Wat valt onder de inboedelverzekering

Eigenlijk is het heel simpel. Inboedel is alles wat niet vast zit aan je huis. Dus je kasten en televisie, maar ook je kleding en laptop. Tuinmeubelen vallen er ook onder. Je kunt bij onze inboedelverzekering kiezen uit 2 dekkingen: Basis of All-Risk.

Dekking inboedelverzekering: Basis of All-Risk

Basisdekking: bij storm, brand, inbraak en waterschade

Onze basisdekking verzekert de spullen in je woning tegen diefstal en schade. Bij schade moet je denken aan storm, inbraak en brand. Bijvoorbeeld een mooi, duur kleed dat in brand vliegt door een omgevallen kaars. Of je zwevende parketvloer overleeft een gevalletje waterschade niet.

All-Risk dekking: net als de basis, maar met nog meer zekerheid

Onze All-Risk dekking verzekert hetzelfde als de basisdekking. Maar veroorzaak jij of een van je gezinsleden schade aan je spullen? Dan ben je ook verzekerd. Gaat er een colaatje over je laptop of struikelt er iemand tegen een staande lamp? Geen probleem. En dat geldt ook voor spullen die stuk gaan door plotselinge en onverwachte gebeurtenissen. Bijvoorbeeld als er een mooi beeldje uit de kast valt door trillingen van het verkeer buiten.

Inboedelverzekeringen vergelijken

Hieronder vergelijken we de basisdekking met de All-Risk dekking.

Dekking Basis All-Risk
Brand
 •  
 •  
Diefstal
 •  
 •  
Water
 •  
 •  
Huisraad
 •  
 •  
Ongelukjes
 •  
 •  

Wat vergoedt een inboedelverzekering?

Zijn spullen nog te repareren, dan krijg je de herstelkosten vergoed. Maar als de schade onherstelbaar is, gebruiken we in de meeste gevallen de nieuwwaarderegeling. Dat betekent dat we in dit geval het bedrag vergoeden dat je betaalt om de spullen nieuw te kopen. Soms vergoeden we niet de nieuwwaarde maar de dagwaarde, dan krijg je het bedrag dat je spullen op dat moment waard zijn. In de afschrijvingslijst (pdf) vind je richtlijnen die wij gebruiken om de waarde van je spullen te bepalen.

Hieronder een paar voorbeelden uit de afschrijvingslijst:

 
Spullen Jaren Percentage
Videocamera 5 20%
Laptop/Notebook 4 25%
Tablet 3 33,3%
E-bike (met accu) tot € 1.750,- 5 20%
Kinderkleding (tot en met 15 jaar) 2 50%

Hoe zit het met schade aan bijzondere spullen

Je dure horloge, de piano of de serviesverzameling van je moeder: allemaal bijzondere spullen. Bijzondere spullen zijn voor een maximaal bedrag meeverzekerd met onze inboedelverzekering voor diefstal en/of vandalisme. Bij diefstal en/of vandalisme gaan wij niet uit van de werkelijke waarde maar van een vast maximaal verzekerd bedrag. Beschadigen je bijzondere spullen door een andere oorzaak, zoals brand of water? Dan vergoeden wij wel het volledige schadebedrag.

Maximale vergoeding bij diefstal en/of vandalisme
Lijfsieraden (kettingen, horloges, oorbellen) € 6.000,-
Audiovisuele- en computerapparatuur (televisie, laptop) € 15.000,-
Kunst & antiek (schilderijen, etsen, zeefdrukken) € 15.000,-
Instrumenten (muziekinstrumenten, foto-, film- en videocamera's) € 15.000,-
Bijzondere verzamelingen (munten, postzegels, kristal en zilverwerk) € 15.000,-

Wat dekt een inboedelverzekering niet?

Soms zijn je spullen niet verzekerd, bijvoorbeeld als ze stuk gaan door:

 • slijtage en slecht onderhoud
 • waterschade omdat het raam nog open stond
 • natuurgeweld, zoals een aardbeving

Lees in de polisvoorwaarden wat we wel en niet verzekeren.

Eigen risico inboedelverzekering

Bij onze inboedelverzekering kies je zelf je eigen risico: € 0,-, € 250,-, € 500,- of € 1.000,-. Het eigen risico geldt bij iedere schade. Voor veel schades kun je gebruikmaken van onze Direct Schade Herstel service. Heb je schade aan een telefoon of tablet? Dan kun je geen gebruik maken van onze Direct Schade Herstel service.
  
Er is nog een uitzondering. Ben je huurder, dan heb je bij schade door een stortbui, indirecte neerslag of storm aan huurdersbelang een eigen risico van € 250,- per gebeurtenis. Huurdersbelang zijn alle veranderingen, verbeteringen en uitbreidingen die je zelf hebt aangebracht, bijvoorbeeld een schutting of een schuur.

Extra dekkingen voor meer zekerheid

Je inboedelverzekering vul je aan met extra dekkingen, zoals de dekking Glas of Buiten het huis. Zo kies je zelf in welke gevallen je nog meer zekerheid wil. Bekijk welke extra dekkingen je de moeite waard vindt.

Schade heb je zo gemeld

Als je schade hebt aan je spullen kun je dat eenvoudig online melden via Mijn OHRA of met de OHRA App. Lees meer over schade melden.