5 schoonmaaktips voor een hoger rendement van je zonnepanelen

Zonnepanelen zijn niet zelfreinigend, een regenbuitje niet meegerekend. Net als je auto worden je panelen blij van een wasbeurt op z'n tijd. En daar word jij ook blij van, want zo profiteer je optimaal van het zonnetje, vooral in de zomermaanden. Wist je dat de periode van april tot oktober zorgt voor 75% van de jaarlijkse opbrengst? En voor zonnepanelen geldt; hoe schoner, hoe beter de opbrengst. Dit kan oplopen tot 3% extra rendement. Controleer ze ongeveer 3 keer per jaar, want een flinke klodder vogelpoep kan al voor rendementsverlies zorgen van 2 tot 5%?

Wij hebben 5 schoonmaaktips voor je. Zonnepanelen. Sopje. Schoon:

Tip 1: Zelf het dak op? Of liever niet.

Vind je het eng om zelf het dak op te gaan en zie je zo 1, 2, 3 geen grote klodders? Dan is het prima om de zonnepanelen af te spuiten. Zo verwijder je in ieder geval de meeste stof. De tuinslang kun je op een telescoopwisser bevestigen. Heb je extreem hard leidingwater, reinig dan je zonnepanelen met regenwater in een hogedruk plantenspuit.

Tip 2: Reinigen zonder water

Regent het niet en zijn de zonnepanelen droog? Probeer dan eerst vuil zonder water te verwijderen. Maak de zonnepanelen schoon als de zonnestraling het minst sterk is, bijvoorbeeld ’s morgens of ‘s avonds. Zo droogt het water niet te snel op en blijven er minder resten achter.

Tip 3: Kijk uit met allesreinigers. Gebruik een zachte spons.

Is je dak goed bereikbaar en heb je bijvoorbeeld een plat dak? Maak dan een sopje met warm water en speciaal reinigingsmiddel en gebruik een zachte spons. Kijk uit met allesreinigers of groene zeep, want die kunnen de zelfreinigende laag van de zonnepanelen aantasten. Schuurmiddelen met metaal tasten het glas aan. Ook andere schuurmiddelen zoals Cif kunnen krasjes veroorzaken. En laat de hogedrukreiniger staan, want door de hoge druk kan er water tussen de cellen en het glas komen.

Tip 4: Gespecialiseerde schoonmaakbedrijven

Wil je zeker weten dat je zonnepanelen professioneel worden gereinigd zonder beschadigingen? Laat dan een gespecialiseerd bedrijf langskomen. Veel glazenwassers maken naast je ramen ook je zonnepanelen schoon.

Tip 5: Zelf het dak op? Denk aan een valbeveiliging.

Wil je het liefst zelf je zonnepanelen schoonmaken, ga dan alleen het schuine dak op met een valbeveiliging.

Schade aan je zonnepanelen?

Ontdek je tijdens het schoonmaken van je zonnepanelen dat je schade hebt aan je zonnepanelen? Met een opstalverzekering van OHRA zijn je zonnepanelen verzekerd. Niet alleen de schade aan de zonnepanelen zelf, maar ook het productieverlies tot maximaal 26 weken na de datum dat de schade plaatsvond.
Lees meer over de dekking van zonnepanelen met de onze opstalverzekering.