Negatief reisadvies! Wat nu?

Helaas komt het wel eens voor. Er gebeurt iets in een land of regio, zoals een flinke storm, heftige aanslag of een natuurramp, met een negatief reisadvies als gevolg. Vaak zorgt zo’n situatie voor veel vragen en onrust. Hoe ontstaat een negatief reisadvies? En wat kan je eigenlijk doen als jouw reisbestemming een negatief reisadvies krijgt?

Welke reisadviezen zijn er?

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken kijkt samen met lokale autoriteiten, ambassades en inlichtingsdiensten naar de veiligheidsrisico’s in het buitenland. De reisadviezen geven zij aan met de volgende kleuren:

Groen:

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s.

Geel:

Let op, veiligheidsrisico’s.

Oranje:

Alleen noodzakelijke reizen.

Rood:

Niet reizen.

De term “negatief reisadvies” is vooral bedoeld om reizigers te waarschuwen voor de veiligheidsrisico’s. Deze reisadviezen zijn niet bindend. De verantwoordelijkheid om jouw reis wel of niet door te laten gaan, ligt bij jou of je reisorganisatie.

Wil jij of je reisorganisatie jouw reis annuleren vanwege een negatief reisadvies? En ben je nog niet vertrokken? Dan kan je het beste contact opnemen met jouw reisorganisatie. Soms kan je je reis kosteloos omboeken naar een andere bestemming.

Annuleringsverzekering

Voor de annuleringsverzekering is een negatief reisadvies geen geldige annuleringsreden. De annuleringsverzekering vergoedt alleen wanneer je jouw vakantie moet annuleren of vervroegd moet terugkeren vanwege persoonlijke omstandigheden. Bijvoorbeeld door het overlijden van een familielid of als je verblijfplaats onbewoonbaar is geworden. Meer informatie over de OHRA Annuleringsverzekering vind je hier. Wil je een schade of annulering melden? Dit kan eenvoudig via Mijn OHRA.

Reisverzekering

Besluit je om ondanks een negatief reisadvies toch naar jouw bestemming te gaan? Is er bijvoorbeeld schade of heb jij hulp nodig door een reden waarom het negatief reisadvies geldt? Bijvoorbeeld als je toch naar een gebied afreist waar een negatief reisadvies is vanwege bosbranden. En je daardoor gewond raakt of eerder terug naar huis wil. Houd er dan rekening mee dat jouw reisverzekering niet alles vergoedt. Wil je precies weten wat wij wel en niet vergoeden tijdens jouw reis? Klik dan hier voor de polisvoorwaarden.

Calamiteitenfonds

De Stichting Calamiteitenfonds Reizen is een stichting die in bepaalde situaties een garantieregeling biedt. Ben je al vertrokken of op jouw reisbestemming wanneer het negatieve reisadvies wordt afgegeven? Dan betaalt het Calamiteitenfonds de extra kosten die ontstaan door het wijzigen of het vervroegd afbreken van de reis. Let op! Dit geldt alleen wanneer het Calamiteitenfonds jouw bestemming bestempelt als “dekkingsbeperking”. Het beste kan je via jouw reisorganisatie contact opnemen met het Calamiteitenfonds.  Om in aanmerking te komen voor vergoeding van het Calamiteitenfonds moet jouw reisorganisatie zijn aangesloten bij het Calamiteitenfonds. Controleer hier of jouw reisorganisatie is aangesloten. Wij adviseren om een reis altijd te boeken bij een reisorganisatie die is aangesloten bij het Calamiteitenfonds. 

Is jouw reisorganisatie niet aangesloten bij het Calamiteitenfonds? Of heb je alleen een vliegticket of verblijfplaats geboekt? Dan kan je het beste contact opnemen met je reisorganisatie, vliegmaatschappij of eigenaar van jouw verblijfplaats.

Reisadvies app

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een Reisapp. Hiermee ben je altijd op de hoogte over de actuele reisadviezen. Zo kan je bijvoorbeeld meldingen instellen voor jouw bestemming. Je krijgt dan een waarschuwing als het reisadvies wijzigt. Via de app kan je direct contact opnemen met het contact center van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en vind je er ook de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades, consulaten en honorair consuls.

Ook interessant voor jou

Is jouw auto klaar voor de wintersport?

Lees hoe je je goed voorbereid.

Winterkamperen

Leuk alternatief voor wintersport!

Thuis op vakantie

De leukste tips voor jouw staycation.

Diefstal van je skispullen

Hoe je het kunt voorkomen en wat je doet als het tóch gebeurt