Een auto verzekeren zonder rijbewijs?

Iedereen die een auto heeft, heeft ook een rijbewijs. Toch? Jouw auto verzekeren kan bij ons alleen als je een geldig Nederlands rijbewijs hebt. Mocht er sprake zijn van een regelmatige bestuurder die in jouw auto rijdt, dan is het belangrijk dat deze persoon een geldig Nederlands rijbewijs heeft. Is dit niet het geval, dan kunnen we jouw auto helaas niet verzekeren. 

Rijbewijs verlopen en schade? Belangrijk om te weten

Is je rijbewijs verlopen en ben je nog geen 76 jaar? Dan is je auto bij ons wel verzekerd. Volgens de wet is het wél strafbaar om aan het verkeer deel te nemen zonder geldig rijbewijs, dus is het belangrijk dat je zo snel mogelijk een nieuwe aanvraagt. Rijdt er in de tussentijd iemand anders in je auto? Dat kan. Wij kijken dan wel naar of de persoon ten tijde van het ongeval een geldig rijbewijs heeft. Is dit niet het geval, dan is er geen dekking.

Regelmatige bestuurder

Meestal sluit je een autoverzekering af als jij de hoofdbestuurder of de regelmatige bestuurder bent. Twee verschillende termen die je misschien vaker bij ons voorbij hebt zien komen, maar die hetzelfde betekenen: degene die het meeste in de auto rijdt. Nu kan het zo zijn dat de verzekering op jouw naam staat, maar jij er minder in rijdt dan jouw partner of kind. Sluit je een autoverzekering bij ons af, geef dan altijd aan wie de regelmatige bestuurder is. Let wel, deze persoon moet op hetzelfde adres wonen en kan alleen maar je partner of je kind zijn. Ook in dit geval geldt: de regelmatige bestuurder heeft een geldig Nederlands rijbewijs.

Schade bij rijontzegging

Het is heel simpel. Zolang je een rijontzegging hebt, mag je niet in een auto rijden. Doe je dat wel en veroorzaak je schade? Dan wordt er niks vergoed. Maar als de schade ontstaat zonder dat je rijdt, bijvoorbeeld door extreem weer of vandalisme? Dan ben je tijdens de rijontzegging wel verzekerd. Natuurlijk moeten deze schades dan wel zijn meeverzekerd.