WA verzekering auto

De WA autoverzekering is een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering voor je auto. Hiermee ben jij verzekerd voor schade die je met je auto veroorzaakt aan anderen. Bijvoorbeeld als jij tegen de auto van je buurman rijdt. De WA-verzekering is wettelijk verplicht voor iedereen die een auto of motorrijtuig heeft. Sluit je geen WA-verzekering af? Dan loop je risico op een hoge boete. De WA autoverzekering is de meest gekozen dekking door OHRA klanten voor auto's ouder dan 14 jaar.

 • Dag en nacht hulp bij schade
 • No-claimkorting tot wel 82%
 • Eenvoudig schade melden via de OHRA App

WA-verzekering, wat is verzekerd?

Met een WA-verzekering ben je verzekerd voor schade die je met je auto veroorzaakt aan anderen of spullen anderen. Dit kan gaan om letselschade door een aanrijding, maar ook om een deuk of kras bij een parkeerschade. Schade aan je eigen auto is niet verzekerd.

Wel verzekerd

 • Schade aan anderen
 • Schade aan spullen van anderen

Niet verzekerd

 • Schade aan je eigen auto
 • Schade aan jezelf
 • Ruitschade
 • Inbraak, diefstal en joyriding
 • Brand-, storm-, en natuurschade

Je auto uitgebreider verzekeren?

Meer weten over welke dekking bij je past? We hebben ook een overzicht van alle dekkingen.

WA Plus

Je bent ook verzekerd voor ruitschade, brand, storm en natuurschade en voor inbraak, diefstal en joyriding.

All-Risk

Je bent ook verzekerd voor schade aan je eigen auto door bijvoorbeeld een aanrijding.

Extra dekkingen

Ongevallen inzittenden

Je moet er niet aan denken, jij of 1 van je inzittenden overlijdt of raakt blijvend invalide. Wie er ook aansprakelijk is voor de schade, met deze extra dekking ben je verzekerd. OHRA betaalt een vast bedrag bij overlijden of blijvende invaliditeit. We kijken daarbij niet naar de werkelijke schade.

Schade inzittenden

Stel dat je na een ongeluk niet meer kunt werken. Met de Schade Inzittenden dekking vergoedt OHRA de werkelijke schade. Dit kan bijvoorbeeld gaan om schade aan spullen of letsel van jou of een inzittende. Ook als je zelf aansprakelijk bent voor de schade, heb jij als bestuurder recht op een vergoeding.

Meer extra dekkingen

Rechtsbijstand

Is schade aan je auto niet verzekerd en moet je zelf de schade proberen te verhalen? Dan kan het lastig zijn om een vergoeding te krijgen. Bijvoorbeeld als je buurman schade maakt aan jouw auto en je wilt dit verhalen op zijn verzekering. Met de extra dekking Rechtsbijstand Motorrijtuig kun je rekenen op juridische hulp van DAS Rechtsbijstand.

Pechhulp Nederland

Pech met je auto? Dat is altijd vervelend. Natuurlijk wil je weer zo snel mogelijk de weg op. Met de extra dekking Pechhulp Nederland staat de OHRA Hulpdienst 24 uur per dag, 7 dagen per week voor je klaar. We werken met verschillende pechhulpverleners in Nederland. Hierdoor krijg je zelfs in je eigen woonplaats hulp.

WA, WA Plus of All Risk

Helaas kun je deze video niet bekijken...

Als je onze video’s wilt bekijken, hebben we je toestemming nodig voor het plaatsen van cookies voor de onderdelen:

 • Delen en bekijken
Oké, wijzig mijn cookie instellingen

Wat zijn de verschillen?

Bekijk binnen 1 minuut wat het verschil is tussen een WA, WA Plus of All-Risk verzekering.

Veelgestelde vragen

 • Wat kost een autoverzekering?

  Wat een autoverzekering kost per maand is afhankelijk van nogal wat factoren. Bijvoorbeeld welke auto je wilt verzekeren, waar je woont, je leeftijd, welke dekking je wilt voor je auto en of je extra dekkingen bij je autoverzekering afsluit. Het is dus handig om eerst je premie te berekenen. Je weet dan precies wat een autoverzekering kost in jouw situatie zonder dat je ergens aan vast zit. Benieuwd wat je de OHRA Autoverzekering jou kost per maand? Ontdek direct jouw premie.

 • Wat is een WA-verzekering?

  Welke autoverzekering je ook kiest, de WA verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid) is voor elke autobezitter verplicht. Hiermee ben je verzekerd voor schade of letsel die jij met je auto bij een ander veroorzaakt. Is dit voor jou voldoende? Dan kies je voor onze WA autoverzekeringWil je daarnaast dat sommige schades aan je eigen auto verzekerd zijn, of wil je simpelweg voor bijna alles wat er maar kan gebeuren verzekerd zijn? Dan kun je ook kiezen voor de WA Plus of de All-Risk Autoverzekering.

 • Wat dekt een All-Risk Autoverzekering?

  Een All-Risk autoverzekering dekt net als de WA Plus verzekering de meest voorkomende schades aan je auto, zoals schade door inbraak en diefstal, ruitschade of hagelschade. Maar daarnaast zijn ook alle overige schades aan je eigen auto verzekerd. Bijvoorbeeld schade door vandalisme of wanneer je een keer een paaltje over het hoofd ziet. Daarbij ben je met een OHRA All-Risk Autoverzekering ook verzekerd voor pechhulp in het buitenland.

  Omdat de dekking van een All-Risk autoverzekering zo uitgebreid is, is de premie ook wat hoger dan die voor de WA of WA Plus autoverzekering. We vertellen je natuurlijk graag meer over wat de All-Risk Autoverzekering precies dekt bij OHRA.

 • Welke verschillende dekkingen heeft de OHRA Autoverzekering?

  We hebben 3 basisdekkingen voor je auto: WA, WA Plus en All-Risk. Ze bestaan uit vaste onderdelen. Voor extra zekerheid kun je extra dekkingen toevoegen. Dit zijn het Aanvullend pakket, Ongevallen inzittenden, Schade inzittenden, Rechtsbijstand motorrijtuig en Pechhulp Nederland.

 • No-claim korting: hoe werkt dat eigenlijk?

  Elk jaar dat je in een en dezelfde auto rijdt en geen schade claimt, telt als een schadevrij jaar. En hoe meer schadevrije jaren, hoe meer no-claimkorting je krijgt. 

  Waar moet je rekening mee houden: 

  • Schadevrije jaren zijn persoonsgebonden en staan altijd op naam van de verzekeringnemer.
  • Je kunt je schadevrije jaren maar voor 1 voertuig en bij 1 verzekeringsmaatschappij tegelijk gebruiken. Bij het verzekeren van een tweede of derde auto tellen dus ook niet de schadevrije jaren van de eerste auto.
  • Als je zowel je eerste als een volgend voertuig bij OHRA verzekert, kun je profiteren van onze gezinsautoregeling. Je krijgt daarmee evenveel no-claimkorting op een volgend voertuig als op het eerste voertuig.
  • Als je schadevrije jaren hebt opgebouwd via een leaseauto of auto van de zaak, zijn deze niet direct officieel. De opgebouwde schadevrije jaren moeten bevestigd en beoordeeld worden d.m.v. een schriftelijke verklaring van de werkgever of leasemaatschappij.
 • Kan ik zelf het eigen risico kiezen?

  Ja. Je kunt bij onze autoverzekering kiezen uit een eigen risico (per gebeurtenis) van:

  • € 0,- 
  • € 150,-
  • € 300,-
  • € 450,-

  Ben je al bij ons verzekerd, dan kun je ook altijd je eigen risico wijzigen. Dit regel je eenvoudig zelf via Mijn OHRA.

 • Wat zijn de beveiligingseisen voor mijn auto?

  Sommige auto's moeten voldoen aan een bepaalde beveiligingsklasse. Bij het aanvragen van een autoverzekering krijg je te zien of er extra beveiliging nodig is om verzekerd te zijn tegen onder andere diefstal. Heb je vragen hierover neem dan even contact met ons op.

 • Wat is een meldcode en waar vind ik die?

  Als een auto op je naam staat, ben je wettelijk verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Bij het afsluiten van een autoverzekering vragen we naar het kenteken en de meldcode van je auto. De meldcode is de laatste 4 cijfers van het chassis- of identificatienummer van de auto. Het nummer is gekoppeld aan je auto en werkt als extra beveiliging waarmee je kunt aantonen dat de auto echt bij jou hoort. De meldcode is niet hetzelfde als een tenaamstellingscode. Een tenaamstellingscode heb je nodig als je een auto op je naam wilt overschrijven, de meldcode heb je nodig als je een autoverzekering wilt afsluiten. We geven je kenteken en de meldcode na het afsluiten door aan de RDW. Het is belangrijk om je meldcode goed door te geven, hiermee controleert de RDW of je bent verzekerd.

  Je vindt de meldcode op het kentekenbewijs van de auto. Heb je een kentekenbewijspasje? Dan vind je de meldcode onder het kenteken. Het komt overeen met de laatste 4 cijfers van je voertuigidentificatienummer. Het identificatienummer staat op de achterkant van het kentekenbewijs pasje. Heb je een papieren kentekenbewijs? Dan vind je de meldcode op het tenaamstellingsbewijs, deel 1B of deel 2. Het identificatienummer staat op het voertuigbewijs, deel 1 of deel 1A.

 • Staat je vraag er niet bij?

  Bekijk onze andere veelgestelde vragen over onze autoverzekering.