OHRA Leenautoverzekering

Auto lenen. Zonder. gedoe.

Bereken je premie Meer informatie
 • Vanaf € 6,- per dag
 • Geen financieel nadeel bij schade
 • Meerdere bestuurders toegestaan

Geen gedoe met een geleende auto

Leen jij weleens de auto van je ouders om op vakantie te gaan? Of die van je buurman om spullen te verhuizen? Dan is er de OHRA Leenautoverzekering, voorheen Clixx. Dat is wel zo fijn voor jou én de eigenaar van de auto. Want hoe voorzichtig je ook bent met de geleende auto, er kan toch per ongeluk iets gebeuren waardoor je schade rijdt. En dat is heel vervelend! Die schade aan de geleende auto is namelijk niet altijd verzekerd. De autoverzekering van de eigenaar, kan hierdoor zelfs een stuk duurder worden. Met de OHRA Leenautoverzekering los je dit soort nadelige financiële gevolgen op.

Wat is verzekerd met de leenautoverzekering?

Je kunt je geleende auto per dag verzekeren. De dekking van de leenautoverzekering hangt af van hoe de geleende auto verzekerd is. Er is een dekking voor WA of WA Plus verzekerde auto’s en voor All-Risk verzekerde auto’s.

Je geleende auto is WA/WA Plus verzekerd

Vanaf € 7,- ben je met de dekking compleet verzekerd voor:

 • Eigen risico
 • Terugval schadevrije jaren. Je krijgt minimaal € 250,- vergoed
 • Aanrijding. Schade aan de auto doordat je bijvoorbeeld tegen een paaltje rijdt

Je geleende auto is All-Risk verzekerd

Vanaf € 6,- ben je met de dekking aanvullend verzekerd voor:

 • Eigen risico
 • Terugval schadevrije jaren. Je krijgt minimaal € 250,- vergoed

Wat is verzekerd met de leenautoverzekering?

Wel verzekerd

 • Met de dekking Aanvullend wordt de terugval in schadevrije jaren en het eigen risico aan de uitlener vergoed
 • En met Compleet wordt, in aanvulling op Aanvullend, ook de schade aan de auto vergoed

Niet verzekerd

 • Je bent niet verzekerd als je de auto had gehuurd in plaats van geleend. Ook als je een schade opzettelijk veroorzaakt of geen geldig rijbewijs had, ben je niet verzekerd. En je bent ook niet verzekerd ook als je onder invloed van alcohol, drugs of medicijnen was, of om een andere reden niet in staat was om verantwoord te rijden
 • De leenautoverzekering biedt geen dekking voor schade die is veroorzaakt door of met de leenauto. Deze schade wordt op de verzekering van de uitlener geregeld.

Waarom kiezen bestuurders voor een leenautoverzekering?

Wanneer kies je voor de leenautoverzekering? Veel mensen lenen weleens een auto om er even op uit te gaan of om die zware kast te verhuizen. Lees waarom deze bestuurders een auto lenen:

Jort ging surfen in Spanje

"Ik had de geleende auto voor vakantie nodig. Mijn eigen auto is te klein om in Spanje te gaan surfen met vrienden."

Anne ging met de kinderen op pad

“Ik heb meestal een auto nodig omdat we met ons gezin ergens naar toe willen. Met de trein wordt het dan onhandig.“

Sander ging naar een meeting

“Ik leen regelmatig de auto van mijn buurman. Afsluiten is zo gedaan, voor mij werkt dit ideaal.“

Veelgestelde vragen

 • Als ik een auto leen, dan is 'ie toch al verzekerd?

  Dat is op zich juist. Maar niet alle schades zijn altijd gedekt. De auto die je leent kan door de eigenaar namelijk op verschillende manieren verzekerd zijn. Lees hier hoe dat precies zit.

  • Wettelijke aansprakelijkheid (WA): Met een WA-verzekering zijn schades die jij toebrengt aan iemand anders gedekt. Andere schades aan de eigen auto zijn niet verzekerd, bijvoorbeeld als je tegen een paaltje rijdt
  • WA + Beperkt casco: Naast de schades die je aan iemand anders toebrengt zijn met een beperkt casco verzekering ook diefstal-, inbraak-, brand-, storm-, hagel-, ruit-schades en aanrijdingen met dieren verzekerd
  • WA + All Risk of volledig casco: Met een All Risk of volledig casco verzekering zijn, naast boven genoemde schades, onder andere ook de schades verzekerd die jij zelf toebrengt aan de auto. Bijvoorbeeld als je een paaltje raakt
 • Wat heeft schade voor effect op de premie?

  Als jij een schade veroorzaakt aan iemand anders dan kan de verzekering van de eigenaar van de auto deze schade gaan betalen. Maar als een autoverzekering gebruikt wordt, dan gaat dit ten koste van de no-claimkorting. Dat betekent dat de eigenaar van de auto meer premie gaat betalen omdat zijn no-claimkorting lager wordt. Minder korting, betekent immers een hogere premie. Ook daar is de OHRA Leenautoverzekering voor!

  Als de eigenaar van de auto meer premie gaat betalen dan betaalt onze leenautoverzekering altijd € 250,- als compensatie voor de hogere premie. Mocht de premiestijging meer zijn dan € 250,- dan kan de eigenaar van de auto ook een hoger bedrag terug krijgen van de OHRA Leenautoverzekering.

 • Mag ook iemand anders in de geleende auto rijden als ik hem verzeker via de OHRA Leenautoverzekering?

  Ja dat mag. Dat is natuurlijk super fijn als je bijvoorbeeld op vakantie gaat. En wel zo veilig om regelmatig af te wisselen.

 • Is de OHRA Leenautoverzekering ook in het buitenland geldig?

  We bieden ook buitenlanddekking. Dit moet je wel aanvinken als je onze leenautoverzekering aanvraagt. De kosten voor buitenlanddekking zijn € 1 per dag.

 • Waar ben ik niet voor verzekerd met de OHRA Leenautoverzekering

  Met de OHRA Leenautoverzekering ben je goed verzekerd bij schade aan de geleende auto. Maar helaas dekken we nog niet alle mogelijke situaties. Onderstaande dekkingen biedt onze leenautoverzekering niet:

  • Pechhulp
  • Ongevallen inzittenden
  • Schade inzittenden
  • Rechtsbijstand

  Als de eigenaar van de auto één of meerdere van bovenstaande dekkingen heeft dan kun je hier waarschijnlijk wel gebruik van maken. Maar deze moet de eigenaar dan al hebben afgesloten bij zijn huidige verzekeringsmaatschappij. Check dus voor de zekerheid ook even waar de eigenaar op dit moment nog meer voor verzekerd is.

  Je kunt de leenautoverzekering NIET gebruiken als de eigenaar meerijdt omdat er dan geen sprake meer is van lenen. De eventuele schade valt dan onder de bestaande autoverzekering.

 • Hoe werkt de vergoeding van de no-claim korting?

  Met de leenautoverzekering weet je dat degene waarvan je de auto leent geen financieel nadeel ondervindt bij schade aan zijn of haar auto. Ook het vergoeden van de terugval in no-claim korting hoort daarbij. Hoe berekenen we dat? Als de eigenaar terugvalt in no-claim korting, vergoeden we altijd een bedrag van € 250,-. Het kan zijn dat de premiegevolgen de komende 5 jaar veel hoger liggen. In dat geval kan de eigenaar van de auto bij zijn huidige verzekeraar een berekening opvragen hoeveel premie hij de komende 5 jaar meer gaat betalen. Daarnaast hebben wij een opgave van het schadebedrag nodig. Wij kijken dan wat gunstiger is om te betalen. Er zijn namelijk 2 situaties mogelijk:

  1. De premie die de eigenaar meer gaat betalen is lager dan het schadebedrag. Wij betalen maximaal het bedrag wat de eigenaar de komende 5 jaar meer gaat betalen. 
  2. Het schadebedrag is lager dan de premie die de eigenaar meer gaat betalen. In dat geval betalen we het schadebedrag aan de eigenaar. De eigenaar kan dan de geclaimde schade terugbetalen aan zijn verzekeraar, waardoor de verzekeraar de no-claim korting kan herstellen. De schade is dan immers niet meer geclaimd. Dit klinkt ingewikkeld, maar op deze manier houden we de premie van leenautoverzekering laag! 
 • Wanneer vergoeden we geen no-claim korting?

  Soms heeft een geclaimde schade geen gevolgen voor de no-claim korting. Dit is bijvoorbeeld het geval als de eigenaar al jarenlang schadevrij rijdt. Op een gegeven moment heb je namelijk de maximale korting bereikt. Na een schade val je dan wel in jaren terug, maar niet in korting. Als jij dus een schade veroorzaakt, heeft dit geen directe financiële gevolgen voor de eigenaar. 

  Heeft de eigenaar op een later moment zelf een schade (dus niet gedekt op de leenautoverzekering)? Dan gaat dat weer ten koste van zijn schadevrije jaren. Mogelijk zijn er nu wel premiegevolgen. Als er zich een nieuwe schade voordoet, dan betalen wij geen vergoeding. Daarom betalen wij bij een schade onder de leenautoverzekering altijd minimaal € 250,- ook al heeft de schade geen gevolgen op de no-claim korting. 
   

 • Hoe zit het precies met het eigen risico?

  Het kan zijn dat de huidige autoverzekering een eigen risico heeft. De eigenaar moet mogelijk dan een deel van de schade zelf betalen. Ook dat bedrag wordt vergoed door de leenautoverzekering.

 • Kan ik de leenautoverzekering ook gebruiken als ik een auto huur?

  Nee, we bieden geen dekking als het gaat om een huurauto. De leenautoverzekering is uitsluitend bedoeld voor geleende auto’s.

 • Ontvang ik ook een groene kaart?

  Je ontvangt geen groene kaart. Ga je naar het buitenland? Check dan eerst of je een groene kaart nodig hebt en neem eventueel de groene kaart van de bestaande autoverzekering mee.

 • Heb ik ook pechhulp met de leenautoverzekering?

  Helaas bieden we nog geen pechhulp met de leenautoverzekering. Kijk dus even of de eigenaar van de auto dit al geregeld heeft.

 • Kan ik de leenautoverzekering ook gebruiken als de eigenaar meerijdt?

  Je kunt de leenautoverzekering NIET gebruiken als de eigenaar meerijdt omdat er dan geen sprake meer is van lenen. De eventuele schade valt dan onder de bestaande autoverzekering.

Tips voor het lenen van een auto

Bekijk meer blogartikelen met handige tips voor het rijden van een auto. 

Hoe is je auto verzekerd als je 'm uitleent?

De voordelen van een auto delen?

Mag jouw auto een dagje mee met de buurman?

Eropuit met een geleende auto: de leukste minivakanties!