Medische zorg in het buitenland. Zo zit het met je zorgverzekering

Natuurlijk ga je er niet vanuit dat je medische zorg nodig hebt in het buitenland. Maar toch, een gemene wespensteek, een stuk glas door je slipper of je maag die volledig van streek is... voor je het weet zit je onverwachts in een buitenlands ziekenhuis. Je basiszorgverzekering betaalt dan de ziekenhuiskosten gebaseerd op de tarieven van Nederlandse ziekenhuizen. Maar de tarieven zijn in het buitenland vaak hoger dan in Nederland. En dat verschil moet je uiteindelijk vaak zelf betalen. Gelukkig kun je dit voorkomen. Wij vertellen je graag hoe.

Kies zelf hoeveel zekerheid je wilt

Vergoeding vanuit je zorgverzekering

De basisverzekeringen vergoeden de kosten van spoedeisende zorg in het buitenland tot maximaal het Nederlandse tarief. Dat geldt ook voor de OHRA Zorgverzekering (basisverzekering). De gezondheidszorg is in sommige landen veel duurder dan in Nederland. In dat geval moet je zelf bijbetalen. Heb je een aanvullende zorgverzekering bij OHRA? Dan krijg je de werkelijk gemaakte kosten voor spoedeisende hulp vergoed. Je hebt met de aanvullende zorgverzekering van OHRA ook recht op aanvullende vergoedingen die niet onder de basisverzekering vallen. 

Vergoeding vanuit je reisverzekering

Als je alleen een basiszorgverzekering hebt of als je aanvullende verzekering niet alle medische kosten voor spoedeisende zorg in het buitenland dekt, is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten. Met de extra dekking Geneeskundige kosten van de OHRA Reisverzekering ben je gedekt voor de medische kosten in het buitenland die je niet vanuit je zorgverzekering vergoed krijgt. En als deze medische kosten onder het eigen risico van je zorgverzekering vallen, dan vergoedt de extra dekking Geneeskundige kosten ook deze medische kosten.

De medische kosten worden alleen vergoed als je een zorgverzekering bij OHRA of een andere zorgverzekeraar in Nederland hebt.

Heb je al een reisverzekering bij OHRA, maar nog geen dekking Geneeskundige kosten? Geen probleem! Je zet deze extra dekking heel eenvoudig aan via Mijn OHRA of de OHRA App. 

EHIC, medisch paspoort en korting op vaccinaties

Ook belangrijk om voor je vakantie aan te denken:

  • Denk aan je EHIC-pas. Hét bewijs in het buitenland dat je voor zorg verzekerd bent. In de meeste gevallen hoef je de kosten dan ook niet zelf voor te schieten
  • Gebruik je medicijnen of heb je gezondheidsproblemen? Dan kan het Europees medisch paspoort handig zijn
  • Denk bij medicijnen ook even aan een officiële verklaring van het Ministerie voor Volksgezondheid. Sommige medicijnen die hier heel gewoon zijn, vallen in het buitenland onder de Opiumwet. En daar wil je geen gedoe mee hebben
  • Voor sommige landen worden extra vaccinaties aanbevolen. Als zorgverzekerde bij OHRA krijg je korting op je vaccinaties! Dat is mooi meegenomen toch?

De OHRA Hulpdienst staat voor je klaar

Natuurlijk hopen we dat je zonder problemen kunt genieten van je vakantie. Gebeurt er toch iets, dan is het goed om te weten dat je altijd de OHRA Hulpdienst kunt bellen als je bij OHRA verzekerd bent: +31 (0)26 400 48 68.

We wensen je een leuke en veilige reis!

 

Ook interessant voor jou

Is jouw auto klaar voor de wintersport?

Lees hoe je je goed voorbereid.

Winterkamperen

Leuk alternatief voor wintersport!

Thuis op vakantie

De leukste tips voor jouw staycation.

Diefstal van je skispullen

Hoe je het kunt voorkomen en wat je doet als het tóch gebeurt