Eigen risico of eigen bijdrage betalen. Hoe doe je dat?
Stel, je haalt medicijnen op bij je apotheek. Voor deze medicijnen geldt het eigen risico en de eigen bijdrage. Dan betaal je dus eerst een deel zelf, voordat je een vergoeding krijgt. Hoe je dit betaalt, hangt van de situatie af. We leggen het je graag uit.
Je zorgverlener stuurt de rekening naar ons
Wij betalen je zorgverlener en schieten het eigen risico en de eigen bijdrage voor. Vervolgens sturen we jou een overzicht van de kosten die wij betaald hebben en welk bedrag je aan ons terug moet betalen. Dit doe je op dezelfde manier als waarop je je premie aan ons betaalt: via een automatische incasso, een rekening of een AcceptEmail. Je krijgt geen aparte rekening voor het eigen risico, als je dit gespreid betaalt.
Je ontvangt de rekening van je zorgverlener
Je declareert je rekening. Wij kijken of je het eigen risico of een eigen bijdrage moet betalen. Is dat het geval? Dan trekken we dit bedrag af van de vergoeding waar je recht op hebt. Het bedrag dat overblijft, maken we aan je over.
We rekenen één keer per 3 maanden met je af
Dus niet iedere keer als je een zorgverlener of de apotheek bezoekt. Wil je weten hoeveel eigen risico je al hebt betaald? Mijn OHRA Zorgverzekering geeft je inzicht in je zorgkosten.
Waarom betaal je soms meer dan 1x het eigen risico voor het ziekenhuis?
Het kan inderdaad gebeuren dat je bij een ziekenhuisbehandeling méér dan een keer het eigen risico moet betalen. Het is een beetje een technisch verhaal, maar we willen je dit wel graag uitleggen.
De overheid bepaalt dat een ziekenhuisbehandeling is verdeeld in een traject van 120 dagen. Dit is een zogenaamde DBC (een Diagnose behandelcombinatie). Eén behandeling kan meerdere van deze trajecten duren. Iedere keer als een traject van 120 dagen afloopt, declareert je ziekenhuis de kosten. Dan betaal je ook je eigen risico. Hierbij is het mogelijk dat je je eigen risico niet helemaal opmaakt. Als je behandeling langer duurt, dan opent je ziekenhuis een vervolgtraject. Na afloop van dit vervolgtraject, worden wéér de kosten en dus óók het eigen risico in rekening gebracht. Heb je nog een deel van je eigen risico niet opgemaakt? Dan betaal je dus weer het eigen risico.
Als het ziekenhuis het vervolgtraject in een nieuw kalenderjaar opent, is dit extra vervelend. De openingsdatum van het traject bepaalt namelijk over welk jaar het eigen risico in rekening gebracht wordt. In dit geval geldt dan het volledige, nieuwe eigen risico van dat nieuwe kalenderjaar.
Je zorgverlener kan je precies vertellen of en wanneer er een vervolgtraject (of vervolg DBC) geopend wordt.