Je zonnepanelen verzekeren

Brand, bliksem, storm en hagelstenen... Zonnepanelen krijgen nogal wat te verduren en kunnen flink beschadigen. Daarom is het verstandig zonnepanelen te verzekeren. Bij OHRA zijn zonnepanelen standaard meeverzekerd bij onze opstalverzekering, zonder dat je hier extra premie voor betaalt.

De opstalverzekering en zonnepanelen

Onze opstalverzekering vergoedt schade aan je zonnepanelen door 5 verschillende oorzaken:

  • hagel
  • brand
  • diefstal
  • blikseminslag
  • stormschade*

En we vergoeden bij deze oorzaken niet alleen de schade aan je zonnepanelen, maar ook het productieverlies dat je lijdt bij schade aan je panelen. 

* Raken je zonnepanelen door storm, indirecte neerslag of een stortbui beschadigd? Dan geldt standaard een eigen risico van € 250,-, ook als je hebt gekozen voor € 0,- eigen risico. Heb je gekozen voor € 250,-, € 500,- of € 1.000,- eigen risico? Dan betaal je het gekozen bedrag als eigen risico.

Welke schade aan zonnepanelen is niet verzekerd?

Wat we niet vergoeden:

  • Schade die ontstaat door verkeerde installatie van de zonnepanelen
  • Kosten van storingen aan je zonnepanelen
  • Kosten die je maakt omdat je tijdelijk andere stroom moet inschakelen na schade of diefstal van je zonnepanelen

Tip: deze kosten krijg je meestal terug via de garantie op je zonnepanelen.

Wil je zoveel mogelijk zekerheid over kwaliteit, levensduur en veiligheid van je zonnepanelen? Kies dan voor panelen met een garantieverklaring en bedenk dat goedkoop vaak duurkoop is.

Schade meld je eenvoudig online

Als je schade hebt aan je zonnepanelen kun je dat eenvoudig online melden via Mijn OHRA. Of via de OHRA App. Lees meer over schade melden bij je opstalverzekering.

Hoe voorkom je stormschade aan je zonnepanelen?

Zonnepanelen waaien niet zomaar van je dak, daar is meestal echte stormkracht voor nodig. Maar als een installateur de zonnepanelen niet goed bevestigt kan het ook misgaan bij een minder harde storm. Daar zit je niet op te wachten, want afgezien van de schade aan je panelen en je dak kan het zelfs leiden tot gevaarlijke situaties. Wil je problemen voorkomen, schakel dan een erkende installateur in.

Brandschade aan je zonnepanelen voorkomen?

Met name slecht installatiewerk kan woningbrand veroorzaken en ervoor zorgen dat je panelen slechter presteren. Een goede installateur met verstand van elektriciteit weet waarop hij moet letten, bijvoorbeeld of er een aparte groep in je meterkast moet komen.

Hagelschade zonnepanelen

Zonnepanelen krijgen behoorlijk wat te verduren. Gelukkig worden de meeste zonnepanelen uitgebreid getest, ook op bestendigheid tegen hagel. Meestal doorstaan de zonnepanelen zware hagelbuien goed, maar torpedeert een hagelsteen ter grootte van een tennisbal een zonnepaneel met hoge snelheid? Dan kan het ondanks alle testen toch nog misgaan.

Huurwoning en zonnepanelen? Maak goede afspraken.

Woon je in een huurwoning en wil je zonnepanelen installeren? Omdat het dak niet van jou is, regelt de verhuurder de opstalverzekering en kun je niet zelf een opstalverzekering sluiten. Maar verbeteringen die je zelf aanbrengt aan een huurwoning kun je wel verzekeren met de inboedelverzekering onder het onderdeel huurdersbelang. Dus ook als je geen eigen dak hebt, kun jij je zonnepanelen verzekeren. 

Maak voor plaatsing van zonnepanelen goede afspraken met je verhuurder. Zoals afspraken over het eigenaarschap, het gebruik en de verrekening van de kosten en baten. Plaats je als huurder op eigen kosten zonnepanelen, dan heb je daarvoor schriftelijk toestemming nodig van de verhuurder. Heb je eenmaal toestemming? Dan is het verstandig af te spreken dat je bij verhuizing de zonnepanelen niet meeneemt. Spreek ook een vergoeding af voor de restwaarde.

Wil je weten wat je allemaal onder het huurdersbelang verzekert, kijk dan in de polisvoorwaarden van onze inboedelverzekering.