Ingebroken? Volg deze 6 stappen
Alsof je in een nachtmerrie belandt …. Je komt thuis na een avondje uit, weekendje weg of gewoon een boodschap en dan blijkt er in je huis te zijn ingebroken. Je ziet het meteen: je laptop is weg. Maar hoe zal het zijn met je andere waardevolle spullen? Je wilt het liefst je hele huis doorlopen om te kijken wat die dief nog meer heeft meegenomen. Maar gelukkig kun je je beheersen. En denk je op tijd aan deze 6 stappen.
1. Bel de politie als er is ingebroken
Als er bij jou spullen zijn weggenomen, is het belangrijk dat je meteen de politie belt. Vermoed je dat de inbreker nog in huis is? Aarzel dan niet en bel 112. Is de inbreker al lang weer weg? Bel dan het algemene nummer van de politie: 0900-8844.
2. Doe niets
Adem even rustig in en uit. En blijf stilstaan. Nou ja, je kunt wel even een stoel pakken om bij te komen van de schrik, maar ga niet alle kamers van je huis af. En blijf zeker uit de buurt van het raam of de deur waarlangs de inbreker naar binnen is gekomen. Ruim de scherven of houtsplinters dus ook niet op. Want anders verwijder je misschien sporen die de inbreker heeft achtergelaten.
3. Beschrijf heel zorgvuldig wat je mist
Loop pas door het huis als de politie er is. Ga na wat je allemaal mist. En doe zorgvuldig aangifte van wat er verdwenen is. En dan bedoelen we heel zorgvuldig. Vermeld die kras op je ring die gestolen is. Die beschadiging aan je tv. En het serienummer van je muziekinstallatie. Hoe meer details je kunt geven, hoe groter de kans dat de spullen weer bij jou terechtkomen als ze gevonden worden.
4. Blokkeer je passen en je mobiel
Is je portemonnee gestolen? Of je mobiele telefoon? Blokkeer deze dan heel snel voordat de dief er gebruik van maakt. Bel dus snel met je bank en provider. Als je telefoon is gestolen gaat dit natuurlijk lastig. Vraag dan je partner of buren of je een telefoon mag gebruiken. Kom in ieder geval meteen in actie. Anders worden de gevolgen van de inbraak alleen maar erger. Want zo’n pasje waarmee je contactloos kunt betalen, vindt ook de inbreker heel handig.
Tip:
is je iPhone, iPad of MacBook gestolen? Via de functie ‘Zoek mijn iPhone/iPad/Mac’ in iCloud kun je achterhalen waar deze nu is. En je kunt je apparaat blokkeren, zodat de inbreker er in ieder geval niets aan heeft.
5. Schakel je verzekering in
Als je een inboedelverzekering hebt afgesloten, krijg je waarschijnlijk een vergoeding voor de zaken die gestolen zijn. Meld de verzekeringsmaatschappij welke spullen er verdwenen zijn. Je kunt hiervoor het lijstje gebruiken dat je aan de politie hebt doorgegeven. Bij veel verzekeringsmaatschappijen kun je online melden dat er ingebroken is en wat je kwijt bent. Zo ook bij OHRA. Nadat je hebt gemeld wat er gestolen of beschadigd is, kunnen wij ervoor zorgen dat je schade hersteld wordt. Dankzij onze Direct Schade Herstel Service.
6. Beveiligen van je huis
Deze stap hoef je niet meteen te zetten. Sterker nog, het kan goed zijn om dit een paar weken na de inbraak te doen. Als je van de ergste schrik bekomen bent, de emoties wat gezakt zijn en je weer goed slaapt. Is alles weer oké? Bedenk dan of je een volgende inbraak kunt voorkomen. Dit helemaal uitsluiten kan natuurlijk niet. Maar je kunt het de inbrekers wel moeilijker maken. Door verlichting in de tuin aan te brengen, een bewegingssensor te plaatsen, een goed alarmsysteem of door maatregelen te nemen als je op vakantie gaat.
Denk meteen ook na over je verzekeringen. Heb je alles wel vergoed gekregen? Of bleek dat je eigenlijk onderverzekerd was? Misschien kreeg je die ruit niet vergoed. Die boormachine in het schuurtje. Of die antieke klok. Het kan verstandig zijn om je inboedelverzekering uit te breiden. Natuurlijk hoop je dan dat je deze uitgebreide inboedelverzekering niet hoeft aan te spreken. Maar je kunt het niet uitsluiten, helaas …