Afspraken met zorgverleners: voor betaalbare zorg

Bij OHRA kies je zelf je zorgverlener. Voor de meeste vergoedingen maakt het voor de vergoeding van zorg uit de basisverzekering niet uit of je zorgverlener een contract met ons heeft of niet. Je krijgt je rekening altijd volledig vergoed tot het marktconforme tarief Dit is het tarief dat we in Nederland redelijk vinden voor een bepaalde behandeling of dit zijn wettelijk vastgestelde bedragen.

Voor enkele zorgsoorten geldt een naturavergoeding. Wij vergoeden dan bij niet-gecontracteerde zorgverleners 75% van de rekening maar nooit meer dan het maximum tarief. Wij hanteren deze naturavergoeding op geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en wijkverpleging (verpleging en verzorging thuis).

Omdat zorg betaalbaar moet blijven

We maken met veel artsen, specialisten in ziekenhuizen en apothekers afspraken over de prijs en kwaliteit van de zorg. Dat kan gaan over de maximale tarieven die een zorgverlener in rekening mag brengen. Of de hulpmiddelen die de zorgverlener jou mag geven. Of de bereikbaarheid en tijdigheid van de zorg. Door goede afspraken te maken, kunnen wij zorg goedkoper inkopen. We noemen dit zorginkoop. En daar profiteer jij van.

Rekening voorschieten niet nodig

Ga je naar een zorgverlener waar wij afspraken mee hebben, dan krijg je geen rekening. We betalen de rekening altijd rechtstreeks aan de zorgverlener. Wel zo makkelijk.

Natuurlijk krijg je wel een kopietje. In Mijn OHRA Zorgverzekering zie je precies wat de zorgverlener bij ons gedeclareerd heeft. Kun je een rekening niet thuisbrengen of klopt het niet? Dan is het belangrijk dat je aan ons doorgeeft dat er een verkeerde rekening betaald is.

Geen afspraak = geen probleem

Wij hebben niet met iedere zorgverlener afspraken gemaakt. Onze zorgverzekering is een combinatiepolis. Dit betekent dat je een volledige vergoeding krijgt bij bijna alle zorgsoorten. Ook bij zorgverleners waar we geen contract mee hebben. Een enkele keer krijgen we een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening dan niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

Alleen voor niet-gecontracteerde GGZ en niet-gecontracteerde wijkverpleging (verpleging en verzorging thuis) krijg je een lagere vergoeding. Je krijgt 75% van de rekening vergoed maar nooit meer dan het maximum tarief. Dit is het gemiddelde tarief dat wij met gecontracteerde zorgverleners hebben afgesproken.

Snel een zorgverlener zoeken?

Met de OHRA App vind je eenvoudig een zorgverlener bij je in de buurt. In een oogopslag zie je of er afspraken mee gemaakt zijn. Handig toch?