Auto verzekeren zonder rijbewijs

Als autobezitter ben je in Nederland verplicht om je auto minimaal WA te verzekeren. En om een verzekering af te kunnen sluiten, moet de hoofdbestuurder van de auto in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Maar hoe zit het dan als je bijvoorbeeld een auto erft, maar (nog) geen rijbewijs hebt? Je bent dan wel de eigenaar, maar niet de hoofdbestuurder. Hoe kun je je auto dan toch verzekeren zonder rijbewijs?   

Auto verzekeren zonder rijbewijs: je erft, koopt of krijgt een auto  

Het kan voorkomen dat je auto-eigenaar bent of wordt en dat je je auto wilt verzekeren zonder rijbewijs. Bijvoorbeeld als je een auto erft of alvast een auto koopt of krijgt, voordat je je rijbewijs hebt gehaald. Als je geen rijbewijs hebt, kun je niet de hoofdbestuurder van de auto zijn: degene die het meest in de auto rijdt. Je mag er namelijk (nog) niet in rijden. Toch ben je verplicht om een auto te verzekeren zodra die in jouw bezit is en dus op jouw naam staat, ook zonder rijbewijs. Als je een auto erft, koopt of krijgt, heb je twee opties:  

Geef een ouder of partner als hoofdbestuurder op 

Heb je geen rijbewijs? Dan mag je niet in de auto rijden. Je kunt dus ook geen hoofdbestuurder van de auto zijn. Rijdt er iemand anders in jouw auto en wonen jullie op hetzelfde adres?  Dan is deze persoon de hoofdbestuurder van de auto. Rijden er meerdere personen in jouw auto? Dan is de hoofdbestuurder degene die er het meest in rijdt. Je geeft bij het afsluiten van een autoverzekering dan de gegevens van de hoofdbestuurder door. Belangrijk hierbij is dat deze persoon de auto wel moet gebruiken, op hetzelfde adres woont én een geldig rijbewijs heeft. Verandert de hoofdbestuurder, omdat je bijvoorbeeld je rijbewijs hebt gehaald? Geef dit dan door aan je verzekeraar.  

Laat de auto tijdelijk schorsen en verzeker ‘m niet 

Wordt de auto niet gebruikt of woont degene die de auto gebruikt niet op hetzelfde adres? Dan kun je je auto niet verzekeren. Wordt de auto nu niet gebruikt, maar ben je nog wel van plan om dit te gaan doen? Dan kun je de auto tijdelijk laten schorsen. Je hoeft de auto dan niet te verzekeren, maar je auto mag dan ook niet op een openbare weg rijden of geparkeerd staan. Parkeren moet dus op eigen terrein. Een auto schors je voor minimaal één jaar en hef je op wanneer jij dat wilt. Hef je de schorsing eerder op dan één jaar? Dan krijg je de teveel betaalde kosten voor de schorsing niet terug. Vergeet ook niet om de auto direct te verzekeren zodra je hem uit de schorsing haalt.  

Auto verzekeren zonder rijbewijs: je rijbewijs is kwijt, gestolen of verlopen 

Volgens de wet is het wél strafbaar om aan het verkeer deel te nemen zonder geldig rijbewijs, dus is het belangrijk dat je zo snel mogelijk een nieuwe aanvraagt. Rijdt er in de tussentijd iemand anders in je auto? Dat kan. Een verzekeraar kijkt ten tijde van het ongeval wel of die persoon een geldig rijbewijs heeft. Is dit niet het geval, dan is er geen dekking. 

Auto verzekeren zonder rijbewijs: je rijbewijs is ingevorderd 

Het is heel simpel. Zolang je rijbewijs is ingevorderd, mag je niet in een auto rijden. Doe je dat wel en veroorzaak je schade? Dan wordt er niks vergoed. Maar ontstaat er schade zonder dat je rijdt, bijvoorbeeld door extreem weer of vandalisme? Dan ben je tijdens de rijontzegging wel verzekerd. Natuurlijk moeten deze schades dan wel zijn meeverzekerd. Wordt je rijbewijs ingenomen door een veroorzaakte schade? Dan kan een verzekeraar besluiten om je lopende autoverzekering te beëindigen.  

Lopende autoverzekering wordt wel beëindigd 

Wordt de autoverzekering door je verzekeraar beëindigd? Dan kun je je auto laten schorsen, verkopen of ergens anders verzekeren. Na een schorsing, moet je de auto opnieuw verzekeren. Houd er rekening mee dat verzekeraar je misschien niet accepteert als nieuwe klant. Vooral niet als je rijbewijs is ingenomen door een veroorzaakte schade. En word je wel geaccepteerd, dan betaal je vaak een hogere premie.  

Lopende autoverzekering wordt niet beëindigd 

Blijft je autoverzekering doorlopen? Dan kun je soms de hoofdbestuurder van de auto wijzigen. De auto moet dan wel door de nieuwe hoofdbestuurder gebruikt worden, deze persoon moet bij jou op hetzelfde adres wonen én een geldig rijbewijs hebben. Let op: check altijd of jouw verzekering een wijziging in zo’n situatie toestaat. Het is voor een verzekeraar namelijk niet verplicht om dit te accepteren! 

Meer weten over je auto verzekeren zonder rijbewijs? 

Ook bij OHRA kun je je auto in sommige gevallen verzekeren zonder rijbewijs. Wil je meer weten? Neem contact op met de OHRA klantenservice.