Kort of doorlopend. Wat is de beste reisverzekering voor jou?

De reisverzekering is één van de meest afgesloten verzekeringen in Nederland. Want juist op vakantie willen we ons niet teveel zorgen hoeven maken over onverwachte kosten als er iets gebeurt. Maar wat is nu de reisverzekering die het beste bij jou past: de doorlopende of de kortlopende reisverzekering?

Bijna identiek, maar 1 belangrijk verschil

Het is goed om te weten dat een doorlopende en kortlopende reisverzekering voor een groot deel hetzelfde zijn:

  • Je bent voor dezelfde schades en kosten verzekerd
  • Je kunt bij beide verzekeringen dezelfde aanvullende verzekeringen afsluiten

Het grootste verschil tussen de twee reisverzekering is de looptijd. Daarnaast is een ander verschil het aantal personen waar je de verzekering voor kunt afsluiten. Een kortlopende reisverzekering kun je namelijk ook voor een vakantie met vrienden afsluiten (maximaal 8 personen)

De kenmerken van een kortlopende reisverzekering

Een kortlopende reisverzekering sluit je voor 1 specifieke reis of vakantie af. Je bepaalt zelf de start- en einddatum. Je reis of vakantie kun je een maximaal aantal dagen verzekeren (bij OHRA is dat 180 aaneengesloten dagen). Zodra je terug bent, loopt de verzekering automatisch af. Deze tijdelijke reisverzekering kun je aanvullen met extra dekkingen, zoals voor schade die is veroorzaakt tijdens wintersport of medisch noodzakelijke kosten tijdens de reis. Zo stem je je reisverzekering helemaal goed af op het soort vakantie dat je hebt geboekt.

De kenmerken van een doorlopende reisverzekering

Een doorlopende reisverzekering sluit je 1 keer af en stopt pas als jij hem opzegt. Dat betekent dat je voor elke vakantie verzekerd bent. Handig als je spontaan een weekendje weg wilt kunnen of wel eens last minute op vakantie gaat. Je hoeft dan geen reisverzekering meer te regelen. Een doorlopende reisverzekering is voor families ook heel makkelijk, omdat je t/m 8 personen een doorlopende reisverzekering kunt afsluiten. 

Dus wat is de beste reisverzekering van jouw keuze?

Een kortlopende reisverzekering lijkt misschien in eerste instantie de beste optie. Want je betaalt dan alleen voor de dagen dat je daadwerkelijk op vakantie bent.

Maar als je meerdere keren per jaar op vakantie of weekendjes weg gaat, is een doorlopende reisverzekering vaak voordeliger.

Over het algemeen is een doorlopende reisverzekering goedkoper vanaf 21 dagen vakantie per jaar. Of als je meer dan 1 keer per jaar op reis gaat. Dit hangt wel af van je persoonlijke situatie. Voor gezinnen met kinderen is een doorlopende reisverzekering sneller financieel aantrekkelijk dan voor alleenstaanden.

Met een doorlopende reisverzekering hoef je maar 1 keer iets te regelen. Je bent daarna gewoon non-stop verzekerd. Dat is handig als je nergens omkijken naar wilt hebben. Maar ook als je zonder veel gedoe last-minute vakanties wilt kunnen boeken. Hoeveel en wat je vergoed krijgt, hangt af van hoe je je reisverzekering samenstelt.

Alles op een rijtje

Alle kenmerken van de langlopende en de kortlopende reisverzekering nog even overzichtelijk naast elkaar. Zo bepaal je makkelijker welke reisverzekering op dit moment het beste bij jou past.

  Kortlopende reisverzekering Doorlopende reisverzekering
Afsluiten 1 keer afsluiten voor 1 vakantie 1 keer afsluiten en elke vakantie is verzekerd
Wanneer verzekerd? Je bent verzekerd tijdens de periode waarvoor jij de verzekering afsluit. Vanaf de eerste dag van je vakantie tot en met de dag dat je terugkeert. Bij OHRA kunnen dat maximaal 180 aaneengesloten dagen zijn. Je bent elke vakantie een maximum aantal dagen aaneengesloten verzekerd. Bij OHRA is dat 45-90-180-365 dagen.
Wanneer voordelige keuze? Als je niet vaker dan 1 keer per jaar op vakantie gaat. Meestal voordeliger als je meer dan 1 keer per jaar op vakantie gaat (minimaal 21 dagen). Dit hangt wel af van je persoonlijke situatie.
Looptijd Vanaf de eerste tot en met de laatste verzekerde vakantiedag, zolang je verzekerd bent. Het hele jaar door, tot opzegging. Minimaal een jaar met een maand opzegtermijn.
Opzeggen Hoeft niet. De verzekering eindigt wanneer je vakantie is afgelopen. Na het eerste jaar kun je de verzekering dagelijks opzeggen met een opzegtermijn van een maand.
Voordeel Je kunt je reisverzekering helemaal aanpassen aan het soort vakantie dat je hebt geboekt, met de aanvullende verzekeringen. Handig: ook geschikt voor groepen.  Je kunt gemakkelijk een spontaan weekendje weg of een last-minute boeken zonder dat je je verzekering hoeft te regelen. 

Twijfel je? Vergelijk met onze Keuzewijzer

Twijfel je tussen een kortlopende of doorlopende reisverzekering? Vergelijk onze reisverzekeringen met onze Keuzewijzer. Zo weet je direct welke reisverzekering bij jou past en kunt je zelf beslissen welke in jouw situatie voordeliger is.

Ook interessant voor jou

Is jouw auto klaar voor de wintersport?

Lees hoe je je goed voorbereid.

Winterkamperen

Leuk alternatief voor wintersport!

Thuis op vakantie

De leukste tips voor jouw staycation.

Diefstal van je skispullen

Hoe je het kunt voorkomen en wat je doet als het tóch gebeurt