Wijkverpleging nodig?

Iedereen wil natuurlijk zo lang mogelijk thuis wonen. Maar soms is daar wat extra hulp bij nodig. Dan is het fijn als er iemand thuis komt om te helpen. Wijkverpleging, ook wel ‘Thuiszorg’ genoemd, kan dan een oplossing zijn. Het gaat hierbij om verzorging en verpleging thuis, met hulp van begeleidende aard. Goed om te weten: wijkverpleging wordt vergoed door de basisverzekering.

Dit zijn de mogelijkheden

Je bepaalt zelf wat het beste past bij jouw situatie.

Kies een zorgverlener waarmee wij afspraken hebben gemaakt

In dit geval kies je voor wijkverpleging ‘in natura’. Je hoeft zelf niets te regelen. Dat doen wij voor jou. Ook het betalen van de rekening doen wij voor je: de zorgverlener stuurt deze rechtstreeks naar ons. En we betalen de rekening volledig.

Kies een zorgverlener waar we geen afspraken mee hebben gemaakt

In dit geval krijg je 75% van je rekening vergoed, waarbij rekening gehouden wordt met de maximale vergoedingen (pdf). Ook moet je vooraf toestemming aan ons vragen. Vul daarvoor samen met een BIG-geregistreerde hbo-(wijk)verpleegkundige (of <18 een BIG-geregistreerde hbo-kinderverpleegkundige of verpleegkundig specialist met opleiding tot kinderverpleegkundige) dit aanvraagformulier (pdf) in. De indicatie mag niet ouder zijn dan 3 maanden.

Zodra wij toestemming hebben gegeven kun je je rekeningen bij ons indienen. Hierbij is het belangrijk dat de uren die je declareert overeenkomen met de uren die vermeld zijn in de akkoordverklaring. Declareer je teveel? Dan ontvang je daarvoor geen vergoeding.

Je kiest zelf je zorgverlener

Dat mag ook. Met een zogenaamd  ‘Persoonsgebonden budget voor Verpleging en Verzorging’ (PGB-VV) kies je helemaal zelf van wie je de zorg ontvangt. Dit doe je met een zogenaamd Persoonsgebonden budget voor Verpleging en Verzorging (PGB-VV).

Je sluit zelf een zorgovereenkomst met je zorgverlener en je betaalt ook zelf je zorgverlener.

Voor het declareren van je rekeningen heb je 2 keuzes:

  1. Je dient je rekeningen bij ons in. In dit geval moet je eerst toestemming bij ons aanvragen
  2. Je laat de De Sociale Verzekeringsbank (SVB) alles rondom je PGB-VV regelen