5 schoonmaaktips voor een hoger rendement van je zonnepanelen

Zonnepanelen zijn niet zelfreinigend, een regenbuitje niet meegerekend. Net als je auto worden je panelen blij van een wasbeurt op z'n tijd. En daar word jij ook blij van, want zo profiteer je optimaal van het zonnetje, vooral in de zomermaanden.
Want wist je dat de periode van april tot oktober zorgt voor 75% van de jaarlijkse opbrengst? En voor zonnepanelen geldt; hoe schoner, hoe beter de opbrengst. Dit kan oplopen tot 3% extra rendement. Controleer je zonnepanelen ongeveer 3 keer per jaar, want een flinke klodder vogelpoep kan al voor rendementsverlies zorgen van 2 tot 5%.

Wij hebben 5 schoonmaaktips voor je. 

Tip 1: Schoonmaken met water

Je kunt je zonnepanelen van een afstandje af en toe afspuiten. Zo verwijder je in ieder geval de meeste stof en hoef je het dak niet zelf op. De tuinslang kun je op een telescoopwisser bevestigen. Je kunt hiervoor kraanwater of regenwater gebruiken. Maar wil je geen strepen op je zonnepanelen achterlaten, dan kun je het beste gedemineraliseerd water gebruiken (ook wel 'osmosewater'). Dat absorbeert vuil makkelijker en laat geen aanslag of strepen achter op je zonnepanelen. Voor je eigen veiligheid kun je natuurlijk ook een gespecialiseerd bedrijf inhuren om je zonnepanelen eens per jaar een goede schoonmaakbeurt te geven. 

Tip 2: Reinigen zonder water

Regent het niet en zijn de zonnepanelen droog? Probeer dan eerst vuil zonder water te verwijderen. Maak de zonnepanelen schoon als de zonnestraling het minst sterk is, bijvoorbeeld ’s morgens of ‘s avonds. 

Tip 3: Kijk uit met allesreinigers. Gebruik een zachte spons.

Is je dak goed bereikbaar en heb je bijvoorbeeld een plat dak? Maak dan een sopje met warm water en speciaal reinigingsmiddel en gebruik een zachte spons. Kijk uit met allesreinigers of groene zeep, want die kunnen de zelfreinigende laag van de zonnepanelen aantasten. Schuurmiddelen met metaal tasten het glas aan. Ook andere schuurmiddelen zoals Cif kunnen krasjes veroorzaken. En laat de hogedrukreiniger staan, want door de hoge druk kan er water tussen de cellen en het glas komen.

Tip 4: Gespecialiseerde schoonmaakbedrijven

Wil je zeker weten dat je zonnepanelen professioneel worden gereinigd zonder beschadigingen? Laat dan een gespecialiseerd bedrijf langskomen. Veel glazenwassers maken naast je ramen ook je zonnepanelen schoon.

Tip 5: Zelf het dak op? Denk aan een valbeveiliging.

Wil je het liefst zelf je zonnepanelen schoonmaken, ga dan alleen het schuine dak op met een valbeveiliging.

Schade aan je zonnepanelen?

Ontdek je tijdens het schoonmaken van je zonnepanelen dat je schade hebt aan je zonnepanelen? Met een opstalverzekering van OHRA zijn je zonnepanelen verzekerd. Niet alleen de schade aan de zonnepanelen zelf, maar ook het productieverlies tot maximaal 26 weken na de datum dat de schade plaatsvond.
Lees meer over onze opstalverzekering en de dekking van zonnepanelen.

Ook interessant voor jou

Stormschade voorkomen

10 handige tips.

Waterschade aan je smartphone of tablet

Wat je wel en niet moet doen.

Inbraak voorkomen?

Check deze 10 slimme tips.