Je caravan inpakken? Zo doe je dat!

Vakantie. Even de boel de boel laten. Gezellig samen met de kinderen kamperen. Maar pas op dat je je caravan niet te volstopt. Want een te zwaar beladen caravan kan ervoor zorgen dat je zwabberend over de snelweg rijdt, terwijl de potjes eten door je caravan vliegen. Da’s zonde van het eten en slecht voor je mooie caravan.

Hoeveel mag ik meenemen?

Hoeveel bagage je kunt meenemen hangt af van het voor de auto toegelaten trekgewicht (de maximaal te trekken massa). In de praktijk is voor de meeste jonge caravans het laadvermogen zo tussen de 150 en 300 kilo. Dit betekent niet dat je dit gewicht aan bagage kunt meenemen. De ANWB adviseert om 100 kilo van het trekgewicht af te halen. Dit is wat de uitrusting (reservewiel, krik, voortent en het toilet) van de caravan gemiddeld weegt. En als je ook nog een fietsendrager meeneemt, loopt het aantal kilo’s ongemerkt snel op. Ga je toch over het maximale gewicht heen, dan riskeer je een flinke boete.

Hoe weet ik het gewicht van mijn volgepakte caravan?

Het laadvermogen is te bepalen op een weegbrug, bijvoorbeeld bij het afvalverzamelpunt. Als je caravan te zwaar is, kun je wat extra bagage in de auto stoppen.

Tip:

Als je caravan zwaarder is dan 750 kilo (zonder bagage), heb je in Duitsland, Polen en Spanje ook een groene kaart (internationaal verzekeringsbewijs) nodig op het kenteken van de caravan.

Hoe pak ik mijn bagage in?

Zo pak je je caravan zo slim en veilig mogelijk in:

  • Je kunt zware spullen beter in de auto leggen. De caravan is zelf al zwaar genoeg. Hetzelfde geldt voor fietsen
  • Zorg ervoor dat het gewicht van je caravan inclusief belading nooit meer is dan 75 procent van het gewicht van je auto
  • Concentreer alle zware bagage rond de as van de caravan. Denk bijvoorbeeld aan een gevulde koelbox, veel kleding, levensmiddelen enzovoort
  • Berg zware voorwerpen niet in hoge kastjes, want dat maakt de caravan topzwaar. Probeer het zwaartepunt in het midden van de caravan te houden en niet voorin of achterin
  • Gebruik opbergvakken aan de voor- en achterzijde en de bovenkastjes van de caravan voor lichtere spullen. Handdoeken, spelletjes, speelgoed, zwembandjes?
  • Zet zwaardere spullen klem tussen andere spullen zodat ze niet gaan schuiven
  • Check de aslast op het kentekenbewijs en meet de wieldruk van het linker- en rechterwiel. Een te groot verschil kan gevaarlijk zijn voor de wegligging. Zorg ook voor een goede bandenspanning

Doe vakantieboodschappen op vakantie

De beste manier om te voorkomen dat je caravan overbelast raakt, is zo min mogelijk bagage meenemen. Wees dus kritisch bij het inpakken. Wil je een kilo aardappelen meenemen, potjes eten of houdbare melk? Waarschijnlijk verkopen ze dat ook bij de lokale supermarkt. Nog beter: verse ingrediënten kopen op die gezellige weekmarkt in het dorpje vlak bij de camping. Fijne reis!