Een auto verzekeren zonder rijbewijs?

Het lijkt logisch: iedereen met een auto heeft ook een rijbewijs. Maar misschien wil je een auto verzekeren zonder rijbewijs. Helaas, dat kan bij ons niet. Maar wettelijk mag het wel. De vraag is: wordt schade dan wel vergoed? Hieronder enkele punten om op te letten.

Wanneer kan het wel?

Bij de meeste verzekeraars kun je, net als bij ons, alleen een autoverzekering afsluiten als je een rijbewijs hebt. Zonder rijbewijs weten we namelijk niet wie er in je auto rijdt. En de premie van de verzekering hangt ook af van wie de auto bestuurt. Toch zijn er wel verzekeraars bij wie je een auto kunt verzekeren zonder rijbewijs. Dat kan dan alleen als:

  • je rijbewijs is verlopen
  • je rijbewijs is ingevorderd
  • je nog wacht op levering van je rijbewijs

Als je je auto verzekert zonder rijbewijs, houd deze punten dan in je achterhoofd:

Verlopen rijbewijs en toch schade

Bij OHRA ben je alleen verzekerd als je rijdt met een geldig rijbewijs. Maar is je rijbewijs alleen niet meer geldig omdat het is verlopen en ben je nog geen 76 jaar? Dan ben je ook verzekerd.

Veel premie, weinig vergoeding

Heb je een verzekeraar gevonden die je auto wil verzekeren zonder rijbewijs, dan betaal je meestal veel premie. Schade wordt alleen vergoed als je niet in de auto reed: bijvoorbeeld bij schade door storm, hagel of vandalisme. Dat moet dan wel meeverzekerd zijn op je autoverzekering. En let op: als je schade veroorzaakt terwijl je zonder rijbewijs rijdt, vergoedt geen enkele verzekeraar iets.

Schade bij een rijontzegging

Het is heel simpel. Zolang je een rijontzegging hebt, mag je niet in een auto rijden. Doe je dat wel en veroorzaak je schade? Dan wordt er niks vergoed. Maar als de schade ontstaat zonder dat je rijdt, bijvoorbeeld door extreem weer of vandalisme? Dan ben je tijdens de rijontzegging wel verzekerd. Natuurlijk moeten deze schades dan wel meeverzekerd zijn.