Inboedelverzekering nieuwwaarde of dagwaarde

Nooit leuk als je spullen beschadigen of gestolen worden. Gelukkig is er voor die gevallen een inboedelverzekering. Zijn je spullen nog te repareren? Dan betalen we het bedrag om de spullen weer te herstellen. Als de schade onherstelbaar is dan vergoeden we je spullen op basis van de nieuwwaarde, dagwaarde of zeldzaamheidswaarde.

Nieuwwaarderegeling voor je inboedel

In de meeste gevallen betalen we de nieuwwaarde. Dat is het bedrag dat je betaalt om de spullen nieuw te kopen. Meestal is dat gelijk aan het aankoopbedrag. Wij gebruiken de zogenaamde 40%-regeling om te bepalen hoeveel we uitkeren bij onherstelbare schade. Is je beschadigde televisie meer dan 40% van de nieuwwaarde waard? Dan krijg je van ons de nieuwwaarde terug.

Voorbeeld

Stel je hebt jouw televisie gekocht voor € 1.000,- en na 10 jaar is deze niets meer waard. De afschrijving is dan € 100,- per jaar. Als de televisie na 1 jaar beschadigd raakt, dan is de waarde na afschrijving € 900,-. Dit is meer dan 40% van € 1.000,-. We keren dan de nieuwwaarde uit. Dat is in dit geval € 1.000,-.

Dagwaarde van je spullen

Soms vergoeden we niet de nieuwwaarde maar de dagwaarde. Dat is het bedrag dat je spullen op dat moment waard zijn. Is je beschadigde televisie 40% of minder waard? Dan krijg je de dagwaarde terug.

Voorbeeld

Je televisie is op het moment van beschadiging 8 jaar oud. De waarde na afschrijving is dan € 200,-. Dit is minder dan 40% van € 1.000,-. Je krijgt dan de dagwaarde vergoed. Dus € 200,-.

Let op:

Voor gehuurde spullen en stormschade aan je zonwering en buitenlampen geldt altijd de dagwaarde.

Kunst, antiek en andere bijzondere spullen

Bij schade aan kunst en antiek betalen we de zeldzaamheidswaarde in plaats van de dag- of nieuwwaarde. Dat is de waarde die deskundigen toekennen op basis van zeldzaamheid aan kunstvoorwerpen, antiek en bijzondere verzamelingen. Voor bijzondere spullen geldt een maximumbedrag. Dan gaan we niet uit van de waarde maar van een vaststaand bedrag. 

Er zijn nogal wat waardes zoals je ziet. Wil je precies weten hoe het zit met vergoedingen? Lees dan onze polisvoorwaarden of bekijk de afschrijvingslijst (let op: vanaf 1 augustus vernieuwd). In de afschrijvingslijst vind je richtlijnen die wij gebruiken om de waarde van je spullen te bepalen.