Wachtlijstbemiddeling. Wat is het?

Heb je een behandeling nodig, maar heb je te maken met lange wachttijden? Dan kan OHRA voor je bemiddelen. Jouw persoonlijke wensen staan altijd centraal. Zo houden we rekening met wat jij een redelijke wachttijd vindt. Of hoeveel je maximaal wil reizen om ergens anders behandeld te worden. Misschien kun je wel eerder terecht buiten je regio of in het buitenland.

 • Je kiest zelf

  Je kiest altijd zélf waar je behandeld wordt. Ook bij wachtlijstbemiddeling. Dat is echt vrije zorgkeuze.

 • Wanneer kun je er gebruik van maken?

  Wachtlijstbemiddeling is mogelijk voor consulten en behandelingen door:

  Ziekenhuizen en Zelfstandige Behandelcentra (ZBC)

  Voor dagbehandelingen, behandelingen zonder opnamen (poliklinische behandelingen), onderzoeken, opnames en operaties. Een ZBC is overigens een samenwerkingsverband tussen medisch specialisten en biedt net als een ziekenhuis medisch specialistische zorg. Het gaat dan wel om planbare, minder complexe zorg zonder opname (poliklinisch). Zoals oogheelkunde, orthopedie of dermatologie.

  Heb je geestelijke gezondheidszorg (GGZ) nodig? Hiervoor hanteren wij de volgende afspraken over wachttijden en bereikbaarheid:

  • Een maximale wachttijd van 4 weken voor een eerste consult. In 80% van de gevallen kun je binnen 4 weken terecht
  • Na het eerste consult onderneemt de behandelaar binnen 4 weken stappen om een diagnose of indicatie te stellen. In 80% van de situaties hoef je niet langer dan 3 weken te wachten
  • Start van ambulante behandeling (zorg zonder opname in een instelling of ziekenhuis) binnen 6 weken. In 80% van de gevallen zelfs binnen 4 weken
  • Start van een behandeling met opname binnen 7 weken. In 80% van de gevallen zelfs binnen 5 weken
  • Als je met spoed moet worden opgenomen, gebeurt dit zo dicht mogelijk bij jouw woonomgeving. Is hulp binnen deze tijden niet mogelijk bij de zorgverlener van jouw keuze? Dan kun je in een aantal gevallen gebruikmaken van wachtlijstbemiddeling. Wachtlijstbemiddeling is echter niet altijd mogelijk. Voor bepaalde intensieve, complexe behandelingen kan de wachttijd soms langer zijn dan de afgesproken wachttijden. Wachtlijstbemiddeling is in deze situaties meestal niet succesvol

  GGZ

  De wachtlijsten in de GGZ, worden steeds langer. Met directe online hulp bij psychische problemen kun je ze misschien omzeilen. Geen wachtlijst, maar direct hulp. Op een moment dat je het zelf fijn vindt, in je eigen vertrouwde omgeving. Neem voor meer informatie en wachtlijstbemiddeling contact op met het OHRA Zorgteam. Je vindt de contactmogelijkheden bij de vraag 'Wachtlijstbemiddeling aanvragen'.

  Wijkverpleging

  Voor het vinden van een wijkverpleegkundige voor het stellen van een (her)indicatie voor een PGB of voor het vinden van een geschikte aanbieder voor wijkverpleging. Wachtlijstbemiddeling is in dit geval altijd per direct mogelijk.

  Staaroperaties

  Bij veel ziekenhuizen lopen de wachttijden voor de behandeling van staar snel op. Hierdoor kun je nu niet binnen 4 weken terecht voor een consult en noodzakelijk onderzoek. Of de wachttijd voor de operatie na dit consult is langer dan 6 weken. Omdat wij het belangrijk vinden dat je zo snel mogelijk geholpen wordt, hebben wij speciale afspraken gemaakt met Lasik Oogcentrum. Hierdoor kun je binnen 4 weken terecht voor een consult met vooronderzoek door een optometrist en oogarts. Vervolgens word je binnen 6 weken na dit consult geopereerd.

 • Ben je al onder behandeling?

  Misschien ben je al onder behandeling, maar wil je liever ergens anders behandeld worden. Gaat het om een onderzoek? Dan is wachtlijstbemiddeling helaas vaak niet mogelijk. Het is wettelijk namelijk niet toegestaan om zonder toestemming van je huidige zorgverlener naar een andere zorgverlener te gaan voor een ‘los onderzoek’.

 • Wachtlijstbemiddeling aanvragen

  Dit doe je heel eenvoudig met het aanvraagformulier zorgbemiddeling en regel het direct! Het OHRA Zorgteam neemt binnen 10 werkdagen contact met je op.

  Je kunt ook even bellen: 013 593 80 02 (lokaal tarief). Kies dan in het keuzemenu voor optie 3, ‘wachtlijstbemiddeling’. Je kunt het OHRA Zorgteam bellen van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.30 uur.

Vragen of liever persoonlijk contact?

 • Bel het OHRA Zorgteam: 013 593 80 02 (lokaal tarief)
 • Kies voor optie ‘3’
 • Je kunt ons bereiken van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.30 uur
 • Je kunt ook mailen