Diefstal van je skispullen. Leed voorkomen en verzachten.

Ga je op wintersport in de Alpen? Let dan goed op. Want terwijl jij even uitrust op een terrasje, kan het maar zo zijn dat iemand er met je dure ski's of snowboard vandoor gaat. Wij geven je een paar tips om je skivakantie zo goed mogelijk door te komen.

Wat is er aan de hand?

Het aantal diefstallen in wintersportgebieden in de Alpen is de laatste jaren flink gestegen. Reisverzekeraars ontvingen nooit eerder zoveel meldingen van diefstal van wintersportmateriaal. En ze verwachten dat dit de komende jaren verder blijft stijgen.

Je wintersportspullen zijn een aantrekkelijke buit. Het is vrij makkelijk mee te nemen, zeker als het druk is. En het kan aardig wat opleveren. Daarom opereren dieven het liefste in skigebieden waar vooral ervaren skiërs komen. Die hebben meestal het nieuwste en duurste materiaal.

Wat je zelf kunt doen

De lokale politie doet helaas nog weinig tegen diefstal. Je zult dus zelf aan de slag moeten om het zoveel mogelijk te voorkomen. Wij hebben wat bruikbare tips om het dieven in elk geval een stuk lastiger te maken:

  • Zet je ski's of snowboard zoveel mogelijk in het zicht.
  • Ben je samen met anderen? Wissel dan 1 ski, zodat je een paar ongelijke ski's wegzet als je even pauze neemt.
  • Haal een skislotje door de bindingen van je ski's heen, en zet ze ergens aan vast. Dit houdt in elk geval de gelegenheidsdieven tegen.
  • Zijn er geen kluisjes bij je accommodatie beschikbaar, zet dan je ski's of snowboard
    's nachts binnen. Bijvoorbeeld in de badkuip of douche als ze nog nat zijn.

Wat te doen bij diefstal

Worden je ski's of je snowboard toch gestolen? Doe dan altijd aangifte. Dat is niet alleen voor je reisverzekering een must, maar ook als je het materiaal hebt gehuurd. Is je Duits of Frans niet geweldig? Dan kun je vragen of je reisleider meegaat om aangifte te doen. Zij spreken de taal vaak prima en weten waar je moet zijn. Dat scheelt je al snel kostbare vakantietijd.

  • Doe aangifte bij de politie
  • Vraag om het aangifteformulier en bewaar deze goed

Ben je verzekerd voor de gestolen skispullen?

  • Bel dan je verzekeringsmaatschappij en houd je polis- of relatienummer bij de hand
  • Stuur bij thuiskomst het aangifteformulier met aankoopbon van je materiaal op naar je verzekeringsmaatschappij

Een wintersportverzekering als pleister op de wond

Wist je dat je ski-uitrusting in de meeste gevallen niet verzekerd is door je reisverzekering? Hiervoor sluit je een aanvullende wintersportverzekering bij je reisverzekering af. Deze voorkomt diefstal van je spullen niet, maar het kan het leed wel flink verzachten. Check dus voordat je weggaat of je goed verzekerd bent.