Tuinverzekering, hoe regel je dat

Als je een mooi aangelegde tuin hebt of kostbare tuinmeubelen, dan wil je die graag verzekeren. Maar hoe zit dat eigenlijk met het verzekeren van een tuin? Is het opstal of inboedel? Wij geven je antwoord.

Je tuin is verzekerd met een opstalverzekering

Met de OHRA Opstalverzekering verzeker je niet alleen je woonhuis. Ook je tuinhuis, schuur, schuttingen en bestrating zijn verzekerd. Wij vergoeden je tuinschade onder andere na:

  • brand
  • explosie
  • directe blikseminslag

Kijk in de polisvoorwaarden voor de volledige dekking.

Is stormschade aan je tuin verzekerd?

Is er een flinke storm geweest en heeft je tuin schade? Dan zijn alleen je tuinhuis, schuur en schuttingen verzekerd. De beplanting, bestrating en bijvoorbeeld een vijver zijn bij stormschade niet verzekerd. Bij stormschade heb je altijd een eigen risico van € 225,-. Of een vrijwillig eigen risico als je deze hebt verhoogd. Lees meer over stormschade en je opstalverzekering.

En je tuinmeubelen en spullen in de schuur?

Met een inboedelverzekering zijn je tuinmeubelen en de spullen in de schuur verzekerd tegen diefstal, vandalisme en brand. Maar let op: staan je tuinmeubelen buiten en raken ze beschadigd door een storm? Dan zijn je tuinmeubelen weer niet verzekerd. Is er storm op komst? Zet dan je tuinmeubelen vast of zet ze binnen zodat ze niet beschadigen.

Storm op komst? Voorkom tuinschade

Na een storm kan je tuin veel schade hebben. Denk aan kapotte tuinmeubelen, een gat in het dak van je tuinhuis of een verwoest plantenperkje. Toch kun je veel dingen doen om stormschade te voorkomen en de gevolgschade zo klein mogelijk te houden:

  • Verwijder zo veel mogelijk losse spullen, zoals tuinmeubelen, parasols en plantenbakken of zet ze vast 
  • Verwijder losse en uitstekende takken van bomen zodat ze niet tegen je huis kunnen slaan
  • Controleer je schutting en kijk of je de schutting eventueel kunt verstevigen op zwakke plekken. En doe dit niet alleen aan jouw kant van de schutting. Maar aan beide kanten

Bekijk nog meer tips om stormschade te voorkomen.