Logopedie

Een logopedist helpt mensen als ze bijvoorbeeld moeite hebben met praten of slikken, of als ze problemen hebben met hun stem of het begrijpen van taal.

Vergoeding voor logopedie

 • Wat krijg ik vergoed vanuit de basisverzekering in 2024?

  Je krijgt logopedie vergoed uit je basisverzekering. Ga je naar een niet-gecontracteerde logopedist dan heb je een verwijzing nodig van de arts die jou behandelt. Dit kan je huisarts zijn, maar ook een arts voor verstandelijk gehandicapten, een medisch specialist, een jeugdarts of een tandarts.

  De verwijzing is 1 jaar geldig. Heb je hierna nog meer behandelingen logopedie nodig? Dan heb je een nieuwe verwijzing nodig. Nadat je de verwijzing hebt ontvangen, moet je behandeling logopedie binnen 3 maanden starten. Doe je dit niet, dan is de verwijzing niet meer geldig.

 • Wat krijg ik niet vergoed vanuit de basisverzekering in 2024?

  Behandelingen die je niet vergoed krijgt:

  • Logopedie die vooral een doel heeft in de opvoeding (pedagogisch) of om verder te komen in de maatschappij (maatschappelijk)
  • Logopedie om mensen met een andere moedertaal of een dialect beter te leren spreken, schrijven en begrijpen
  • Logopedie om schoolprestaties te verbeteren
 • Heb ik een eigen risico?

  Voor de basisverzekering geldt een eigen risico. Je hebt zelf het bedrag aan eigen risico gekozen: het minimum van € 385,- of een hoger bedrag. De basisverzekering vergoedt de kosten van medische zorg boven dit eigen risico.

  In Mijn OHRA Zorgverzekering zie je hoeveel eigen risico je nog hebt. Ook zie je hoeveel eigen risico je eventueel al hebt verbruikt.

  Het eigen risico geldt alleen voor verzekerden boven de 18 jaar.

 • Heb ik een eigen bijdrage?

  Nee, voor logopedie betaal je geen eigen bijdrage.

 • Waar kan ik terecht?

  Je kunt voor deze zorg naar een logopedist waar OHRA een contract mee heeft. Vind hier een logopedist.

 • Mag ik naar een andere logopedist?

  Ja, je mag ook naar een logopedist gaan die geen contract met OHRA heeft. Je hebt dan wel een verwijzing nodig van de arts die jou behandelt. Dit kan je huisarts zijn, maar ook een arts voor verstandelijk gehandicapten, een medisch specialist, een jeugdarts of een tandarts.

  Wij vergoeden de rekening van zorgverleners volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

 • Heb ik vooraf toestemming van OHRA nodig?

  Nee, je hebt vooraf geen toestemming nodig van OHRA. Maar ga je naar een logopedist die geen contract met OHRA heeft dan heb je een verwijzing nodig van de arts die jou behandelt. Dit kan je huisarts zijn, maar ook een arts voor verstandelijk gehandicapten, een medisch specialist, een jeugdarts of een tandarts.

Declareren. Lekker. Makkelijk

Declareren kan heel eenvoudig via Mijn OHRA Zorgverzekering. Of ga terug naar het vergoedingenoverzicht.

Zorgkosten declareren Terug naar vergoedingen