No-claimkorting: hoe werkt dat eigenlijk?

Wie een autoverzekering afsluit krijgt altijd te maken met dingen als schadevrije jaren en no-claimkorting. Is dat nieuw voor je? Of wil je overstappen naar OHRA? Dan leggen we hier uit hoe het werkt.

Over schadevrije jaren en no-claim

Bij OHRA hoef je minder te betalen als je schadevrij rijdt. Elk jaar dat je in een en dezelfde auto rijdt en geen schade claimt, telt als een schadevrij jaar. En hoe meer schadevrije jaren, hoe meer no-claimkorting je krijgt.

Weet je nog hoeveel jaar geleden je je eerste autoverzekering afsloot? En heb je daarna geen schade geclaimd? Dan is dat je aantal schadevrije jaren. Maar je kunt het ook even opvragen bij je vorige verzekeraar, als je die hebt. Wordt dit je eerste autoverzekering? Dan is dat heel simpel en heb je 0 schadevrije jaren.

Van onze kant regelen we het zo: wij vragen je schadevrije jaren op bij Roy-data. Dat is een database waar alle verzekeraars schadevrije jaren registreren. Wij informeren je elk jaar over het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd, je no-claimtrede en de bijbehorende korting. Deze gegevens vind je op je polisblad, in Mijn OHRA en de OHRA App. 

Zo bepalen we je korting als je een autoverzekering afsluit

Wij gebruiken een tabel. Die koppelt het aantal schadevrije jaren aan een no-claimtrede. En bij die no-claimtrede hoort een no-claimkorting. Je ziet het hieronder.

Aantal schadevrije jaren No-claimtrede No-claimkorting
15 of meer 21 82%
14 20 82%
13 19 81%
12 18 81%
11 17 81%
10 16 80%
9 15 80%
8 14 79%
7 13 78%
6 12 77%
5 11 76%
4 10 75%
3 9 72,5%
2 8 70%
1 7 65%
0 6 60%
-1 5 50%
-2 4 30%
-3 3 20%
-4 2 10%
-5 1 0%

Een voorbeeld. Stel, je hebt 5 jaar rondgereden en geen schade geclaimd. En je wilt nu overstappen naar een OHRA Autoverzekering. In de tabel zie je dat jouw 5 schadevrije jaren horen bij trede 11. Bij ons krijg je dan 76% korting op je premie. Dat scheelt behoorlijk!

Dubbel profiteren met onze gezinsvoertuigregeling

Heb je een tweede auto of motor in het gezin of misschien wel een derde. Die kan meeprofiteren van onze no-claimkorting. Voor je tweede voertuig krijg je namelijk hetzelfde percentage no-claimkorting op de premie als voor je eerste auto. Dus niet hetzelfde aantal schadevrije jaren, maar wel dezelfde trede en hetzelfde percentage. Je schadevrije jaren staan op je polisblad, Mijn OHRA en de OHRA App. 

Je kunt je gezinsleden ook laten profiteren van je schadevrije jaren door ze over te dragen.

Wat gebeurt er met je no-claimkorting in een volgend jaar

Dat hangt ervan af of je wel of geen schade hebt gehad. En op welke dekking je een schade claimt. Alleen schades die je claimt op WA dekking en Aanrijding hebben invloed op je no-claimkorting en schadevrije jaren.

Bij welke schade is er sprake van terugval?

Er zijn een aantal redenen waardoor je kunt terugvallen in schadevrije jaren en in no-claimkorting. Het gaat om schades die gedekt worden door je verzekering en waarbij wij de schade hebben vergoed, zoals:

  • schade veroorzaakt door je schuld: als je bijvoorbeeld tegen een paaltje aan rijdt, of achterop een andere auto botst
  • vandalisme: je auto is bekrast, of je spiegels zijn afgebroken
  • gedeelde aansprakelijkheid: stel je rijdt achteruit je parkeervak uit en iemand die geparkeerd stond op de plek aan de overzijde doet dat tegelijk met je en jullie rijden elkaar aan. Ook dan val je terug in schadevrije jaren en in no-claimkorting