Internationaal verzekeringsbewijs (groene kaart). Verplicht of niet?

De groene kaart heet nu een internationaal verzekeringsbewijs. Met een internationaal verzekeringsbewijs kun je in veel landen eenvoudig aantonen dat je auto verzekerd is. Vroeger moest je dit bewijs altijd op groen papier in het dashboardkastje van je auto hebben liggen. Maar is dit nu nog nodig of niet? Wij leggen het je uit.

Een internationaal verzekeringsbewijs (de groene kaart) is niet verplicht, maar wel handig

In de meeste landen van Europa hoef je je internationale verzekeringsbewijs (voorheen de groene kaart) niet op papier bij je te hebben. Toch is het wel handig om een (zwart-wit) kopie of digitale kopie op je smartphone bij je te hebben. Je hebt dan altijd alle belangrijke verzekeringsgegevens en telefoonnummers bij de hand als er iets gebeurt. Bij een aanrijding heb je deze gegevens nodig voor het invullen van het Europees schadeformulier. En bij pech heb je een telefoonnummer nodig. 

Internationaal verzekeringsbewijsnummer

Bij een aanrijding heb je bij het invullen van het Europees schadeformulier het nummer van je internationale verzekeringsbewijs (IVB) nodig. Dit nummer vind je op je IVB bij '4. Landcode/Code verzekeraar/nummer'. Het nummer bestaat uit de code van het land waarin je woont, de code van je autoverzekeraar en het polisnummer van je autoverzekering. Met het nummer van je internationale verzekeringsbewijs kan een verzekeraar benodigde gegevens snel achterhalen.

Waar is een papieren internationaal verzekeringsbewijs (voorheen de groene kaart) verplicht?

In de volgende landen is het verplicht om je groene internationale verzekeringsbewijs op papier bij je te hebben:

Albanië Montenegro
Bosnië en Herzegovina Oekraïne
Iran Rusland
Israël Servië
Macedonië Tunesië
Marokko Turkije
Moldavië  

 

Per 1 juni 2023 ben je niet meer verzekerd in Wit-Rusland. Dat geldt ook als je een Internationaal Verzekeringsbewijs hebt dat nog geldig is en waar Wit-Rusland/Belarus nog niet op is doorgekruist.

Reis je naar 1 van deze landen? Dan kun je bij je verzekeraar altijd een originele papieren internationaal verzekeringsbewijs aanvragen.

Via Mijn OHRA kun je zelf je internationale verzekeringsbewijs printen of een kopie bij ons aanvragen; binnen 10 werkdagen ontvang je deze dan per post.

Internationaal verzekeringsbewijs (de groene kaart) voor je caravan

In Nederland hoef je voor je caravan geen apart internationaal verzekeringsbewijs te hebben. Ook niet als je caravan een eigen kenteken heeft (dit is het geval bij caravans zwaarder dan 750 kg).

Caravans en aanhangers zijn in Nederland standaard meeverzekerd op de WA autoverzekering. Op je internationale verzekeringsbewijs is dit aangegeven met de code 'AF'.
Let op: je autoverzekering dekt alleen schade die je met je caravan bij anderen veroorzaakt, als deze aan je auto gekoppeld is. Voor schade aan je caravan zelf heb je een aparte caravanverzekering nodig.

Internationaal verzekeringsbewijs (de groene kaart) caravan in het buitenland

Wanneer je caravan zwaarder is dan 750 kg, dan moet je in de volgende landen een apart internationaal verzekeringsbewijs voor je caravan bij je hebben:

  • Duitsland
  • Kroatië
  • Polen
  • Portugal
  • Spanje

Een internationaal verzekeringsbewijs (voorheen de groene kaart) voor je caravan vraag je altijd aan bij de verzekeraar van de auto die de caravan trekt. Dus niet bij de verzekeraar van je caravanverzekering.

Ongeacht het gewicht van je caravan, moet je in andere landen wel aan kunnen tonen dat je caravan verzekerd is. In de landen waar een internationaal verzekeringsbewijs (voorheen de groene kaart) voor je auto verplicht is, kan dat met een internationaal verzekeringsbewijs van je autoverzekering. In de overige landen kan dit met een digitale versie van je internationale verzekeringsbewijs of een zwart-wit kopie hiervan. 

Geldigheid van je internationale verzekeringsbewijs

Zodra je een nieuwe autoverzekering afsluit, krijg je een (digitaal) internationaal verzekeringsbewijs (voorheen de groene kaart) van je autoverzekeraar. Deze is tot 1 maand na de datum waarop je verzekering verloopt geldig. Deze datum staat ook op je internationale verzekeringsbewijs vermeld. Word je autoverzekering verlengd, dan krijg je weer een nieuw internationaal verzekeringsbewijs van je verzekeraar met een nieuwe uiterste geldigheidsdatum.

Ook interessant voor jou

Schadevrije jaren en no-claim korting

Zo werkt het.

Tweedehands auto kopen?

10 slimme tips.

Inzittendenverzekering. Nodig of niet?

Lees er alles over.