Schadevrije jaren overdragen

Heb je de laatste jaren geen schade aan je auto gehad? Dan heb je schadevrije jaren en een hogere no-claimkorting opgebouwd. Je no-claimkorting kun je niet overdragen aan een ander, maar je schadevrije jaren wél. We leggen je graag uit aan wie je deze kunt overdragen en hoe je dit regelt.

Wanneer kun je schadevrije jaren overdragen?

Ieder jaar dat je geen schade hebt, bouw je een schadevrij jaar op. Het maakt daarbij niet uit of je een autoverzekering of motorverzekering hebt. Heb je eerst een auto gehad, en daarna een motor? Als je op beide verzekeringen geen schade hebt gehad, worden de schadevrije jaren bij elkaar opgeteld. Deze schadevrije jaren kun je aan een ander overdragen.

Aan wie kun je schadevrije jaren overdragen?

Aan je partner

Als jij en je partner samen een auto hebben, kan het in sommige situaties handig zijn om de auto op naam van je partner te zetten. Bijvoorbeeld als jij besluit niet meer te rijden. Je partner kan dan profiteren van de schadevrije jaren die jij hebt opgebouwd. Voorwaarde is wel dat je partner op hetzelfde adres woont als jij, een geldig rijbewijs heeft en niet in dezelfde periode schadevrije jaren heeft opgebouwd. Jullie vullen dan samen de afstandsverklaring in.

Aan je partner nadat jij overleden bent

Om te voorkomen dat je partner na jouw overlijden met 0 schadevrije jaren zou moeten beginnen, kan hij of zij je schadevrije jaren overnemen. Je partner moet dan wel op hetzelfde adres geregistreerd staan en een geldig rijbewijs hebben. Om dit te regelen, kan je partner het beste even contact opnemen met onze klantenservice

Aan je ex-partner

Gaan jij en je partner scheiden of willen jullie het geregistreerde partnerschap beëindigen? Dan kunnen jullie de opgebouwde schadevrije jaren tussen elkaar verdelen. Degene op wiens naam de schadevrije jaren staan geregistreerd, bepaalt hoe deze worden verdeeld. Samen vullen jullie dan nog een afstandsverklaring in.

Aan jezelf als je eerst een auto leasede

Heb je een auto van de zaak en heb je hiermee schadevrije jaren opgebouwd die op naam van het bedrijf staan? Dan kun je die meenemen als je ergens anders gaat werken of ontslag krijgt. Of wanneer je de auto van de zaak inlevert en privé auto gaat rijden. Je vraagt dan bij de leasemaatschappij een leaseverklaring aan. Hiermee kunnen wij je schadevrije jaren vastleggen.

Aan jezelf als je deze in het buitenland hebt opgebouwd

Woonde je in het buitenland en heb je daar schadevrije jaren opgebouwd? Dan kun je  deze ook gebruiken bij je nieuwe Nederlandse verzekeraar. Europese verzekeraars leveren op verzoek een verklaring aan die je kan indienen bij je nieuwe verzekeraar.

Aan je bedrijf als je een auto van de zaak krijgt

Heb je een nieuwe baan en krijg je een lease-auto? Dan kun je de schadevrije jaren die je privé hebt opgebouwd overdragen aan je bedrijf.

Heb je een auto van de zaak en heb je hiermee schadevrije jaren opgebouwd die op naam van het bedrijf staan? Dan wil je deze bij ontslag of als je ergens anders gaat werken waarschijnlijk graag meenemen. Je werkgever kan met een afstandsverklaring  maximaal 4 schadevrije jaren aan je overdragen.

Houd hier rekening mee als je schadevrije jaren overdraagt

  • Als je schadevrije jaren overdraagt, ben je ze zelf kwijt. Je ontvangt dan ook geen no-claimkorting meer.
  • Als je schadevrije jaren wilt overdragen aan je partner, draag je al je schadevrije jaren over, of helemaal niets. Een deel van je schadevrije jaren overdragen kan niet. Dit geldt niet wanneer je ze overdraagt aan je ex-partner. In dit geval bepaal je zelf hoe ze tussen jullie worden verdeeld.
  • Het aantal schadevrije jaren dat de ontvanger krijgt, kan nooit meer zijn dan het aantal jaren dat hij of zij een rijbewijs heeft. Heb jij 10 schadevrije jaren en heeft je partner 8 jaar een rijbewijs? Dan kun je maar 8 schadevrije jaren overdragen. Jij hebt er zelf dan geen meer.

    Wil je je schadevrije jaren overdragen aan je ex-partner? Dan werkt het net iets anders. Ook dan kan kun je niet meer jaren overdragen dan het aantal jaren dat je ex-partner zijn of haar rijbewijs heeft, maar: in dit geval bepaal je zelf hoe ze tussen jullie worden verdeeld. Als jij bijvoorbeeld 10 schadevrije jaren hebt, kun je er 8 overdragen aan je ex-partner en er zelf nog 2 overhouden.
  • Heeft je partner in dezelfde periode al schadevrije jaren opgebouwd? Dan kun je jouw schadevrije jaren niet overdragen.

Zo regel je het overdragen van schadevrije jaren

Wil je schadevrije jaren overdragen aan je partner of je nieuwe bedrijf? Vul dan samen met de ontvanger een afstandsverklaring (pdf) in.

Om schadevrije jaren over te dragen aan je ex-partner, vul je een net iets andere afstandsverklaring (pdf) in.

De ingevulde verklaring stuur je op naar de verzekeraar van de ontvanger van de schadevrije jaren.

Wil je de jaren die je bij een bedrijf hebt opgebouwd, overdragen aan jezelf? Dan heb je ook een verklaring van je leasemaatschappij of je werkgever nodig.

Zo regel je het bij OHRA

  1. Vul de afstandsverklaring (pdf) in. Wil je schadevrije jaren overdragen aan je ex-partner? Dan vul je de afstandsverklaring voor ex-partners in.

    Het aantal schadevrije jaren vind je terug op je polisblad.
  2. Verstuur de afstandsverklaring digitaal via ons contactformulier

    Stuur je de verklaring liever per post? Dat kan naar:
    OHRA Verzekeringen
    t.a.v. Afdeling Schade
    Postbus 40.000
    6803 GA Arnhem
  3. Wij controleren het aantal schadevrije jaren dat je hebt ingevuld. Wanneer de gegevens kloppen, zetten we jouw schadevrije jaren over naar de nieuwe verzekering van de ontvanger bij ons. Kloppen de gegevens niet? Dan nemen we contact met je op.
  4. Zodra de jaren zijn overgezet, krijgen jij en de ontvanger bericht van ons.

Vragen?

Heb je nog vragen of wil je meer informatie over het overdragen van schadevrije jaren? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag!