Engelse bulldog kopen

De perfecte gezinshond in een niet zo perfect lichaam. Dat kenmerkt de Engelse bulldog. Zijn lieve karakter maakt deze hond enorm populair. Maar doordat de Engelse bulldog doorgefokt is, heeft dit ras vaak last van lichamelijke ongemakken. Wil je een Engelse bulldog kopen? Lees je dan goed in!

Wetten en regels rond het fokken van Engelse bulldogs

Veel Engelse bulldogs hebben een te korte snuit en lijden daardoor enorm. Bij warmer weer kan je Engelse bulldog extreem benauwd worden, veel gaan hijgen en flauwvallen. Die korte snuit is een gevolg van het doorfokken. Gelukkig gelden er nu strenge regels voor fokkers. Zo moet de lengte van de snuit minimaal een derde van de kop zijn en mag de Engelse bulldog geen snurkgeluid maken als hij rustig ademhaalt. Maar ondanks de wetten en regels worden er toch nog steeds veel Engelse bulldogs aangeboden die niet voldoen aan deze richtlijnen. Let dus goed op als je er een wilt kopen en controleer zelf of de pup aan de wetten en regels voldoet. Vraag advies aan de dierenarts en voorkom dierenleed.

Wat is het karakter van een Engelse bulldog?

De Engelse bulldog is een lieve en sterke hond met een zacht karakter. Hij is vrolijk en geeft veel liefde, maar verwacht ook aandacht terug. Hij wil als volwaardig gezinslid behandeld worden. Hij is een prima maatje voor kinderen, volwassenen en andere huisdieren.

Hoe houd je een Engelse bulldog gezond?

Het is belangrijk om regelmatig je Engelse bulldog zijn tanden te poetsen en de huidplooien rond zijn kop schoon te maken. De vacht heeft niet veel verzorging nodig. Af en toe borstelen met een rubberen borstel is voldoende. Je hoeft deze hond alleen in bad te doen als dat echt nodig is. Zorg na het badderen dat zijn huidplooien goed droog zijn. Een Engelse bulldog is niet heel actief en snel moe. Dat komt door zijn platte snuit waar hij niet goed mee kan ademhalen. Neem hem toch regelmatig even mee naar buiten voor een korte wandeling. Die beweging is goed voor hem. Houd er rekening mee dat deze hond niet goed tegen warmte kan en zorg dat hij vaak kan drinken.

Wanneer moet een Engelse bulldog naar de dierenarts?

De Engelse bulldog heeft een korte snuit en lijdt daardoor vaak aan het Brachycefaal Obstructief Syndroom (BOS). Dit zorgt voor flinke benauwdheid. Ook hebben deze honden veel huidplooien op hun kop. In die plooien ontstaan vaak pijnlijke ontstekingen. En het teveel aan vel kan bovendien oogaandoeningen veroorzaken, zoals naar binnen krullende oogleden, te ruime oogleden, droge ogen of een zogenaamde cherry eye. Laat de huidplooien en ogen dus regelmatig nakijken door een dierenarts. Een Engelse bulldog heeft veel last van allerlei aandoeningen en wordt gemiddeld maar 8 jaar oud. Een dierenartsbezoek is bij dit ras waarschijnlijk vaker nodig dan je zou willen.

Wat kost een bezoek aan de dierenarts?

Wat een bezoek aan de dierenarts kost, hangt af van de behandeling. De ene keer zal de rekening hoger uitvallen dan de andere keer. Houd er rekening mee dat je met een Engelse bulldog vaker bij de dierenarts zit dan met een ander ras. De kosten kunnen daardoor flink oplopen. Hieronder zie je de kosten voor een aantal behandelingen die vaak nodig zijn:

  • Gebitsbehandeling: van een eenvoudige reiniging vanaf ongeveer € 175,- tot wel meer dan € 1.000,- bij complicaties. Bijvoorbeeld als tanden getrokken moeten worden en er (röntgen)foto’s nodig zijn. Houd ook rekening met een toeslag voor de speciale anesthesie omdat hij door zijn korte snuit extra veel risico loopt tijdens een operatie.
  • Onderzoek oog, inclusief consult: ongeveer € 80,- tot € 100,-
  • Levenslang pijnstillers: € 30,- tot € 40,- per maand

Wie betaalt de kosten voor de dierenarts?

De kosten van de dierenarts kunnen behoorlijk oplopen. Als je niet verzekerd bent, zijn de kosten voor eigen rekening. Gelukkig zie je dat steeds meer baasjes hun hond verzekeren. Logisch, want je moet er niet aan denken dat je je Engelse bulldog niet kunt laten behandelen omdat je dit niet kunt betalen. Gelukkig vergoedt de OHRA Hondenverzekering de meeste medisch noodzakelijke kosten. Dat is een fijne geruststelling. Wat je precies vergoedt krijgt, is afhankelijk van het pakket en de dekking die je kiest. Verdiep je goed in de mogelijkheden voor jouw Engelse bulldog!

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over dit hondenras voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.