Zonnepanelen beschadigd door hagelstenen?

Een oorverdovend lawaai, het lijkt wel alsof de hemel naar beneden komt vallen! Buiten zie je hagelstenen zo groot als tennisballen uit de lucht storten. Toevallig heb je net nieuwe zonnepanelen op je dak laten leggen en je maakt je zorgen. Wat als ze beschadigen door dit natuurgeweld? Is dat dan verzekerd?

Hoe groot is het risico op schade bij zonnepanelen?

De meeste zonnepanelen kunnen goed tegen volle zon, extreme vorst, wind en ijs. Ze worden uitgebreid getest, ook op bestendigheid tegen hagel.

Als het toch te hard hagelt?

Na een aantal jaren blootstelling aan zon, wind en regen worden zonnepanelen kwetsbaarder. Ook al zijn ze uitgebreid getest, bij een extreem harde hagelbui kan het toch misgaan. Stel, een hagelsteen ter grootte van een tennisbal torpedeert een zonnepaneel met hoge snelheid? Dan kan de klap via het glas worden doorgegeven aan de kwetsbare zonnecellen, die op hun beurt kunnen scheuren of versplinteren. Vervelend, want de panelen lijken aan de buitenkant gewoon in orde, maar de levensduur van je panelen vermindert. Wil je zeker weten dat je zonnepanelen niet zijn beschadigd? Laat ze dan controleren door een specialist.

Welke zonnepanelen doorstaan de meest extreme hagelbuien?

De meeste zonnepanelen zijn beschermd door een laag gehard glas en een extra laag plexiglas. Gehard glas is tot wel vijf keer sterker dan gewoon glas en breekt niet snel. Zonnepanelen met twee lagen glas zijn nog sterker. Glas-glas zonnepanelen kunnen vrijwel alle hagelbuien doorstaan, zonder haarscheurtjes of schade aan cellen. Wil je zeker weten dat je zonnepanelen zelfs de meest extreme hagelbui doorstaan, kies dan voor glas-glas-zonnepanelen.

Toch hagelschade? Geen punt met de OHRA Opstalverzekering

Krijg jij toch schade aan je zonnepanelen? Bij OHRA zijn ze gewoon verzekerd. De OHRA Opstalverzekering vergoedt niet alleen de schade aan de panelen zelf, maar ook het productieverlies tot maximaal 26 weken na de datum van de schade.

Ook interessant voor jou

Stormschade voorkomen

10 handige tips.

Waterschade aan je smartphone of tablet

Wat je wel en niet moet doen.

Inbraak voorkomen?

Check deze 10 slimme tips.