Spoedeisende zorg in het buitenland

Als je in het buitenland bent (bijvoorbeeld op vakantie), kan het voorkomen dat je direct medische zorg nodig hebt. We bedoelen dan medische zorg die niet kan wachten totdat je weer thuis bent. Dit noemen wij spoedeisende zorg in het buitenland.

Medische zorg in het buitenland wordt niet altijd (volledig) vergoed uit de OHRA Zorgverzekering. Voor sommige vergoedingen in het buitenland heb je een aanvullende verzekering of reisverzekering van OHRA nodig. Handig dus om uit te zoeken voor welke zorg je verzekerd bent. En voor welke zorg niet.

Vergoeding vanuit de OHRA Zorgverzekering

Heb je tijdens je verblijf in het buitenland medische spoedeisende zorg nodig? Dan vergoedt de OHRA Zorgverzekering (basisverzekering) deze kosten. We vergoeden tot het maximale tarief dat in Nederland gebruikelijk is. Dit is niet altijd genoeg om de hele rekening te kunnen betalen. In sommige landen is de zorg duurder dan in Nederland. Is dat het geval, dan moet je de extra kosten zelf bijbetalen. Met een aanvullende verzekering of reisverzekering kun je deze kosten wel vergoed krijgen.

Wij raden je aan om de app Spoedzorg op reis te downloaden voordat je op reis gaat. Stel jouw vraag in de app op het moment dat je zorg nodig hebt in het buitenland. Dan kom je achteraf niet voor verrassingen te staan. 

Bel je liever? De OHRA Hulpdienst is bereikbaar op +31 (0)26 400 48 68.

Vergoeding vanuit je aanvullende verzekering

Met een aanvullende verzekering van OHRA ontvang je een vergoeding voor spoedeisende zorg uit de basisverzekering, tot de werkelijk gemaakte kosten. Dit betekent dat je ook, in de landen waar de gezondheidszorg duurder is dan in Nederland, bij spoedeisende zorg niet hoeft bij te betalen. Sommige verzekeraars vergoeden slechts tot een maximum bedrag voor spoedeisende zorg.

Met een aanvullende verzekering van OHRA heb je in het buitenland ook recht op extra vergoedingen, die niet onder de basisverzekering vallen. Bijvoorbeeld de kosten van vervoer vanuit het buitenland naar een zorginstelling in Nederland.

Let op dit krijg je niet vergoed:

  • Extra (bank)kosten voor een betaling (door jou of door OHRA) naar of vanuit het buitenland
  • Extra kosten door koerswijzigingen. We betalen zorgkosten altijd in euro’s. Is de rekening betaald in een vreemde muntsoort? Het kan soms zijn dat je een hoger of juist lager bedrag betaald krijgt. Heeft jouw zorgverlener uit het buitenland de rekening rechtstreeks naar ons gestuurd? Dan krijg je soms nog een rekening voor het koersverschil

Mijn OHRA Zorgverzekering

In Mijn OHRA Zorgverzekering zie je precies welke polis je nu hebt. Bekijk direct je zorgpolis of lees meer over Mijn OHRA Zorgverzekering.

Check je zorgpolis Mijn OHRA Zorgverzekering

Vergoeding vanuit jouw reisverzekering

De OHRA Reisverzekering heeft een extra dekking voor geneeskundige kosten. Er kan overlap zitten met dekkingen vanuit jouw aanvullende verzekering. Zoals bijvoorbeeld de vergoeding tot de werkelijk gemaakte kosten van spoedeisende zorg. Kijk dus goed welke dekking voor jou noodzakelijk is.

Repatriëring

Worden de kosten van vervoer vanuit het buitenland naar een instelling in Nederland niet vanuit jouw aanvullende verzekering van OHRA vergoed? Dan vergoedt de OHRA Reisverzekering dit wel.

Niet geregistreerde medicijnen

De buitenlandse arts kan je medicijnen voorschrijven die niet in Nederland geregistreerd zijn. Deze vergoedt de basisverzekering dan niet. De kosten worden wel vergoed door de OHRA Reisverzekering, als je de dekking geneeskundige kosten hebt meeverzekerd.

Declareren buitenlandse nota

Wil je een buitenlandse nota declareren? Dan gelden dezelfde richtlijnen als voor een Nederlandse nota. Zorg er voor dat je een originele nota hebt, waarop de zorgkosten gespecificeerd zijn. Jouw gegevens en de gegevens van de zorgverlener moeten er minimaal opstaan. De nota moet in gangbare taal (Nederlands, Engels, Duits, Frans of Spaans) zijn opgesteld. Dit geldt ook voor behandelverslagen. Is dit niet het geval? Dan vragen wij een vertaling van de nota bij je op. Je kunt er ook voor kiezen om de vertaling door ons te laten regelen en aan ons de kosten van het vertaalbureau terug te betalen.

Goed voorbereid op reis

Hoe je ook verzekerd bent, het is altijd handig om de volgende gegevens bij je te hebben:

  • Heb je gezondheidsproblemen of gebruik je medicijnen? Neem het Europees Medisch Paspoort mee. Hierin staan gegevens over jouw gezondheidssituatie en medicijngebruik
  • Vraag een officiële verklaring aan voor bepaalde medicijnen die je mee wil nemen en die in Nederland onder de Opiumwet vallen
  • Neem de Europese verzekeringspas (EHIC) mee. Dit is een bewijs dat je in Nederland een zorgverzekering hebt. Je hoeft de kosten dan meestal niet voor te schieten die worden tussen de landen onderling verrekend. Sommige zorgverleners (van buiten een ziekenhuis) accepteren de EHIC-pas nog niet. Bij die zorgverleners moet je de kosten wel eerst voorschieten
  • Installeer voordat je op vakantie gaat onze app Spoedzorg op reis. Stel jouw vraag in de app op het moment dat je zorg nodig hebt in het buitenland