Je verzekering en de oorlog in Oekraïne

Op 22 februari 2022 zijn Russische troepen Oekraïne binnengevallen. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft sinds 12 februari voor heel Oekraïne de kleurcode rood afgegeven. Dit betekent dat het te gevaarlijk is om af te reizen. We kunnen ons voorstellen dat dit vragen oproept als het gaat om je reis- en kortlopende annuleringsverzekering en je autoverzekering. We houden je via deze pagina op de hoogte.

Algemene vragen

 • Ik ben in Oekraïne en wil terug naar Nederland. Kunnen jullie helpen?

  Vanwege de oorlog in Oekraïne is het op dit moment te gevaarlijk om mensen terug te halen naar Nederland. Wij kunnen je daarom helaas niet helpen Oekraïne te verlaten. Ben je op dit moment in Oekraïne? Registreer je dan bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Zo weten zij dat je in het land bent en blijf je op de hoogte van de laatste informatie. We raden je aan de adviezen te volgen Ministerie van Buitenlandse Zaken.
 • Vergoedt het Calamiteitenfonds kosten als ik mijn reis naar Oekraïne en/of Rusland wil omboeken of annuleren?

  De Stichting Calamiteitenfonds Reizen is een stichting die in bepaalde situaties een garantieregeling biedt, bijvoorbeeld bij natuurrampen of molest, bijvoorbeeld (burger)oorlog. Je kunt hier alleen aanspraak op maken wanneer je hebt geboekt bij een reisorganisatie die is aangesloten bij het Calamiteitenfonds én alleen als je reis al is gestart. Om de kosten voor het omboeken of annuleren van je reis terug te krijgen, neem je het beste contact op met je reisorganisator.
 • Ik ben in een buurland van Oekraïne en wil vanwege de veiligheidsrisico’s terug naar Nederland. Wat moet ik doen?

  Het beste kun je dan contact opnemen met je reisorganisatie of vliegmaatschappij. Via Nederland wereldwijd vind je meer informatie voor toeristen in het buitenland.
 • Ik heb een reis gepland naar een land dat grenst aan Oekraïne (Polen, Slowakije, Hongarije, Roemenië, Moldavië, Rusland of Wit-Rusland) en ik durf hier nu niet meer naartoe. Worden mijn reiskosten vergoed?

  Check altijd het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken om te kijken of je veilig kan reizen. Zolang er in deze omliggende landen geen sprake is van oorlog en het reisadvies groen of geel is op moment van vertrek, ben je verzekerd met je reis- en/of je annuleringsverzekering.
 • Ik heb een reis gepland binnen Europa maar ik durf door de oorlog in Oekraïne niet meer te vliegen. Krijg ik mijn reiskosten vergoed?

  Wij vergoeden dit niet vanuit je reis- of annuleringsverzekering. Neem contact op met je reisbureau, hotel, luchtvaartmaatschappij of touroperator en probeer om je reis, verblijf of vlucht om te boeken.
 • Ik wil mijn reis naar Oekraïne annuleren. Krijg ik mijn reiskosten vergoed?

  Wij vergoeden dit niet vanuit je reis- of annuleringsverzekering, omdat schade als gevolg van oorlog niet is verzekerd. Neem contact op met je reisbureau, hotel, luchtvaartmaatschappij of touroperator en probeer om je reis, verblijf of vlucht om te boeken.

 • Ik wil mijn reis naar Rusland annuleren. Krijg ik mijn reiskosten vergoed?

  Wij vergoeden dit niet vanuit je reis- of annuleringsverzekering, omdat schade als gevolg van oorlog niet is verzekerd. Neem contact op met je reisbureau, hotel, luchtvaartmaatschappij of touroperator en probeer om je reis, verblijf of vlucht om te boeken. Kijk voor het actuele reisadvies voor Rusland op de site van de Rijksoverheid.
 • Als het luchtruim van een land is gesloten vanwege de oorlog in Oekraïne en mijn vlucht wordt hierdoor geannuleerd óf ik kom hierdoor later op mijn bestemming aan, ben ik daarvoor dan verzekerd?

  Wij vergoeden dit niet vanuit je reis- of annuleringsverzekering, omdat dit komt door de oorlog in Oekraïne. Neem contact op met je reisbureau, hotel, luchtvaartmaatschappij of touroperator en probeer om je reis, verblijf of vlucht om te boeken.

  Wil je meer weten over de dekking van onze Reis- en Annuleringsverzekering? Bekijk dan de polisvoorwaarden. Let op: ‘oorlog’ wordt in de polisvoorwaarden omschreven als ‘molest’.

 • Ik heb Oekraïense vluchtelingen opgenomen in mijn huis. Is schade die zij oplopen aan hun spullen of veroorzaken bij een ander gedekt op mijn inboedel-, opstal- of aansprakelijkheidsverzekering?

  De Oekraïense logees die bij jou verblijven tijdens de oorlog, zijn onder dezelfde voorwaarden als jijzelf verzekerd op de opstal, inboedel of aansprakelijkheidsverzekering.

Vragen over je reisverzekering

 • Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een negatief reisadvies (code rood) voor Oekraïne afgegeven. Wat betekent dit voor mijn reisverzekering?

  Door de oorlog in Oekraïne heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies afgegeven (code rood). Met onze reisverzekering ben je niet verzekerd voor schade als gevolg van oorlog. Ben je in Oekraïne en heb je schade die niet het gevolg is van de oorlog? Dan is dit wél verzekerd op je reisverzekering, mits je hier dekking voor hebt. Houd er wel rekening mee dat wij vanwege de oorlog in Oekraïne geen hulpverlening ter plaatse kunnen bieden.
 • Mijn reis is geannuleerd vanwege de situatie in Oekraïne. Vergoedt mijn reisverzekering dit?

  Wij vergoeden dit niet vanuit je reisverzekering. Hiervoor kun je contact opnemen met je reisorganisatie, vliegmaatschappij, hotel of andere geboekte accommodatie.

 • Ben ik nog verzekerd op mijn reisverzekering als ik naar mijn familie in Oekraïne ga om hulp te bieden?

  Nee, schade als gevolg van oorlog is niet verzekerd met onze reis- of annuleringsverzekering. Ben je in Oekraïne en heb je schade die niet het gevolg is van de oorlog? Dan is dit wél verzekerd op je reisverzekering, mits je hier dekking voor hebt. Houd er wel rekening mee dat wij vanwege de oorlog in Oekraïne geen hulpverlening ter plaatse kunnen bieden.

 • Mijn reis is geannuleerd vanwege de situatie in Oekraïne. Kan ik mijn kortlopende reisverzekering opzeggen en krijg ik dan mijn premie terug?

  Je kunt in dit geval je kortlopende reisverzekering beëindigen en je premie terugvragen. Dat geldt niet voor je kortlopende annuleringsverzekering. Deze verzekering start namelijk al vanaf de dag dat je de verzekering afsluit. Om de premie van je kortlopende reisverzekering terug te krijgen, kun je contact opnemen met onze klantenservice.

Vragen over je annuleringsverzekering

 • Ik wil mijn reis zelf omboeken naar een later moment. Blijft mijn kortlopende annuleringsverzekering geldig?

  Je kortlopende annuleringsverzekering heeft een einddatum. Door het omboeken van je reis verandert de reisperiode. In deze situatie kun je het beste telefonisch contact met ons opnemen.
 • Ik wil mijn reis naar Oekraïne annuleren. Krijg ik mijn reiskosten vergoed?

  Wij vergoeden dit niet vanuit je reis- of annuleringsverzekering. Neem contact op met je reisbureau, hotel, luchtvaartmaatschappij of touroperator en probeer om je reis, verblijf of vlucht om te boeken.
 • Ik wil mijn reis naar Rusland annuleren. Krijg ik mijn reiskosten vergoed?

  Wij vergoeden dit niet vanuit je reis- of annuleringsverzekering. Neem contact op met je reisbureau, hotel, luchtvaartmaatschappij of touroperator en probeer om je reis, verblijf of vlucht om te boeken. Kijk voor het actuele reisadvies voor Rusland op de site van de Rijksoverheid.
 • Mijn reis is geannuleerd vanwege de situatie in Oekraïne. Vergoedt mijn reisverzekering dit?

  Wij vergoeden dit niet vanuit je annuleringsverzekering. Hiervoor kun je contact opnemen met je reisorganisatie, vliegmaatschappij, hotel of andere geboekte accommodatie.
 • Ben ik nog verzekerd op mijn annuleringsverzekering als ik naar mijn familie in Oekraïne ga om hulp te bieden?

  Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een negatief reisadvies (code rood) voor Oekraïne afgegeven vanwege de inval door Rusland. Dat betekent dat het te gevaarlijk is om ernaartoe te reizen. Onze annuleringsverzekering biedt geen dekking voor schade als gevolg van oorlog.

Vragen over je woonverzekering

 • Ik vang tijdelijk vluchtelingen uit Oekraïne op in mijn woning. Zijn zij meeverzekerd op mijn Inboedel- en Aansprakelijkheidsverzekering?

  Ja, zij zijn meeverzekerd op je Inboedel- en Aansprakelijkheidsverzekering.

Vragen over je autoverzekering

 • Ik wil mijn familie/vrienden met de auto ophalen uit Oekraïne. Geldt mijn autoverzekering ook in Oekraïne?

  OHRA biedt geen dekking voor schade door oorlog. Door de oorlog in Oekraïne is het voor ons helaas onmogelijk om ter plaatse hulp te bieden.

  Rijd je naar een buurland van Oekraïne maar niet Oekraïne in, dan heb je dekking in de landen die staan gemeld op het Internationaal Verzekeringsbewijs.

Vragen over je zorgverzekering

 • Ben ik nog verzekerd op mijn aanvullende zorgverzekering als ik naar (mijn familie in) Oekraïne ga om hulp te bieden?

  De zorgverzekering en de aanvullende verzekering hebben een werelddekking. Dit betekent dat je als verzekerde in de hele wereld terecht kunt voor medische zorg. Als de zorg onder de zorgverzekering valt, dan heb je recht op een vergoeding.

  Oekraïne heeft vanuit de overheid een negatief reisadvies. Als er vanwege een oorlogssituatie, oproer of dreiging van virussen en bacteriën een negatief reisadvies geldt (code oranje of code rood), dan vergoeden wij vanuit de aanvullende verzekering geen kosten die een verband houden met het negatieve reisadvies.

 • Welke zorg krijg ik als vluchteling uit de Oekraïne vergoed?

  Medisch noodzakelijke zorg voor vluchtelingen uit Oekraïne wordt vergoed. Op de website Zorgverzekeringslijn, een initiatief van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), lees je meer over deze vergoeding.