OHRA Leenautoverzekering

Auto lenen. Zonder. Gedoe.

Bereken je premie Wat is verzekerd
 • Vanaf € 6,- per dag
 • Geen financieel nadeel bij schade
 • Meerdere bestuurders toegestaan

Geen gedoe met een geleende auto

Ga je met de auto van je ouders op vakantie of leen je die van je buren om een dagje erop uit te gaan? Een auto lenen van iemand is best spannend. Maar ook je eigen auto uitlenen aan een vriend bijvoorbeeld is spannend. Want hoe voorzichtig iemand ook rijdt, er kan altijd iets gebeuren. Vervelend, want schade aan een auto die je leent of uitleent, is niet altijd verzekerd. En is de schade wel gedekt, dan kan de autoverzekering ineens een stuk duurder worden voor de eigenaar, door terugval in schadevrije jaren. Met de OHRA Leenautoverzekering zijn deze nadelige financiële gevolgen bij schade verzekerd. Zo kun je altijd met een gerust hart een auto lenen of uitlenen.

Wat is verzekerd met de leenautoverzekering?

Afhankelijk van hoe de leenauto verzekerd is, kun je kiezen voor onze Dekking Compleet of de Dekking Aanvullend.

Dekking Compleet

Kies deze dekking als de leenauto WA of WA Plus is verzekerd. Vanaf € 7,- ben je dan compleet verzekerd voor:

 • Eigen risico
 • Terugval schadevrije jaren. Je krijgt minimaal € 250,- vergoed
 • Schade aan de auto door een aanrijding. Ook als je bijvoorbeeld tegen een paaltje rijdt

Dekking Aanvullend

Kies deze dekking als de leenauto All-Risk is verzekerd. Vanaf € 6,- ben je dan aanvullend verzekerd voor:

 • Eigen risico
 • Terugval schadevrije jaren. Je krijgt minimaal € 250,- vergoed

Wat is verzekerd met de leenautoverzekering?

Wel verzekerd

 • Met de dekking Compleet wordt, naast de terugval in schadevrije jaren en het eigen risico, ook de schade aan de auto vergoed
 • Met de dekking Aanvullend wordt de terugval in schadevrije jaren en het eigen risico aan de eigenaar vergoed

Niet verzekerd

 • Wanneer je de auto had gehuurd in plaats van geleend
 • Als je een schade opzettelijk veroorzaakt
 • Als je geen geldig rijbewijs had
 • Als je onder invloed van alcohol, drugs of medicijnen was, of om een andere reden niet in staat was om verantwoord te rijden
 • Als de schade veroorzaakt is door of met de leenauto. Deze schade wordt via de verzekering van de eigenaar geregeld

Wanneer kies je voor een leenautoverzekering?

De Leenautoverzekering kun je afsluiten voor 1 dag, tot maximaal 30 aaneengesloten dagen. We geven je een paar voorbeelden van situaties waarin klanten voor onze Leenautoverzekering kozen:

Jort ging surfen in Spanje

"Mijn auto was te klein om met mijn vrienden samen naar Spanje te rijden om te gaan surfen. Dus leende ik die van mijn vader. Hoewel hij mijn rijvaardigheid wel vertrouwt, voelde het voor ons beiden wel zo fijn om deze verzekering af te sluiten."

Anne ging een dagje weg met de kinderen

Wij hebben zelf geen auto en willen soms met de kinderen een dagje weg. Liefst leen ik dan de auto van een vriendin en sluit ik voor die dag de Leenautoverzekering af. Gebeurt er dan iets, dan heeft mijn vriendin daar in elk geval geen gedoe van.“

Sandra leent de auto uit aan de buren

Ik heb een station wagon die ik soms uitleen aan mijn buren om op wintersport te gaan. Natuurlijk help ik ze graag, maar ik wil wel zeker weten dat ik niet voor de kosten opdraai als er iets gebeurt. Deze verzekering sluit ik makkelijk voor een weekje af.

Veelgestelde vragen

 • Als ik een auto leen of uitleen, dan is 'ie toch al verzekerd?

  Dat is op zich juist. Maar niet alle schades zijn altijd gedekt. De auto die je leent of uitleent kan namelijk op verschillende manieren verzekerd zijn. Lees hier hoe dat precies zit.

  • Wettelijke aansprakelijkheid (WA): Met een WA-verzekering zijn schades die jij toebrengt aan iemand anders gedekt. Andere schades aan de eigen auto zijn niet verzekerd, bijvoorbeeld als je tegen een paaltje rijdt
  • WA + Beperkt casco: Naast de schades die je aan iemand anders toebrengt zijn met een beperkt casco verzekering ook diefstal-, inbraak-, brand-, storm-, hagel-, ruit-schades en aanrijdingen met dieren verzekerd
  • WA + All Risk of volledig casco: Met een All Risk of volledig casco verzekering zijn, naast boven genoemde schades, onder andere ook de schades verzekerd die jij zelf toebrengt aan de auto. Bijvoorbeeld als je een paaltje raakt
 • Wat heeft schade voor effect op de premie?

  Als jij een schade veroorzaakt aan iemand anders dan kan de verzekering van de eigenaar van de auto deze schade gaan betalen. Maar als een autoverzekering gebruikt wordt, dan gaat dit ten koste van de no-claimkorting. Dat betekent dat de eigenaar van de auto meer premie gaat betalen omdat zijn no-claimkorting lager wordt. Minder korting, betekent immers een hogere premie. Ook daar is de OHRA Leenautoverzekering voor!

  Als de eigenaar van de auto meer premie gaat betalen dan betaalt onze leenautoverzekering altijd € 250,- als compensatie voor de hogere premie. Mocht de premiestijging meer zijn dan € 250,- dan kan de eigenaar van de auto ook een hoger bedrag terug krijgen van de OHRA Leenautoverzekering.

 • Mag ook iemand anders in de geleende auto rijden als ik hem verzeker via de OHRA Leenautoverzekering?

  Ja dat mag. Dat is natuurlijk super fijn als je bijvoorbeeld op vakantie gaat. En wel zo veilig om regelmatig af te wisselen.

 • Is de OHRA Leenautoverzekering ook in het buitenland geldig?

  We bieden ook buitenlanddekking. Dit moet je wel aanvinken als je onze leenautoverzekering aanvraagt. De kosten voor buitenlanddekking zijn € 1 per dag.

 • Waar ben ik niet voor verzekerd met de OHRA Leenautoverzekering?

  Met de OHRA Leenautoverzekering ben je goed verzekerd bij schade aan de geleende auto. Maar helaas dekken we nog niet alle mogelijke situaties. Onderstaande dekkingen biedt onze leenautoverzekering niet:

  • Pechhulp
  • Ongevallen inzittenden
  • Schade inzittenden
  • Rechtsbijstand

  Als de eigenaar van de auto één of meerdere van bovenstaande dekkingen heeft dan kun je hier waarschijnlijk wel gebruik van maken. Maar deze moet de eigenaar dan al hebben afgesloten bij zijn huidige verzekeringsmaatschappij. Check dus voor de zekerheid ook even waar de eigenaar op dit moment nog meer voor verzekerd is.

  Je kunt de leenautoverzekering NIET gebruiken als de eigenaar meerijdt omdat er dan geen sprake meer is van lenen. De eventuele schade valt dan onder de bestaande autoverzekering.

 • Hoe werkt de vergoeding van de no-claim korting?

  Met de leenautoverzekering weet je dat degene waarvan je de auto leent geen financieel nadeel ondervindt bij schade aan zijn of haar auto. Ook het vergoeden van de terugval in no-claim korting hoort daarbij. Hoe berekenen we dat? Als de eigenaar terugvalt in no-claim korting, vergoeden we altijd een bedrag van € 250,-. Het kan zijn dat de premiegevolgen de komende 5 jaar veel hoger liggen. In dat geval kan de eigenaar van de auto bij zijn huidige verzekeraar een berekening opvragen hoeveel premie hij de komende 5 jaar meer gaat betalen. Daarnaast hebben wij een opgave van het schadebedrag nodig. Wij kijken dan wat gunstiger is om te betalen. Er zijn namelijk 2 situaties mogelijk:

  1. De premie die de eigenaar meer gaat betalen is lager dan het schadebedrag. Wij betalen maximaal het bedrag wat de eigenaar de komende 5 jaar meer gaat betalen. 
  2. Het schadebedrag is lager dan de premie die de eigenaar meer gaat betalen. In dat geval betalen we het schadebedrag aan de eigenaar. De eigenaar kan dan de geclaimde schade terugbetalen aan zijn verzekeraar, waardoor de verzekeraar de no-claim korting kan herstellen. De schade is dan immers niet meer geclaimd. Dit klinkt ingewikkeld, maar op deze manier houden we de premie van leenautoverzekering laag! 
 • Wanneer vergoeden we geen no-claim korting?

  Soms heeft een geclaimde schade geen gevolgen voor de no-claim korting. Dit is bijvoorbeeld het geval als de eigenaar al jarenlang schadevrij rijdt. Op een gegeven moment heb je namelijk de maximale korting bereikt. Na een schade val je dan wel in jaren terug, maar niet in korting. Als jij dus een schade veroorzaakt, heeft dit geen directe financiële gevolgen voor de eigenaar. 

  Heeft de eigenaar op een later moment zelf een schade (dus niet gedekt op de leenautoverzekering)? Dan gaat dat weer ten koste van zijn schadevrije jaren. Mogelijk zijn er nu wel premiegevolgen. Als er zich een nieuwe schade voordoet, dan betalen wij geen vergoeding. Daarom betalen wij bij een schade onder de leenautoverzekering altijd minimaal € 250,- ook al heeft de schade geen gevolgen op de no-claim korting. 
   

 • Hoe zit het precies met het eigen risico?

  Het kan zijn dat de huidige autoverzekering een eigen risico heeft. De eigenaar moet mogelijk dan een deel van de schade zelf betalen. Ook dat bedrag wordt vergoed door de leenautoverzekering.

 • Kan ik de leenautoverzekering ook gebruiken als ik een auto huur?

  Nee, we bieden geen dekking als het gaat om een huurauto. De leenautoverzekering is uitsluitend bedoeld voor geleende auto’s.

 • Ontvang ik ook een groene kaart?

  Je ontvangt geen groene kaart. Ga je naar het buitenland? Check dan eerst of je een groene kaart nodig hebt en neem eventueel de groene kaart van de bestaande autoverzekering mee.

 • Heb ik ook pechhulp met de leenautoverzekering?

  Helaas bieden we nog geen pechhulp met de leenautoverzekering. Kijk dus even of de eigenaar van de auto dit al geregeld heeft.

 • Kan ik de leenautoverzekering ook gebruiken als de eigenaar meerijdt?

  Je kunt de leenautoverzekering NIET gebruiken als de eigenaar meerijdt omdat er dan geen sprake meer is van lenen. De eventuele schade valt dan onder de bestaande autoverzekering.

Auto. Goed. Verzekerd.

Bij ons stel je zelf je autoverzekering samen die bij jou past. Zonder gedoe en tegen een betaalbare premie.

Tips voor het lenen van een auto

Bekijk meer blogs boordevol handige informatie en tips over het lenen en uitlenen van een auto.

Hoe is je auto verzekerd als je 'm uitleent?

De voordelen van een auto delen?

Mag jouw auto een dagje mee met de buurman?

Eropuit met een geleende auto: de leukste minivakanties!