Skidiefstal. Zo kun je het voorkomen en verzachten

Ga je binnenkort op wintersport? Let dan goed op. Want terwijl jij even uitrust op een terrasje, kan het maar zo zijn dat iemand er met je dure ski's of snowboard vandoor gaat. We geven je een paar tips om skidiefstal te voorkomen en we vertellen je wat je moet doen als je skispullen toch worden gestolen. 

Wat is er aan de hand?

Het aantal diefstallen in wintersportgebieden zoals de Alpen, is de laatste jaren flink gestegen. Reisverzekeraars ontvingen nooit eerder zoveel meldingen van diefstal van wintersportmateriaal. En ze verwachten dat dit de komende jaren verder blijft stijgen.

Je wintersportspullen zijn een aantrekkelijke buit. Het is vrij makkelijk mee te nemen, zeker als het druk is. En het kan aardig wat opleveren. Daarom opereren dieven het liefste in skigebieden waar vooral ervaren skiërs komen. Die hebben meestal het nieuwste en duurste materiaal.

Wat je zelf kunt doen

De lokale politie doet helaas nog weinig tegen diefstal. Je zult dus zelf aan de slag moeten om het zoveel mogelijk te voorkomen. Wij hebben wat bruikbare tips om het dieven in elk geval een stuk lastiger te maken:

  • Zet je ski's of snowboard zoveel mogelijk in het zicht.
  • Ben je samen met anderen? Wissel dan 1 ski, zodat je een paar ongelijke ski's wegzet als je even pauze neemt.
  • Haal een skislotje door de bindingen van je ski's heen, en zet ze ergens aan vast. Dit houdt in elk geval de gelegenheidsdieven tegen.
  • Zijn er geen kluisjes bij je accommodatie beschikbaar, zet dan je ski's of snowboard
    's nachts binnen. Bijvoorbeeld in de badkuip of douche als ze nog nat zijn.

Wat te doen bij skidiefstal

Worden je ski's of je snowboard toch gestolen? Doe dan altijd aangifte. Dat is niet alleen voor je reisverzekering een must, maar ook als je het materiaal hebt gehuurd. Is je Duits of Frans niet geweldig? Dan kun je vragen of je reisleider meegaat om aangifte te doen. Zij spreken de taal vaak prima en weten waar je moet zijn. Dat scheelt je al snel kostbare vakantietijd.

  • Doe aangifte bij de politie
  • Vraag om het aangifteformulier en bewaar deze goed

Verzekering voor de diefstal van je skispullen

Ben je verzekerd voor de gestolen skispullen?

  • Bel dan je verzekeringsmaatschappij en houd je polis- of relatienummer bij de hand
  • Stuur bij thuiskomst het aangifteformulier met aankoopbon van je materiaal op naar je verzekeringsmaatschappij

Een wintersportverzekering als pleister op de wond

Wist je dat je ski-uitrusting in de meeste gevallen niet verzekerd is door je reisverzekering? Hiervoor sluit je een aanvullende wintersportverzekering bij je reisverzekering af. Deze voorkomt diefstal van je ski- of snowboardspullen niet, maar het kan het leed wel flink verzachten. Check dus voordat je weggaat of je goed verzekerd bent.

Ook interessant voor jou

Is jouw auto klaar voor de wintersport?

Lees hoe je je goed voorbereid.

Winterkamperen

Leuk alternatief voor wintersport!

Thuis op vakantie

De leukste tips voor jouw staycation.

Diefstal van je skispullen

Hoe je het kunt voorkomen en wat je doet als het tóch gebeurt