Schade tijdens uitlenen

Dat een vriend je auto leent, vind je heel normaal. Daar zijn jullie vrienden voor. Maar dan gaat het fout en heeft je vriend een ongeluk. Gelukkig is hij niet gewond geraakt, maar je auto is wel beschadigd. Hoe zit het dan met de autoverzekering?

Wiens verzekering vergoedt de schade?

De verzekering van degene die de auto heeft geleend, vergoedt niets. Je auto en de autoverzekering staan immers op jouw naam. Wanneer je je auto uitleent, blijft het jouw auto. En jouw verzekering. Dat blijft zo, ook als jij het goed vindt wanneer iemand anders in jouw auto rijdt. Als hij of zij vervolgens schade veroorzaakt, vergoedt niet zijn of haar verzekering de schade, maar jouw verzekering. Wij dus.

Wanneer ben je niet verzekerd?

Je bent bijvoorbeeld niet verzekerd als de bestuurder die je auto leende:

  • onder invloed was van alcohol, drugs, medicijnen of andere verdovende middelen. Maar je bent wel verzekerd als jij niet wist of kon weten, dat hij of zij onder invloed was van alcohol, toen hij of zij met de auto ging rijden
  • deze gebruikte als taxi, ofwel geld vroeg om mensen te vervoeren. Vraag daarom altijd waarvoor de lener jouw auto wil gebruiken. Bespreek ook wat de gevolgen zijn als er een ongeluk plaatsvindt. Zo komt niemand voor verrassingen te staan die veel geld kunnen kosten
  • opzettelijk de schade heeft aangebracht
  • je auto heeft gebruikt voor een wedstrijd
  • een ongeldig rijbewijs had

Basisdekking WA

Als de bestuurder schade aan anderen heeft toegebracht, vergoedt je verplichte WA-verzekering dit. 

Basisdekking All-Risk

Is je auto beschadigd terwijl je deze uitgeleend had? Als deze schade komt door bijvoorbeeld brand, storm, overstekende dieren of diefstal, krijg je een vergoeding als je WA Plus verzekerd bent. Als je auto is beschadigd door een aanrijding, krijg je een vergoeding als je All-Risk verzekerd bent.

Lees de polisvoorwaarden voor een volledig overzicht van wat wel en niet verzekerd is.