Europese zorgpas (EHIC)

De Europese zorgpas heet officieel ‘European Health Insurance Card’ (EHIC). Met deze EHIC-pas heb je recht op noodzakelijke medische zorg in het buitenland. Je kunt de EHIC-pas gebruiken voor spoedeisende zorg tijdens een tijdelijk verblijf in het buitenland. Met de EHIC-pas ziet de zorgverlener dat je verzekerd bent voor medische zorg. In Europa hoef je dan vaak geen kosten voor te schieten.

Op de EHIC-pas staat ook het nummer van de OHRA Hulpdienst vermeld. De EHIC-pas is persoonlijk. En is gratis aan te vragen voor OHRA-verzekerden in Mijn OHRA Zorgverzekering.

Geen zorgkosten voorschieten met EHIC-pas

In Europa wordt de EHIC-pas geaccepteerd door ziekenhuizen en door de meeste andere zorgverleners. Met de EHIC-pas hoef je geen zorgkosten voor te schieten. De buitenlandse zorgverlener declareert de kosten direct bij OHRA. Sommige zorgverleners (van buiten een ziekenhuis) accepteren de EHIC-pas nog niet. Bij die zorgverleners moet je de kosten wel eerst voorschieten.

Voor vergoedingen vanuit de OHRA Zorgverzekering geldt een eigen risico. Maar declareert de buitenlandse zorgverlener de zorgkosten via de EHIC-pas? Dan betaal je geen eigen risico. De zorgkosten die je eerst voorschiet en die onder de OHRA Zorgverzekering vallen, worden wel verrekend met je eigen risico.

Je krijgt de zorgkosten vergoed volgens de sociale ziektekostenverzekering die geldt in het land waar je de zorg krijgt. Zijn de zorgkosten hoger dan de maximale vergoeding vanuit de plaatselijke sociale ziektekostenverzekering? Dan betaal je deze extra kosten eerst zelf. Bij terugkomst kun je de rekening indienen bij OHRA. Je ontvangt de zorgkosten terug als je recht hebt op vergoeding vanuit de aanvullende verzekering.

Landen waar de EHIC-pas geldig is

De EHIC-pas is geldig in de meeste Europese landen en Australië. De Europese landen zijn: België, Bulgarije, Cyprus (het Griekse deel), Duitsland, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Liechtenstein, Letland, Litouwen, Luxemburg, Noord-Macedonië, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland), Zweden en Zwitserland.

De EHIC-pas is ook geldig in eilanden/gebieden die buiten Europa liggen en behoren tot een EU-land. Dit zijn de Canarische eilanden, Ceuta en Melilla (Spanje), Frans Guyana, Guadeloupe, Martinique, Mayotte, Réunion en Saint-Barthélemy, St. Martin (Frankrijk), Gibraltar (Verenigd Koninkrijk), Madeira en de Azoren (Portugal).

Voor sommige landen geldt een andere verzekeringsverklaring zoals het formulier 111. Voor Rusland en Wit-Rusland is het verplicht om een verzekeringsverklaring mee te nemen.

Wanneer geldt de EHIC-pas niet?

De EHIC-pas wordt in het buitenland niet geaccepteerd als je:

  • naar het buitenland reist voor geplande zorg
  • een particuliere zorgverlener of kliniek bezoekt
  • permanent in het buitenland woont
  • in een land bent dat hierboven niet genoemd is

EHIC-pas gratis aanvragen

OHRA-verzekerden kunnen de EHIC-pas gratis aanvragen in Mijn OHRA Zorgverzekering. De EHIC-pas is persoonlijk. Je moet de EHIC-pas dus voor iedere verzekerde aanvragen, ook voor kinderen onder de 18 jaar. Je hebt de pas binnen 4 werkdagen in huis. De pas is 5 jaar geldig, zolang je bij OHRA verzekerd bent.

Andere handige documenten om mee te nemen

Gebruik je medicijnen of heb je gezondheidsproblemen? Dan raden we je aan om ook een Europees Medisch Paspoort (EMP) mee te nemen als je naar het buitenland gaat. In het EMP staat informatie over je gezondheid en de medicijnen die je gebruikt. En het kan zijn dat je een officiële verklaring nodig hebt voor bepaalde medicijnen die onder de Opiumwet vallen in het buitenland.