag verandert er veel. Ook financieel. Onze Budget Assistent helpt om inzicht te krijgen en verwijst naar instanties voor informatie en hulp.

Lees meer