Caravan in de winterstalling? Wij hebben tips

Heb je in het najaar nog een kampeerweekend gepland? Of is het kampeerseizoen voor jou na de zomer echt voorbij en wil je de caravan graag veilig wegzetten? Wij zetten een aantal mogelijkheden voor je op een rij. Zodat je volgend voorjaar weer snel op pad kunt zonder onnodig gedoe.

Caravan buiten of binnen stallen?

De voordeligste optie is om de caravan het hele jaar buiten te stallen, maar dan krijgt je caravan wel alle sneeuw- en hagelbuien op z’n dak. Dit heeft altijd invloed op de buitenkant van je caravan, zelfs schade aan de beplating. Vergis je ook niet in het zonnetje dat met volle kracht op je caravan schijnt. Vooral kunststof, ramen, rubbers en banden lijden hieronder. Dek je met een dakhoes of een speciale winterhoes je caravan helemaal af, dan kun je dit voor een groot deel voorkomen.

Het meest ideaal is om jouw caravan het hele winterseizoen binnen te stallen. Lees hieronder meer over de winterstalling binnen:

Kosten van de caravanstalling

De tarieven van caravanstallingen verschillen behoorlijk en variëren van een prijs per vierkante tot een prijs per strekkende meter. Houd er ook rekening mee dat een stalling in de Randstad behoorlijk duurder kan zijn dan één buiten de Randstad. Soms zoveel duurder, dat heen en weer rijden naar een stalling buiten de Randstad goedkoper is.

Hoe vaak per jaar ga je weg met je caravan?

Vooral als je meerdere keren per jaar met je caravan op pad gaat is het goed om uit zoeken of dit mogelijk is zonder extra kosten voor de stalling. En zonder gedoe. Is het bijvoorbeeld gemakkelijk je caravan tussen de andere caravans naar buiten te krijgen? En hoe gemakkelijk is het om dit door te geven? Bij de ene stalling doe je dit gemakkelijk online, maar bij de ander moet je dit minimaal 24 uur van tevoren doorgeven. Zelfs de openingsdagen en -tijden zijn verschillend per stalling. Goed om vooraf goed na te denken wat je wensen zijn.

Wat doe je voordat je je caravan wegbrengt? 10 tips:

 1. Maak je caravan van binnen en buiten schoon, ook je toilet en afvaltank
 2. Verwijder etenswaren of -resten uit de caravan. Hiermee voorkom je ongedierte 
 3. Zet je deurrubbers in de talkpoeder. Andere rubbers smeer je in met vaseline tegen uitdroging
 4. Je voortent of luifel laat je goed drogen voordat je 'm opbergt
 5. Verwijder de accu van de caravanmover. Tijdens de winter houd je de conditie van de accu bij
 6. De schoonwatertank en watertank van het toilet laat je leeglopen en goed drogen
 7. Tap de waterleiding en de boiler af. Om bevriezing en schimmelvorming te voorkomen blaas je de leidingen droog
 8. Wil je voorkomen dat de banden een vlakke plek krijgen van het lange stilstaan? Pomp de banden dan minimaal 0,5 tot maximaal 2 bar harder op dan voorgeschreven
 9. Controleer of ongedierte ingangen kan vinden in de carrosserie. Zelfs het kleinste gaatje kan voldoende zijn voor ongedierte
 10. Verwijder de gasflessen uit je caravan en dek de gasdrukregelaar af met een zakje

Caravan de stalling in? De laatste puntjes op de 'i'

Is je caravan eenmaal schoon en heb je rekening gehouden met onze tips, dan is die bijna klaar om binnen in de stalling te zetten. Dan zijn er nog 5 dingen die je niet moet vergeten:

 1. Ramen en/of een dakluik op een kier te zetten om te ventileren. Niet verder dan een kier, want je wil niet dat er ongedierte binnenkomt
 2. De caravan van de handrem te halen. Zo voorkom je dat deze vastroest of vastvriest
 3. De wielkeggen voor en achter de wielen te plaatsen, de caravan staat namelijk niet op de handrem
 4. De koelkast op een kier te zetten om schimmel en nare luchtjes te voorkomen. Vergeet ook je toiletdeur niet, zodat ook deze ruimte kan luchten 
 5. Wil je de kussens in de banken ook luchten? Zet ze dan lekker rechtop

Schade voorkomen en verzekeren

Stel je hebt alles gedaan om te voorkomen dat je caravan schade oploopt tijdens het stallen. Soms ontstaat er dan toch schade in de winterstalling en je ontdekt dit meestal pas als je de caravan eruit haalt. Veel schades vallen onder de dekking van onze caravanverzekering. Controleer altijd je caravan vóórdat je hem in de stalling zet en laat kleine beschadigingen meteen repareren. Zo voorkom je dat door vocht en vorst een kleine beschadiging uitgroeit tot een grote schade. Een goede check vooraf kan veel kosten besparen, omdat een caravanverzekering schades door langzame werking van weersinvloeden niet vergoedt. Wist je trouwens dat je nu ook je caravan bij OHRA kunt verzekeren als je caravan ouder is dan 10 jaar?

Met onze tips staat de caravan in het voorjaar weer fris en blinkend op je te wachten. Startklaar voor een nieuw kampeerseizoen vol kampeerplezier!