Boxer kopen

Boxers zijn leuke, speelse honden. Het zijn net puppy’s, ook als ze al volwassen zijn. Dat vraagt wat van jou als baasje. Als je een boxer in huis neemt, is het fijn als je al ervaring hebt met honden en veel tijd hebt. Deze actieveling gaat er namelijk graag op uit.

Wat is het karakter van een boxer? 

Een boxer hond is aan de ene kant gespierd, sterk en zelfverzekerd. Aan de andere kant is hij loyaal en gevoelig. Ben jij boos? Dan kan jouw boxer daar niet zo goed tegen. En heb je een slechte bui? Dan komt hij je zeker troosten. Hij is erg aanhankelijk, maar ook waaks. Hij zal jou en je gezin dus beschermen. Een goed opgevoede boxer is een geweldige gezinshond. Met kinderen kan hij goed overweg. Let wel op met hele kleintjes, want de boxer kent soms zijn eigen krachten niet en kan nogal onstuimig zijn. Naar andere honden gedraagt hij zich graag stoer. Maar je kunt hem prima leren om hier goed mee om te gaan.

Hoe houd je een boxer gezond? 

Boxers hebben veel energie. Deze honden houden van rennen en spelen, het liefst met een bal. Zorg daarom dat je boxer lekker veel kan bewegen. Dit houdt hem meteen goed op gewicht, want deze veelvraten hebben aanleg om dik te worden. Let op als de zon schijnt. Een boxer heeft een korte snuit, waardoor hij het sneller benauwd krijgt bij warm weer. Controleer ook regelmatig zijn nagels en poets regelmatig de tanden van je boxer. Zijn vacht is lekker makkelijk te onderhouden; 1 keer per week met een zachte borstel kammen is genoeg. Misschien wel slim om dat buiten te doen, want zijn kleine stekelige haren blijven gemakkelijk aan je bank plakken! 

Wanneer moet een boxer naar de dierenarts? 

Natuurlijk bezoek je de dierenarts voor de jaarlijkse gezondheidscontrole en de vaccinaties. En misschien ook voor sterilisatie of castratie. Boxers zijn gevoelig voor een aantal ernstige, ongeneeselijke ziektes. Ook lopen ze risico op hartaandoeningen, nierziektes en kanker. Daarnaast zijn boxers vatbaar voor knieproblemen, spondylose, maag- en blaasproblemen. Houd je boxer dus altijd goed in de gaten. En vermoed je dat er iets mis met hem is? Laat hem dan controleren door een dierenarts. 

Wat kost een bezoek aan de dierenarts? 

Behandelingen, operaties en medicijnen zijn kostbaarder voor grote honden, zoals een boxer. Wat een bezoekje aan de dierenarts precies kost, hangt natuurlijk af van de aandoening en de behandeling. Hieronder zie je de kosten van een aantal veelvoorkomende behandelingen.  

  • Hartecho: ongeveer € 200,-
  • Operatie kruisband: meer dan € 1.200,- 
  • Jaarlijkse gezondheidscontrole en vaccinaties (afhankelijk van de noodzakelijk vaccinaties): ongeveer € 50,- tot € 70,-
  • Als je met je boxer op vakantie gaat, moet hij 1 keer per 3 jaar aanvullend gevaccineerd worden voor rabiës. Als hij naar het pension, moet hij 1 keer per jaar gevaccineerd worden voor kennelhoest.  
  • Fysiotherapie voor de behandeling van voor bijvoorbeeld spondylose: ongeveer € 40,- tot € 80,-

Wie betaalt de kosten voor de dierenarts? 

De kosten van de dierenarts kunnen behoorlijk oplopen. Als je niet verzekerd bent, zijn de kosten voor eigen rekening. Gelukkig zie je dat steeds meer baasjes hun hond verzekeren. Logisch, want je moet er niet aan denken dat je je boxer niet kunt laten behandelen omdat je dit niet kunt betalen. Gelukkig vergoedt de OHRA Hondenverzekering de meeste medisch noodzakelijke kosten. Dat is een fijne geruststelling. Wat je precies vergoedt krijgt, is afhankelijk van het pakket en de dekking die je kiest. Verdiep je goed in de mogelijkheden voor jouw boxer!  

Opvoeding van je boxer 

Bij het opvoeden van een boxer is het belangrijk dat je rustig en duidelijk grenzen aangeeft en dat je consequent bent. Boxers zoeken graag het randje op, dus het is fijn als je ervaring hebt met honden. Een harde aanpak heeft geen zin. Het werkt bij een boxer beter om goed gedrag te belonen, dan slecht gedrag straffen. Een puppycursus is een aanrader, net als een vervolgcursus als hij in de puberteit komt. Kies een cursus met veel actie en afwisseling, dan kan hij zich lekker uitleven en blijft hij enthousiast.

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over dit hondenras voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.