Wachtlijstbemiddeling. Wat is het?

Heb jij een behandeling nodig maar zijn er lange wachttijden? Dan kan OHRA bemiddelen. De persoonlijke wensen staan altijd centraal. Zo houden we rekening met wat jij een redelijke wachttijd vindt. Of hoeveel je maximaal wilt reizen om ergens anders behandeld te worden. Misschien kun je wel eerder terecht buiten je regio of in het buitenland. Als je wilt, maken wij meteen een afspraak voor een behandeling.

Wanneer kun je wachtlijstbemiddeling aanvragen?

 • als je verzekerd bent bij OHRA
 • als je op een wachtlijst staat bij een ziekenhuis, zelfstandig behandelcentrum (ZBC), voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ) of voor wijkverpleging
 • als de wachttijd langer is dan de landelijke normwachttijd (streefnormen)

Wachtlijsbemiddeling is mogelijk voor:

 • Ziekenhuizen en specialistische klinieken (Zelfstandige Behandelcentra (ZBC))

  Voor dagbehandelingen, behandelingen zonder opname (poliklinisch), onderzoeken, opnames en operaties. Een ZBC (een specialistische kliniek) is overigens een samenwerkingsverband tussen medisch specialisten en biedt net als een ziekenhuis medisch specialistische zorg. Het gaat dan wel om planbare, minder complexe zorg zonder opname (poliklinisch). Zoals oogheelkunde, orthopedie of dermatologie.

 • Geestelijke gezondheidszorg (GGZ)

  Heb je psychische hulp nodig? Bijvoorbeeld van een psycholoog. Dit zijn de afspraken over wachttijden en bereikbaarheid in de GGZ:

  Aanmelding

  De maximale wachttijd voor een 1e consult is 4 weken.

  Diagnose

  Na de intake is de maximale wachttijd 4 weken voor een diagnose of indicatie.

  Ambulante behandeling

  De maximale wachttijd voor GGZ zonder opname in een instelling of ziekenhuis is 6 weken.

  Intramurale behandeling

  De maximale wachttijd voor GGZ met opname is 7 weken.

  Spoed

  Als je met spoed moet worden opgenomen, gebeurt dit zo dicht mogelijk bij jouw woonomgeving.

  Online GGZ

  De wachtlijsten in de GGZ, worden steeds langer. Wil je niet wachten? Dan is directe online hulp bij psychische problemen misschien iets voor jou. Geen wachtlijst, maar direct hulp. Op een moment dat je het zelf fijn vindt, in je eigen vertrouwde omgeving. Bekijk de mogelijkheden van Online GGZ.

 • Wijkverpleging

  Voor het vinden van een wijkverpleegkundige voor het stellen van een (her)indicatie voor een Persoonsgebonden budget (PGB) of voor het vinden van een geschikte aanbieder voor wijkverpleging. Wachtlijstbemiddeling is in dit geval altijd per direct mogelijk.

Ben je al onder behandeling?

Misschien ben je al onder behandeling, maar wil je liever ergens anders behandeld worden. Gaat het om een onderzoek? Dan is wachtlijstbemiddeling helaas vaak niet mogelijk. Het is wettelijk namelijk niet toegestaan om zonder toestemming van je huidige zorgverlener naar een andere zorgverlener te gaan voor een ‘los onderzoek’.

Kies zelf je zorgverlener

Met de OHRA Zorgverzekering kies je zelf je zorgverlener. Bijvoorbeeld je arts, fysio, ziekenhuis of specialistische kliniek. Wij betalen de rekening in de meeste gevallen volledig.

Wachtlijstbemiddeling aanvragen

Dit doe je heel eenvoudig met 1 van de online aanvraagformulieren voor zorgbemiddeling en regel je het direct! Het OHRA Zorgteam neemt binnen 10 werkdagen contact met je op.

Kies uit:

Vragen of liever persoonlijk contact?

Het OHRA Zorgteam staat voor je klaar en helpt je graag.

 • bel het OHRA Zorgteam: 013 593 80 02 (lokaal tarief)
 • kies in het keuzemenu voor optie ‘3’ wachtlijstbemiddeling
 • je kunt het OHRA Zorgteam bereiken van maandag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.30 uur
 • je kunt ook mailen