4 tips om te besparen op je zorgverzekering

December is hét moment om te kijken of je zorgverzekering nog bij je past. Dat hangt natuurlijk van veel dingen af. Denk aan de dekking, service, flexibiliteit en premie. Die laatste is misschien niet het allerbelangrijkste, maar het is wel goed om te weten dat je invloed kunt uitoefenen op de hoogte van je premie. Hoe? We geven je 4 tips! 

Tip 1: Verhoog je vrijwillige eigen risico

Als je bijna nooit iets hebt, kun je je verplichte eigen risico van € 385,- vrijwillig verhogen. Je krijgt dan korting op je maandpremie. Je kiest zelf het bedrag waarmee je je eigen risico verhoogt:

  • € 100,-
  • € 200,-
  • € 300,-
  • € 400,- of
  • € 500,-

Een verhoging van € 100,- levert je al € 3,- korting per maand op.

Staat er geen zorg gepland voor volgend jaar en heb je een potje achter de hand? Dan kies je misschien wel voor een verhoging van € 500,-. Je krijgt dan € 15,- korting op je maandpremie. Dat is maar liefst € 180,- per jaar. Dat scheelt een slok op een borrel! 

Let wel even op.

Verwacht je binnenkort zorgkosten te maken, zoals een operatie? Dan is het verhogen van je eigen risico waarschijnlijk niet de beste keuze voor jou. Kies je voor een vrijwillig eigen risico? Dan is het handig om een spaarpotje achter de hand te hebben, mocht je onverhoopt voor hoge zorgkosten komen te staan.

Tip 2: Betaal je verplichte eigen risico gespreid

Het verplichte eigen risico is € 385,- voor iedereen van 18 jaar en ouder. Dit bedrag betaal je zelf voordat je een vergoeding krijgt vanuit je basisverzekering. Dat is bij alle zorgverzekeraars hetzelfde. Een flinke hap uit je budget, maar bij OHRA hoef je dat bedrag gelukkig niet in 1 keer te betalen. Als je zorgkosten hebt, mag je het eigen risico bij ons in 10 termijnen van € 38,50 betalen. Een hele geruststelling.

Tip 3: Kies een kleine aanvullende verzekering

Voor een kleine aanvullende verzekering betaal je minder dan voor een uitgebreide aanvullende verzekering en je bent toch beter verzekerd dan met alleen een basisverzekering.

Zo vergoedt de basisverzekering bijvoorbeeld geen fysiotherapie als je een sportblessure hebt. En is de vergoeding voor spoedeisende zorg in het buitenland vaak een stuk lager dan de daadwerkelijke kosten. Met een kleine aanvullende verzekering hoef je je hierover geen zorgen te maken.

Bij OHRA hebben we bijvoorbeeld OHRA Compact. Die kost maar € 6,88 per maand en vergoedt 6 fysiotherapiebehandelingen, alle spoedeisende zorg in het buitenland én tandartskosten als gevolg van een ongeval tot een maximum van € 20.000,-. Klein maar fijn, noemen we dat.

Tip 4: Kijk verder dan de premie

Een lage premie wil niet per se zeggen dat je ook goedkoop uit bent. Dat klinkt gek, maar we leggen het uit.

Bij iedere zorgverzekeraar is de polis anders. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een verzekeraar geen contract heeft met jouw arts en dat je volgend jaar ineens een dikke rekening moet gaan betalen voor je vertrouwde behandelaar. Dan sta je mooi te kijken met je lage premie!

Bij OHRA kun je in bijna alle gevallen zelf je behandelaar kiezen en betalen wij de rekening. Geen onverwachte hoge kosten dus!