Schade en je no-claim

Heb je een schade die van invloed is op je no-claim en die je niet zelf kunt verhalen? Dan kan het goed zijn om eerst te berekenen hoeveel je terugvalt in je no-claimkorting. Zo bepaal je of het loont om de schade te claimen of dat je de schadekosten beter zelf kunt betalen.

Wij informeren je elk jaar over het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd, je no-claimtrede en de bijbehorende korting. Deze gegevens vind je op je polisblad, Mijn OHRA en in de OHRA App. 

Hoe zit het met je schadevrije jaren?

Bij OHRA hoef je minder te betalen als je schadevrij rijdt. Elk jaar dat je in een en dezelfde auto rijdt en geen schade claimt, telt als een schadevrij jaar. En hoe meer schadevrije jaren, hoe meer no-claimkorting je krijgt. 

Weet je nog hoeveel jaar geleden je je eerste autoverzekering afsloot? En heb je daarna geen schade geclaimd? Dan is dat je aantal schadevrije jaren. Maar je kunt het ook even opvragen bij je vorige verzekeraar, als je die hebt. Wordt dit je eerste autoverzekering? Dan is het heel simpel: dan heb je 0 schadevrije jaren. 

Bij welke schades is er sprake van terugval?

Bij een aantal schades kun je terugvallen in schadevrije jaren en in no-claimkorting. Het gaat om schades die gedekt worden door je verzekering en waarbij wij de schade hebben vergoed, zoals:

  • schade veroorzaakt door je schuld: als je bijvoorbeeld tegen een paaltje aan rijdt, of achterop een andere auto botst
  • vandalisme: je auto is bekrast, of je spiegels zijn afgebroken
  • gedeelde aansprakelijkheid: stel je rijdt achteruit je parkeervak uit en iemand die geparkeerd stond op de plek aan de overzijde doet dat tegelijk met je en jullie rijden elkaar aan. Ook dan val je terug in schadevrije jaren en in no-claimkorting

Wil je precies weten hoeveel schadevrije jaren en no-claimkorting je kunt terugvallen? Bekijk dan de tabel.

Schadevrije jaren bij Roy-data

Wij vragen de juiste schadevrije jaren op bij Roy-data. Dat is een database waarin alle verzekeraars schadevrije jaren bijhouden. Wij informeren je elk jaar over het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd, je no-claimtrede en de bijbehorende korting. Deze gegevens vind je op je polisblad, Mijn OHRA en de OHRA App

Zo bepalen we je korting als je een autoverzekering afsluit

Wij gebruiken een tabel, die het aantal schadevrije jaren uit Roy-data koppelt aan een no-claimtrede. Bij die no-claimtrede hoort een no-claimkorting.