Medicijnen mee op reis
Neem je medicijnen mee op reis? Dan heb je mogelijk een officiële verklaring nodig. Het kan voorkomen dat een medicijn in het buitenland onder de Opiumwet valt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij bepaalde slaap- en kalmeringsmiddelen of medicijnen tegen ADHD, zoals methylfenidaat. Deze medicijnen kun je niet zomaar meenemen. Je moet hiervoor een officiële verklaring via het CAK regelen. Heb je deze niet? Dan is het bezit van deze middelen in de betreffende landen strafbaar.
Hoe regel je een officiële verklaring?
Een officiële verklaring regel je via het CAK. Er zijn 2 verschillende verklaringen die afgegeven kunnen worden. Op de website van het CAK lees je hier alles over. En kun je zien wat voor jouw reisbestemming nodig is. Ook kun je op de website van het CAK de verklaringen downloaden.
Let op:
Houd er rekening mee dat een arts de verklaring moet controleren en ondertekenen. Regel de benodigde verklaring dus op tijd.
Een Schengenverklaring
Dit is een verklaring voor landen die onder het Schengengebied vallen. Dit zijn België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, IJsland, Zweden en Zwitserland.
Engelstalige medische verklaring
Dit is een verklaring voor sommige landen buiten het Schengengebied. De procedure die gevolgd moet worden is afhankelijk van de reisbestemming.
Andere handige documenten om mee te nemen
- Gebruik je medicijnen of heb je gezondheidsproblemen? Dan raden we je aan om ook een Europees Medisch Paspoort (EMP) mee te nemen als je naar het buitenland gaat. In het EMP staat informatie over jouw gezondheid en de medicijnen die je gebruikt
- Het kan ook handig zijn om een EHIC-zorgpas mee te nemen naar het buitenland. Met de EHIC-pas ziet de zorgverlener dat je verzekerd bent voor medische zorg. In Europa hoef je dan vaak geen kosten voor te schieten die worden tussen de landen onderling verrekend. Sommige zorgverleners (van buiten een ziekenhuis) accepteren de EHIC-pas nog niet. Bij die zorgverleners moet je de kosten wel eerst voorschieten. OHRA-verzekerden kunnen de EHIC-pas gratis aanvragen in Mijn OHRA Zorgverzekering