Hoe draag je schadevrije jaren over?

Heb je de laatste jaren geen schade aan je auto gehad? Dan kun je bij de OHRA Autoverzekering profiteren van een lagere no-claimkorting. Maar je kunt de schadevrije jaren ook overdragen. Aan wie je dat kunt doen en hoe je dat regelt, lees je hier.

Wanneer kun je schadevrije jaren overdragen?

Ieder jaar dat je geen schade hebt, bouw je een schadevrij jaar op. Het maakt daarbij niet uit of je een autoverzekering of motorverzekering hebt. Heb je eerst een auto gehad, en daarna een motor? Als je op beide geen schade hebt gehad, worden de schadevrije jaren bij elkaar opgeteld. Deze schadevrije jaren kun je overdragen.

Aan wie kun je schadevrije jaren overdragen?

Aan je partner

Als jij en je partner samen een auto hebben, kan het handig zijn om de auto op de naam van de ander te zetten. Bijvoorbeeld als je besluit niet meer te rijden. Je partner kan dan profiteren van de schadevrije jaren die jij hebt opgebouwd. Voorwaarde is wel dat je partner in hetzelfde huis woont als jij.

Aan je partner nadat jij overleden bent

Het klinkt misschien ongevoelig, maar het kan: je partner kan na je dood jouw schadevrije jaren overnemen. Wil je partner dit? Dan kan hij of zij het beste contact opnemen met de klantenservice

Aan je ex-partner

Gaan jij en je partner scheiden? Maar hebben jullie samen een auto waar jullie beiden in reden? Als deze op jouw naam staat, kun je ervoor kiezen deze op de naam van je ex-partner te zetten. Bijvoorbeeld omdat je ex de auto krijgt.

Aan je kind dat nog thuis woont

Je kunt er ook voor kiezen je schadevrije jaren over te dragen aan een van je kinderen. Voorwaarde is wel dat hij of zij nog thuis woont.. Hoeveel hij of zij ontvangt, hangt af van het aantal jaren dat hij of zij een rijbewijs heeft. 

Aan jezelf als je eerst een auto leasede

Heb je een auto van de zaak en heb je hiermee schadevrije jaren opgebouwd die op naam van het bedrijf staan? Dan kun je die meenemen als je ergens anders gaat werken of ontslagen wordt.

Aan je bedrijf als je een auto van de zaak krijgt

Heb je een nieuwe baan en krijg je een lease-auto? De schadevrije jaren die je privé hebt opgebouwd kun je overdragen aan je bedrijf.

Heb je een auto van de zaak en heb je hiermee schadevrije jaren opgebouwd die op naam van het bedrijf staan? Dan wil je deze bij ontslag of als je ergens anders gaat werken waarschijnlijk graag meenemen. Je werkgever kan met een afstandsverklaring  maximaal 4 schadevrije jaren aan je overdragen

Waar moet je rekening mee houden als je schadevrije jaren overdraagt?

 • Je kunt alleen schadevrije jaren overdragen als jij en degene aan wie je de jaren overdraagt bij ons verzekerd zijn of bij ons een verzekering afsluiten.
 • Als je schadevrije jaren overdraagt, ben je ze zelf kwijt. Je krijgt daarom geen no-claimkorting meer.
 • Als je schadevrije jaren wilt overdragen is het alles of niets. Of je draagt al je schadevrije jaren over, of helemaal niets. Een deel van je schadevrije jaren overdragen kan niet.
 • Het aantal schadevrije jaren dat de ontvanger krijgt kan nooit meer zijn dan het aantal jaren dat hij of zij een rijbewijs heeft. Heb jij 10 schadevrije jaren en heeft je partner 8 jaar een rijbewijs? Dan kun je maar 8 schadevrije jaren overdragen. Jij hebt er zelf dan geen meer.
 • Heeft je partner of kind in dezelfde periode al schadevrije jaren opgebouwd? Dan kun je jouw schadevrije jaren niet overdragen.

Hoe regel je het overdragen van schadevrije jaren?

Wil je schadevrije jaren overdragen aan je partner, je ex, je kind of je nieuwe bedrijf? Vul dan samen met de ontvanger een afstandsverklaring (pdf) in. De ingevulde verklaring stuur je op naar de verzekeraar van de ontvanger van de schadevrije jaren.

Wil je de jaren die je bij een bedrijf hebt opgebouwd overdragen aan jezelf? Dan heb je ook een verklaring van je leasemaatschappij of je werkgever nodig.

Hoe werkt dit bij OHRA

 1. Hoe stuur je de verklaring op? Bij OHRA kan dit digitaal via ons contactformulier

  Stuur je de verklaring liever per post? Dat kan naar:
  OHRA Verzekeringen
  t.a.v. Afdeling Schade
  Postbus 40.000
  6803 GA Arnhem
 2. Wij controleren het aantal schadevrije jaren dat je hebt ingevuld. Wanneer de gegevens kloppen, zetten we jouw schadevrije jaren over naar de nieuwe verzekering van de ontvanger bij ons.
 3. Zodra de jaren zijn overgezet, krijgen jij en de ontvanger bericht van ons.