Occasion kopen? 10 slimme tips.

Je gaat een occasion kopen. Goed idee! Alleen lastig als je zelf niet veel verstand hebt van tweedehands auto's. Gelukkig hebben wij een paar slimme tips voor je. Zo weet je waar je op moeten letten als je een tweedehands auto gaat kopen.

Gebruik deze tips voor het kopen van een occasion

1. Neem iemand mee als je gaat kijken

Dit is gelijk één van de beste tips als je een occasion gaat kopen. Je hebt vast wel iemand in je kennissenkring die verstand heeft van tweedehands auto's. Een ander ziet, hoort en weet weer andere dingen dan jij. Samen weet je altijd meer. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. 

2. Maak een proefrit met de occasion die je wilt kopen

Ga je een occasion kopen? Dan is het handig om de auto al een beetje te leren kennen. Eén van de tips: maak altijd een proefrit van minimaal 20 minuten. Zorg dat de radio uit staat en let tijdens het rijden op gekke geluiden. Rammelt of trilt er iets? Misschien zijn de wielen niet in orde. Let ook op als je remt. Als er iets trilt, kan er iets mis zijn met de remschijven. Probeer tijdens de proefrit verschillende wegen en snelheden. Trek op de snelweg eens flink op. Dit moet soepel gaan. Test ook alle elektrische onderdelen van de auto. Gaan de ramen bijvoorbeeld goed open en dicht?

3. Check de uitlijning tijdens de proefrit

De occasion moet koersvast rijden. Daarvoor is het belangrijk dat de wielen recht onder je auto staan. De wielen slijten zo minder snel. Daar heb je minder brandstof nodig en rijdt de auto veel fijner. Of de auto goed is uitgelijnd, kun je checken als je een recht stuk rijdt. Staat het stuur scheef? Dan is er iets mis met de uitlijning. Als je de occasion toch wilt kopen, kun je de auto opnieuw laten uitlijnen. Vraag na wat dat gaat kosten, voordat je de tweedehands auto koopt. 

4. Het ondershoudsboekje vertelt je meer 

Vraag om het onderhoudsboekje van de occasion. Check of het chassisnummer en het kenteken overeenkomen met de nummers op de tweedehands auto. Heeft de auto regelmatig onderhoud gehad? Zijn alle stempels in orde? 

5. Een goede occasion kopen? Kruip onder de motorkap

Open de motorkap. Controleer of er voldoende olie in de auto zit. Bij het kopen van een occasion is ook het onderhoud van de distributieriem belangrijk. Als deze breekt, kom je voor flinke kosten te staan. Ga na wanneer deze voor het laatst vervangen is of wanneer deze vervangen moet worden. Autofabrikanten adviseren dit te doen tussen de 60.000 en 120.000 kilometer of om de 3 tot 5 jaar. 

6. Luister naar het starten zonder dat je in de auto zit

Ben je van plan een tweedehands auto te kopen? Luister dan ook eens van buitenaf naar het starten van de motor. Dit moet gaan zonder rare bijgeluiden zoals gerammel of gepiep. Helemaal als je van plan bent om een oudere occasion te kopen, is het slim om dit goed te checken. 

7. Check of de occasion een zuivere uitlaat heeft

Uitlaatgassen zijn normaal gesproken kleurloos en onzichtbaar. Komen er zwarte, grijze, blauwe of witte dampen uit de uitlaat van de tweedehands auto? Dan is er iets mis. Ons advies: koop de occasion niet. Als het buiten koud is, kun je wel even witte rook zien. Dit zijn waterdruppels, die als stoom naar buiten komen. Is dit na 5 tot 10 minuten verdwenen? Dan is er dus niets aan de hand.

8. Voelt de koppeling soepel aan?

De koppeling van de occasion moet soepel en zonder bijgeluiden werken tijdens het schakelen. Ook bij een automaat. Haperen of moeilijk schakelen is geen goed teken. 

9. Wees altijd scherp op roest bij je occasion

Misschien een dooddoener, maar toch één van de belangrijke tips als je een occasion wilt kopen: roest is nooit goed. Controleer de tweedehands auto hier goed op. Vooral aan de randen van de wielkasten en de randen onder de portieren (dorpels).

10. Wat valt je op bij de occasion die je wilt kopen?

Maak notities nadat je een proefrit hebt gemaakt en de tweedehands auto hebt bekeken. Wat valt je op? Waarover wil je de verkoper nog aan de tand voelen? Als je een occasion wilt kopen en onze tips hebt gebruikt, is het altijd goed om ook naar je gevoel te luisteren. Komt de verkoper betrouwbaar over? Mag je bijvoorbeeld allerlei vragen stellen? Of wil 'ie je het liefst zo snel mogelijk weer weg hebben? Dat laatste is vaak geen goed teken.  

De perfecte occasion gevonden? 

Als je een occasion gaat kopen, weet je niet altijd wie de vorige eigenaren zijn geweest en hoe zij met de occasion zijn omgegaan. Wees daarom altijd kritisch en check deze tips. Je droomauto gevonden? Zorg dan altijd voor een goede autoverzekering. Dan ga je met een goed gevoel de weg op in je nieuwe auto.

Succes met je aankoop!

Ook interessant voor jou

Een auto lenen of uitlenen?

Zo zit het met de verzekering bij schade

Groene kaart. Verplicht of niet?

Lees waar je deze nog nodig hebt.

Vogelpoep, insecten en andere vlekken

Zo verwijder je ze van je auto