Vervoer vanuit het buitenland

Als je ziek wordt in het buitenland, heb je soms speciaal vervoer nodig voor de terugreis naar huis. Dat geldt altijd als je overlijdt in het buitenland.

Vergoeding voor vervoer vanuit het buitenland

 • Wat krijg ik vergoed vanuit de basisverzekering in 2023?

  De basisverzekering vergoedt vervoer vanuit het buitenland niet.

  Meer weten over je zorgverzekering in het buitenland?

  Bekijk dan het speciale informatieblok Buitenland met uitgebreide informatie over zorg in het buitenland tijdens bijvoorbeeld een wereldreis, buitenlandse stage of opleiding, werk of detachering en medicijnen in het buiten.

 • Wat krijg ik vergoed vanuit de aanvullende verzekering in 2023?

  Heb je een aanvullende verzekering? Dan betaalt OHRA de kosten van vervoer vanuit het buitenland naar een instelling in Nederland, als je aan 2 voorwaarden voldoet:

  • De noodzaak van jouw terugkeer naar Nederland is bepaald door de OHRA Hulpdienst
  • De OHRA Hulpdienst regelt het vervoer

  Let op:

  Heeft de overheid voor het vertrek naar het buitenland een negatief reisadvies (code oranje of code rood) afgegeven vanwege de dreiging van besmettelijke ziekteverwekkers zoals Covid-19? Dan krijg je voor de in het buitenland gemaakte zorgkosten die hiermee verband houden geen vergoeding vanuit de aanvullende verzekeringen.

  Meer weten over je zorgverzekering in het buitenland?

  Bekijk dan het speciale informatieblok Buitenland met uitgebreide informatie over zorg in het buitenland tijdens bijvoorbeeld een wereldreis, buitenlandse stage of opleiding, werk of detachering en medicijnen in het buiten.

 • Wat krijg ik niet vergoed vanuit de aanvullende verzekering in 2023?

  OHRA betaalt alleen voor jouw terugkeer, als er een medische noodzaak is. Die noodzaak is er bijvoorbeeld niet, als je naar Nederland wil terugkeren, vanuit een land met hetzelfde medische niveau als Nederland. Noodzaak is er ook niet als de zorg daar duurder is dan in Nederland. Gezinshereniging of taalproblemen gelden ook niet als medische noodzaak.

 • Heb ik een eigen risico?

  Nee, je hebt geen eigen risico voor de kosten die jouw aanvullende verzekering vergoedt.

 • Heb ik een eigen bijdrage?

  Als je aanvullend verzekerd bent, hoef je geen eigen bijdrage te betalen. Als je niet aanvullend verzekerd bent, betaal je het vervoer vanuit het buitenland zelf.

 • Waar kan ik terecht?

  Heb je vervoer vanuit het buitenland nodig? Bel dan met de OHRA Hulpdienst: +31 (0)26 400 48 68. Dit telefoonnummer staat ook op jouw zorgpas. De Hulpdienst is dag en nacht bereikbaar.

 • Heb ik vooraf toestemming van OHRA nodig?

  Bij vervoer vanuit het buitenland moet je altijd contact opnemen met de OHRA Hulpdienst: +31 (0)26 400 48 68. Dit telefoonnummer staat ook op jouw zorgpas. De Hulpdienst is dag en nacht bereikbaar.

Declareren. Lekker. Makkelijk

Declareren kan heel eenvoudig via Mijn OHRA Zorgverzekering. Of ga terug naar het vergoedingenoverzicht.

Zorgkosten declareren Terug naar vergoedingen